Sandhammaren

Magasinet Skåne har utnämnt stranden i Sandhammaren till Världens största sandlåda. Sandhammaren är en plats för lek, friluftsliv och njutning, som vi gärna delar med oss av.

Att promenera på stranden är ett nöje även på sommaren. På vintern, när vinden ligger på och kölden biter i kinderna, bjuder våra stränder in till helt andra scenerier; ibland klär de sig i mjuka snöigt vita dräkter, ibland i hårt isigt blått pansar, och emellanåt i vilar de nakna i det gråa vinterdiset. När helst man gör sina strandpromenader, upptäcker man snart att man inte är ensam om att vilja uppleva naturkrafterna vid Östersjön; att promenera vid havet är oerhört populärt på Sydkusten.

 

Sandhammaren från luften

Sandhammarens strand  anses vara Sveriges finaste med sand som i vithet och finkornighet saknar motsvarighet. De långa stränderna, sanddynerna och tallskogen i de inre delarna är välkomnande året runt och inbjuder till bad.

Sandhammaren ligger på Sveriges sydöstra spets och strömförhållandena i havet är här särskilt livliga. Tänk på detta och var uppmärksam vidbad och lek och avkoppling. 

 

 

 

Sandhammaren med dess stranddyner

Vrak på sjöbotten: När man idag njuter av den breda stranden, kan det vara svårt att föreställa sig att havet utanför är Sveriges största skeppskyrkogård. De farliga sandrevlarna och det strömma vattnet är orsaken till att tusentals vrak ligger begravda i bottensanden utanför Sandhammaren.

I Sandhammaren fanns den berömda ekskog som kung Karl XI lät hugga ner, eftersom han ansåg att den var ett tillhåll för sjörövare som vilseledde fartyg med falska ljussignaler. Skeppen gick på grund, och därefter plundrade man dem och slog ihjäl de överlevande besättningsmännen.

 

 

 

Sandhammarens fyr

Fyren och livräddningsstationen: Den fyr som fortfarande finns vid Sandhammaren invigdes 1862 och är konstruerad av den tidens främste fyrkonstruktör Nils Gustaf von Heidenstam. Under mitten av 1800-talet anlades en av Sveriges första livräddningsstationer vid Sandhammaren. Stationen var i drift till 1945, då verksamheten flyttades till Kåseberga.

Genom sitt samarbete med Ystad kommun har Föreningen R-S (Räddningsstationen på Sandhammaren) bevarat stationen och gjort det möjligt att beskåda både den och den gamla livräddningsbåten, som är äldst i landet.

Publicerad 2023-06-14, Uppdaterad 2024-07-08

Fler badplatser

Strand

Långa härliga badstränder finns i princip längs hela kuststräckan, förutom vid Kabusa skjutfält och vid stranden strax väster om Marinan. De mest populära och välbesökta badplatserna är:

Svarte
Ystad Sandskog
Löderups Strandbad
Sandhammaren
Vid Saltsjöbaden i Ystad Sandskog finns fem bryggor (nr 0-4).

Hitta din favoritbadplats på Badkartan, ett samarbete med Ystads Allehanda.

 

Sandhammarens Fyr

Sandhammarudden vid Skånes sydöstra hörn är sedan hundratals år tillbaka känd som en av norra Europas största skeppskyrkogårdar . De med vind och vågor vandrande sandrevlarna i kombination med de i Bornholmsgattet ofta svåra och oberäkneliga vindförhållandena var en mardröm för skepparna på segelfartygen.

Läs mer - besök fyren

Sandhammarens Räddningsstation

Sandhammaren med Räddningsstationen och  Skandinaviens äldsta bevarade räddningsbåt.

Intressant historia att ta del av.

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

Läs mer om Allemansrätten