Näringslivsfrukost

Publicerad: 2022-09-20 11:58

20 september var det dags för Ystads näringslivsfrukost med tema kompetensförsörjning

Samverkan skola arbetsliv

Halv åtta anlände över hundra företagare till Ystad Gymnasium för att delta i vår näringslivsfrukost, denna gång med tema kompetensförsörjning.

I matsalen stod frukosten uppdukad och sorlet av nätverkande fyllde snabbt lokalen.

Johan och Lars inledde med att hälsa alla välkomna och reflekterade lite över valet och den rådande energikrisen kombinerat med höga räntor och stigande priser för drivmedel.

Därefter var det dags för Lars-Inge, Ystad Gymnasium att ta vid och presentera de olika programmen på skolan som arbetar tätt tillsammans med det lokala näringslivet kring certifieringar och för att arbeta för en hållbar kompetensförsörjning.

Först ut var fjärde teknikåret där vi fick träffa Anton som gick ut skolan i våras och som nu arbetar på designavdelningen på Vossloh.

Vård och omsorgscollege berättade om att det i nuläget är 100st som inom 1-3 år kommer att gå ut skolan som legitimerade undersköterskor.

Hotell, restaurang och turismprogrammet berättade att samverkan med näringslivet har varit helt avgörande för att man nu gått från 3 sökande elever till 17. Samverkan gör också att eleverna och lärnarna är pålästa vad branschen efterfrågar och certifieringen sätter en kvalitétstämpel på utbildningen

Motorcollege, fordonsprogrammet omcertifieras vart annat år. I avtalet med näringslivet ingår att man förbider sig att låna ut maskiner och utbilda lärarna i den senaste tekniken. Det i sin tur gör att branschen får kompetent personal när eleverna tar studenten.

Diplomerad gymnasieekonom. Här samverkar man med näringslivet genom att eleverna får uppgifter inom HR, marknadsföring, ekonomi/bokföring med mera.

Samverkan är A och O

Ett medskick och en summering från första delen av näringslivsfrukosten är att prata gott om utbildningarna, ta reda på fakta och samverka med varandra.

Vill du veta mer om hur vi arbetar för en hållbar kompetensförsörjning i Ystad? Kontakta jenny.randowo@ystad.se

Näringslivsfrukost september bild1 näringslivsfrukost september bild3

näringslivsfrukost september bild4 näringslivsfrukost september bild5

Kommentarer