Härligt engagemang!

Publicerad: 2018-07-13 13:37

Idag hade första gruppen Sommarlovsentreprenörer avslutning. Deras engagemang och förmåga att se möjligheter och inte hinder var härligt och glädjande att se.

Vid dagens avslutning fick vi ta del av presentationer av hur det gått med de olika affärsideérna. På plats var förutom ungdomarna och projektledare Lotte Kolare även representanter från Ystads-, Simrishamns- & Tomelilla kommun.

Vi fick återkoppling kring hur arbetet gått, vilka utmaningar ungdomarna stött på och hur de ställer sig att forsätta som egna företagare.

Att det kräver stort engagemang och hårt arbete att vara entreprenör och egenföretagare var alla överrens om, men friheten att bestämma över sin egen tid, att kunna utveckla sitt företag utifrån erfarenheter och utmaningar på vägen var ändå något som de flesta såg som positivt och de flesta kommer att fortsätta med sitt företag sommaren ut.

Ett litet smakprov från dagens presentationer:

En tjej i Ystad arrangerar hundkurser i naturliga miljöer, alltså på stan eller i skogen. En hemsida har skapats och marknadsföringen har gjorts via flygbland & Facebook. Kurserna har gått bra och kommer att fortsätta hela sommaren. En erfarenhet är att det krävts mycket jobb och förberedelser, betydigt mer än vad hon trodde från början. Särskilt hemsidan har tagit tid, minst 20h har lagts på att få till den bra. I Ystad har det även varit försäljning av kyld must på torget, det har visat sig vara varierat i antal besökare och vissa dagar har man sålt en del medan andra varit sämre. Ska dessa två som driver detta företaget fortsätta som egenföretagare så har de bestämt sig för att utveckla sin affärsidé och satsa betydligt större för att vinna mera.

I Skurup har en kille sålt kladdkakor utifrån mormors hemliga recept. Marknadsföringen har skett på Facebook där man också har kunnat se var och när kladdkakorna finns till försäljning samt möjlighet att förboka. Det svåraste är de timmarna som kunderna lyst med sin frånvaro men det bästa är möjligheten att styra sin tid själv. Mormors kladdkakor kommer du att kunna köpa hela sommaren ut. I Skurup finns även en fixartjänst. Han har fullbokat hela sommaren men har insett att hans timpeng varit alldeles för låg vilket han måste förändra.

I Simrishamn har det varit full aktivitet nere vid stranden. Här har en kille gått runt med en låda på magen som han snickrat i slöjden där han förvarat nybakade kanelbullar som han satt deg till dagen innan. Det sociala och närheten till ett dopp efter arbetsdagens slut har varit det bästa och att han fått en bra förtjänst på sin försäljning såklart. I Simrishamns kommun har två tjejer fått tänka om kring sin affärsidé som från början var att sälja kulglass vid stranden (vilket blev för kostsamt) och istället kommer de just idag stå och sälja egenlagad linssoppa vid en boule tävling som arrangeras av någon i deras nätverk samt nybakade kakor vid stranden framöver.

I Tomelilla har företaget Rolling Coffé haft det tufft. Arbetsdagarna har varit långa och försäljningen av kaffe har varit svår mycket på grund av att efterfrågan på en kopp kaffe minskat i samband med värmen. Den manliga företagaren har dock varit tapper och vägrat ge upp utan cyklat runt 8h per dag och fått en del stamkunder.

De flesta ungdomar hade gjort en gemensam iaktagelse: De mest köpstarka när det gäller godsaker är äldre människor och dessa är också de mest sociala som stannar och ger tips och återkoppling till ungdomarna.

Vid dagens presentationer hade ungdomarna nedanstående att prata utifrån och nästa vecka är det dags för grupp två att berätta om sina erfarenheter.

Kategorier: Kompetensförsörjning

Kommentarer