Ystad håller hjulen rullande

Publicerad: 2021-02-23 13:04

I Ystad finns framtidstro. Här kommer lite positiva nyheter #näringslivystad

 

Ystad häver avgiften för uteserveringar också 2021

Ystads kommun beslutade den 17 juni 2020 att upphäva avgiften för markupplåtelse på allmän platsmark för uteserveringar till 31 december 2020.

Coronapandemin beräknas få effekter för många företagare även under 2021, varför kommunfullmäktige i Ystad har beslutat häva avgiften för markupplåtelse på allmän platsmark för uteserveringar under hela 2021, berättar Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande i Ystad.
Beslutet i kommunfullmäktige gäller 1 januari – 31 december 2021.

Polistillstånd för uteserveringar krävs dock fortfarande.

 

Ystad växer

En annan kul grej är också, att Ystad växte med 1,4% under 2020 när Sverige generellt växte endast 0,5%. så vi fick 1 899 nya invånare. Självklart flyttade en del ut och en del avled, men nettot är ändå 1,4%. Vi är nu 30 970 personer.

Presentkort

En mycket glädjande grej är, att Ystad i centrum sålde presentkort till affärerna för 4,2 miljoner förra året. Det är rekord! Och antalet verksamheter som tar emot presentkorten växer också stadigt.

Kunder från Malmö

En del affärer berättade för jul, att det var många från Malmö-området som körde till Ystad och handlade. Här hade man hittat på olika fyndiga system för att inte få trångt i butikerna. 

Restaurangnyheter i Ystad centrum

Mitt i pandemin, i midsomras öppnade Fritiden Hotell & Kongress. Där etablerade sig också
restaurang Harrys, Fitness24Seven. Hotellet har en roof top bar, gym, shuffle, boule, dart mm
Det har gått bra för dem trots pandemin. Överraskande bra. Inte många privatpersoner som vågar satsa på hotell i dessa tider, men Martin och Jenny vågade.

För två veckor sedan öppnade Saluhallen som stått tom och renoverats vackert och varsamt under flera år. Bland annat har man restaurerat det enorma glastaket.
Fick nya ägare i Anders Kullberg och Francesca Goretti som har både uthållighet och smak.
De har gjort om Saluhallen för mat & musik. En riktig diamant som slipats varsamt.

I helgen öppnade Graffiti Café. Riktigt läckert.

Sushinu håller på och fördubblar sin yta sedan de kunnat ta över lokalen vägg i vägg. Ligger på Stora Östergatan.

Jenny Fredman Benson och pappan/kände kocken Crister Svanteson öppnar franskt Le Petit Bistrot, på gågatan, Stora Östergatan 32, i maj. Jenny och maken Jonas har drivit Fredmans kök. Crister Svanteson har drivit krog med bland annat Leif Mannerström.

Byvägen Ystad öppnar på Stora Östergatan i Ystad. Preliminärt till påsk. Det är Byvägen 35 från Sankt Olof som öppnar inne i stan.

Arrangemang

Ystad Sweden Jazz Festival, som inte lade sig ens förra året när alla andra i Europa ställde in, har redan festivalprogram för tre olika scenarier klart. Så festivalen kör 4-7 aug. Normala år bidrar festivalen till 17,2 miljoner extra omsättning i stan + 3,2 miljoner i skatteintäkter. Få se hur försäljningen blir till sommaren med vaccin och pandemin.

Tillsammans håller vi hjulen rullande!

 

Kategorier: Företagslots

Kommentarer