Mål och syfte med denna aktivitet är framför allt att lyfta fram och inspirera grundskoleelever kring yrken inom bristyrkesbranscher.
Eleverna får både se och prova spännande och intressanta arbetsuppgifter inom olika yrken.
De får en viktig medvetenhet kring yrken där man behöver anställa många.
Det är även ett bra underlag inför gymnasieval.
I Ystad har vi genomfört detta koncept mot Hotell- och restaurangbranschen.
Planering
Det är ett samarbete mellan grundskola, gymnasieskola och bransch.
- Näringslivsavdelningen kan fungera som arena för uppstartsmöte och hjälpa till med kontaker i branschen. På grundskolorna har det sedan Hem- och konsumentkunskapslärare som varit sammahållande tillsammans med Studie- och yrkesvägledaren. Detta kan såklart se olika ut från skola till skola.
- Arbetet görs med fördel under en hel skoladag.
- Det är en fördel att ha minst en yrkesrepresentant med på varje ämne/station tillsammans med ämnesläraren.
- Skapa gärna en grupp på grundskolan med de ämneslärare som kommer vara mer involverade.
- Vilka ämnen önskar man att involvera på grundskolan?
-
- Att koppla ihop skolämnen med arbetslivet är både inspirerande och motivationshöjande.
Exempel på koppling till ämnen:
Hem- och konsumentkunskap
Prova på matlagning i gymnasieskolans restaurangkök
Dukning och servering i matsalen
|
Slöjd
Skapa bordsdekorationer till dukning
|
Kemi
Experiment med livsmedel
Fysik
På vilket sätt används fysiken inom matlagning?
Biologi
Näringsämnen samt odling/framställning av livsmedel
|
Matematik
Beräkna recept
Budget
|
Språk
Skriv en meny på olika språk
Bjud in representanter från olika yrken som berättar om nyttan med språk.
|
Samhällskunskap
Företagsekonomi
|
Bild
Skapa/designa menyer
|
Publicerad 2022-01-12, Uppdaterad 2023-01-16