Månadens Profil

mars 2018

Carolina Wierup- Månadens profil mars 2018

 

Namn: Carolina Wierup

Ålder: 21

Bor: Utanför Helsingborg

Vad gör du idag?

Idag studerar jag på jazzlinjen på Sundsgårdens folkhögskola med sång som mitt huvudinstrument. Jag trivs väldigt bra och känner äntligen att jag hittat hem genremässigt. Förutom skolan, så är jag ute och spelar med lite olika band, bl.a. ett funkband samt en jazzkvintett där vi just nu har ett projekt där vi hyllar kvinnliga musiker och kompositörer. Jag sjunger även i Helsingborgs konserthuskör. Siktet längre fram är inställt på studier på musikhögskola, antigen på jazzmusiker- eller musiklärarprogrammet.


Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Sång, trombon, piano, blåsorkester och kör

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Kulturskolan har betytt oerhört mycket för mig. Jag började där redan som sju år gammal, då med trombon, och senare med orkester, sång, kör och även piano och jag minns hur vemodigt det var när jag skulle sluta där efter ca 13år. Alla fina människor man träffat där och mina fantastiska lärare som genom sitt stora engagemang all hjälp gav mig möjligheten att utvecklas. Det var också där någonstans som tanken väcktes att satsa på musiken som något mer än bara ett fritidsintresse.

Roligaste minne?

Har så många fina minnen från kulturskoletiden som jag troligtvis kommer bära med mig hela livet. Framförallt minns jag alla konserter och läger med Lurblåsarna, Star for life på Malmö Arena med kören Blackbirds, och inte minst alla sommarkonserter på Ystads teater!

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Ta tillfället i akt att spela/sjunga med andra, antigen i ensemble/orkester eller kör! Testade på båda delar och den spelglädjen som uppstår när man musicerar med andra ger så himla mycket! Inte minst gav det en motivation att öva och fortsätta spela! Var heller inte rädd för att testa på olika typer av musik! Ibland kan det ta tid att hitta sin grej och kanske kommer du känna dig mer hemma i en annan genre än den du sysslar med just nu? Och sist men inte minst när det gäller övning och individuella lektioner: Tänk inte att du måste klara allt på första försöket! Vissa saker tar tid, så ha tålamod, ge det lite tid och övning så kommer du klara det!s

 

februari 2018

 Louise Andersson: Månadens profil

Namn: Louise Andersson

Ålder: 23år

Bor: Är från Ystad, bosatt i Lund.


Vad gör du idag?

I dag arbetar jag som legitimerad sjuksköterska på akuten i lund. Utöver det läser jag en kurs om kost vid träning. Kropp och hälsa är viktigt för mig, så är jag inte på jobbet är jag på gymmet eller i crossfitboxen.
Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan? Jag spelade tvärflöjt under 8år på kulturskolan.

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Kulturskolan är betytt otroligt mycket för mig. Jag utvecklades något enormt under åren på kulturskolan. Inte bara inom mitt spelade utan också i mitt självförtroende och självkänsla. Att stå på scen och kunna framföra något vacker för en större folksamling var ofta väldigt nervöst men efteråt en obeskrivlig känsla. Det var en frihet att få komma till Annika Friman varje vecka och bli sedd, utvecklas och ha fantastiskt roligt. Under min tid på kulturskolan fick jag också många nya vänner. 
Det är ofta jag tänker tillbaka på min tvärflöjts-tid och jag saknar den!

Roligaste minne?

Jag har många roliga minner. Jag spelade i en trio som kallades silvertoner och jag var aktiv inom dåvarande orkester. Alla spelningar och läger vi var iväg på är minne för livet. Men som tidigare nämn, all beröm till min fantastiska lärare Annika, varje speltillfälle var en fröjd!

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Våga ta möjligheten att utvecklas, tro på dig själv men framförallt slappna av och ha fantastiskt roligt! Tiden på kulturskolan kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat!

 

januari 2018

Emma Wihlborg

 

 

Namn: Emma Wihlborg

Ålder:17 år

Bor: Ystad / Lund

Vad gör du idag?

Jag går just nu på en spetsutbildning i musikal på Lunds Dans och Musikalgymnasium. Jag utbildar mig även på Blac Opals Hiphop cAademy. Och på helgerna jobbar jag som danslärare på StudioDanza i Ystad.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Det första ämnet jag hade på Kulturskolan var fiol för Lolita Isacsson. Sedan började jag i kören, och slutligen började jag ta individuell sång för Kerstin Saxell.

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Med tanke på vilken start det gav mig så betyder det väldigt mycket för mig. Utan Kulturskolan hade troligt vis inte mitt intresse för sång varit lika stort som det är idag. Detta är något jag är mycket tacksam för.

Roligaste minne?

Det var mycket roliga minnen som skedde under min tid på Kulturskolan. Men det absolut roligaste minnet jag har från Kulturskolan va när kören va med i SjungGung. Kombinationen av att träffa så många nya människor som delade samma passion som en själv, och få stå på en jättescen och sjunga var fantastiskt! Detta är något som jag kommer bära med mig genom hela livet.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Mitt tips till dig som går på Kulturskolan idag är att bara köra på. Det finns inget som kan stoppa dig. Testa nya saker och hitta det som verkligen är du. Våga kasta dig ut och bara kör! Så länge du har kul och gör det du älskar då är det bara att köra på, gå ”all in” vetja. Det finns inget som kan stoppa dig från att komma dit dina drömmar styr. Vänta inte, skapa dina egna framgångar. Du är den enda som kan bestämma hur långt du ska gå.
Lycka till!

 

november 2017

Matilda Nilhamn

 

Namn: Matilda Nilhamn

Ålder: 31

Bor: Malmö

Vad gör du idag?

Jobbar på Dunkers kulturskola i Helsingborg, på kulturskolan i Svedala och sjunger i band.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Blockflöjt, fiol och kör.

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Jättemycket! Jag har haft inspirerande och trevliga lärare och jag har fått spela mycket i olika sammanhang och med olika instrument.

Roligaste minne?

Det får bli sommaravslutningskonserterna på Teatern, de var speciella för mig och det var kul att alla instrumentgrupper var med. Sen alla kompisar man fick under åren.


Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Spela i ensemble eller orkester!

 

 

oktober 2017

Mette Ambolt

 

Namn: Mette Ambolt

Ålder: 28 år

Bor: Löddeköpinge

Vad gör du idag?

Arbetar som HR-specialist utanför Helsingborg. Har två pojkar, 1 och 3 år som tar upp all min tid. Försöker även komma ut så ofta jag kan till havet för att kitesurfa!

Vilket ämne hade du när du gick på kulturskolan?

Började med blockflöjt för att sedan gå över till piano som jag spelade i en termin. Sen var det tvärflöjt som gällde i många år!

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Kulturskolan var en plats där jag fick vara mig själv och njuta av musik. Känslan att spela i en orkester när allt bara klaffar är underbar men det som betydde mest för mig var tryggheten att varje vecka få gå dit och bara fokusera på en sak, att spela. Plus att jag hade en underbar lärare!

Roligaste minne?

Roligaste (och samtidigt pinsammaste) minnet var när jag åkte till en spelning för att uppträda men när jag kom fram upptäckte jag att min tvärflöjt var borta! Hade glömt den på bussen, sån tur var fick jag låna en så jag trots allt kunde vara med på uppvisningen! (Tvärflöjten fick jag tillbaka!)

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Jag vill egentligen ge tipset till alla som inte går på musikskolan att faktisk ta tillvara på möjligheten och börja. Ett tips till er som går där idag är att fortsätta för er egen skull. Om ni vill spela för att bli musiker i framtiden och spela i en orkester så är det fantastiskt men det är även helt underbart om ni spelar för att det känns roligt just nu, eller för att ni vill lära er gitarr för att kunna vara poppis vid lägerelden. Musik är så mycket och vi har alla våra egna känslor, upplevelser och åsikter om varför vi ska spela och hur musik får oss att må!

 

September 2017

 Lovisa Orvarsson

Namn: Lovisa Orvarsson

Ålder: 20

Bor: Visby

Vad gör du idag?

Pluggar till byggnadsantikvarie

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Tvärflöjt

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Jättemycket! Jag har träffat många kompisar där, varit med på roliga event och konserter, utvecklats jättemycket på ett personligt plan och blivit modigare.

Roligaste minne?

Oj, svårt att välja… Men det får nog bli alla sommarkonserter på teatern!

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Våga göra det där som är läskigt, ställ dig på scen fast det kanske är jättejobbigt i början, du kommer må dubbelt så bra efteråt! Och öva såklart! Även om det är tråkigt ibland blir spelningen med andra jättemycket roligare om man kan det man ska spela.

 

Augusti 2017

 Mathilda Wickman

Namn: Mathilda Wickman

Ålder: 27

Bor: Skivarp

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag som IT-ingenjör, jag har nyligen köpt hus i Skivarp och håller på att försöka komma tillbaka till livet på landet.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Jag spelade trumpet i flera olika orkestrar samt hade privatlektioner med Christer Ahlm. Utöver alla orkestrar så var hade jag även teaterlektioner på kulturskolan.

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Kulturskolan var mitt andra hem, jag var på kulturskolan från att jag slutade skolan tills sista bussen gick hem (ut till Löderup). Jag har fått komma ut och se världen tack vare musikskolan först genom dom resor med olika orkestrarna på kulturskolan och även genom att få hjälp utav musiklärare att hitta rätt musikstycke för dom olika prov spelningarna till både marinens ungdomsmusikkår och till lilla akademien när jag sedan flyttade upp till stockholm för att studera musik. Ett av mina första jobb var som vikarierande musiklärare på kulturskolan. Sedan så har jag genom kulturskolan fått vänner för livet som jag fortfarande spelar med i Hemvärnets musikkår Ystad.

Roligaste minne?

Var nog när vi hade ett sektions rep och Christer Ahlm var så arg på mig för att han trodde jag gömt undan hans glasögon, men det vi skrattade åt var att han hade dom på huvudet (som han brukade).

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Ha roligt och ta vara på alla underbara vänner som finns på kulturskolan. Det är vänner för livet.

 

Maj 2017

Anna Jensen

Namn: Anna Jensen

Ålder: 41

Bor: Ystad

Vad gör du idag?

Arbetar med kommunikation, bland annat för Kulturskolan.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Först blockflöjt och sedan gitarr

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Det har gett mig stor förståelse för och kunskaper om musik, vilka jag haft med mig hela livet. Dessutom innebär musik och sång fortfarande så mycket gemenskap för mig: det är något att samlas och ha kul kring.

Roligaste minne?

Att jag fick möjligheten att spela i ensemble tillsammans med andra. Det gav mycket att få träna och vara med på konserter tillsammans.
Och så minns jag speciellt en gång då jag spelade på en konsert tillsammans med en annan gitarrkompis och en tjej på tvärflöjt. Vi var jättenervösa och kom av oss helt. Min kompis var coolt lugn och avbröt oss allihopa och sa på bred skånska mot publiken: "Nä min själ hörrni, detta tar vi om från början!" Vi skrattade hysteriskt efteråt.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Njut, utforska, ha kul och passa på att ta för dig av det underbara "smörgåsbord" som Kulturskolan erbjuder! Idag finns det så många fler ämnen än på min tid, så "bara ät"!

 

April 2017

Rosmarie Brunner

 

 

 

 

 

 

 

Namn: Rosemarie Jönsson Brunner

Ålder: 36 år

Bor: Lund

Vad gör du idag? 

Jag är inom trafik branschen och arbetar som utbildningsledare på trafikskola.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Jag spelade violin, piano och blockflöjt.

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Glädje och gemenskap.

Roligaste minne?

När jag åkte iväg med blockflöjtsensemblen till Tyskland och hade konsert i en kyrka. Jag fick värsta skrattanfallet under spelningen och kunde inte sluta skratta. Tillslut fick jag med hela gruppen. Det var kul!

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Ha kul när du spelar/sjunger och var med i orkestrar, ensembler.

 

Mars 2017

Månadens profil- Anna Granath

 

Namn: Anna Granath

Ålder: Blir 26 år

Bor: Göteborg

Vad har du för dig idag?

Praktik på kemtvätt och ram-makeri

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Violin/Fiol

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Det har betytt jättemycket för mig, jag älskar musik och även fått spela med de andra så man kan säga att vi kör musik utan att ens använda en elkontakt.

Roligaste minne?

När vi var ute och turnerade på orkestern. Då teamade Symfoniorkestern och Lurblåsarna tillsammans och körde massvist med morderna/film/artistmusik. Jag mindes att när vi körde tillsammans med Liverpool var jätte häftigt att bara spelade Beatles musik.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Ha kul och visa respekt för varandra!

 

December 2016

Ossian Edlund

Ossian Edlund

Ålder: 20 år

Bor: Malmö

Vad gör du idag?

Jag studerar till musiker vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Jag studerar även orkesterdirigering vid Lunds universitet. När jag inte studerar frilansar jag som musiker, dirigent, arrangör och kompositör. Jag jobbar mycket med Ystad International Military Tattoo och sitter i styrelsen för Militärmusiksamfundet.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Tuba, trombon, Big Band, orkester och kammarmusik. Allt detta under Olle Tulls eminenta ledning!

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Det är tack vare Kulturskolan att jag är där jag är idag. Så kort sagt så har Kulturskolan betytt oerhört mycket.

Roligaste minne?

Det finns väldigt många minnen från min tid på Kulturskolan. En gång fick jag chansen att spela med 30-40 andra tubaister och Malmö symfoniorkester under en Nallekonsert. Det var riktigt kul. Jag har väldigt många minnen från orkestern Lurblåsarnas läger och resor. Sedan har jag något minne från när jag spelade musik med en kvartett under en av Jennifer Saxells klass uppsättningar. Den handlade om att killar klädde ut sig till tjejer för att komma över godis. Det var en väldigt rolig pjäs.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Jag skulle kunna skriva en hel uppsats med tips... Men jag ska ger er mina bästa tips för just er. Öva på ert instrument varje dag. Om det så är fem minuter eller tio timmar spelar ingen roll. Det är hur man övar som spelar roll. Öva på det viset som din lärare har sagt till dig. Det kan finnas dagar då man verkligen inte känner för att öva; då ska man känna sig fri. Ju mer man övar, desto roligare blir det och man uppskattar det mer. Spela med andra i olika konstellationer såsom orkester, band, kvartett, kammarorkester eller vad du känner för. Att musicera med andra är väldigt kul.

 

November 2016

Malin Carlsson

Malin Carlsson

Ålder 23 år

Bor: utanför Ystad

Vad gör du idag?

Jag arbetar som timvikarie på förskolor i Ysadskommun. Jag är också timanställd på radio active och sänder mitt egna program Söndagskick. Jag är utbildad inom turism på folkhögskolenivå.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Teater

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Min tid på Kulturskolan är utan tvekan det roligaste jag gjort under hela min barndom. Jag har alltid älskat teater och att få göra det jag älskar tillsammans med cirka 10 stycken likasinnade var guldkornet i min tillvaro. Teatern på Kulturskolan utvecklade mig som person. Jag var väldigt blyg som liten men när jag gick in i en teaterroll blev jag någon annan. Jag trodde på mig själv och på det jag gjorde. Jag fick uppmuntran och bekräftelse på min prestation. Jag var en del av en enda stor familj och tillsammans nådde vi höjder vi inte skulle gjort ensamma. Jag kände mig speciell och jag kände att jag behövdes och räknades. Det som betydde allra mest för mig var att få vara en del av något större, en del av en gemenskap som tillsammans skapade magi. Jag delade denna tid med samma människor i flera år vilket för mig var väldigt speciellt. Bekräftelsen utifrån av publiken var det allra häftigaste. Folk skrattade för dem tyckte att jag var rolig. Den känslan kan nästan inget i hela världen överträffa enligt mig. Min tid på Kulturskolan gjorde avtryck på mig och har till stor del format mig till den personen jag är idag. Jag saknar tiden på Kulturskolan samtidigt som jag är ytterst tacksam för de många år jag fick där.

Roligaste minne?

Mitt roligaste minne ifrån tiden på Kulturskolan är när vi äntligen fick göra vår egen föreställning på Ystadsteater. Det var det största jag hittills någonsin varit med om. Jag glömmer aldrig publikens skratt till mina repliker. De minnena har fört mig framåt i livet och fått mig att verkligen tro på att jag är duktig på teater. Drivet för teatern som jag fortfarande idag känner, väcktes ännu starkare till liv den speciella dagen.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Mitt främsta tips till de som går på Kulturskolan idag är att ha kul!
Njut av varje ögonblick du har på Kulturskolan. Du går där här och nu och den tiden kommer inte tillbaka igen. Vill du göra något speciellt t.ex. en speciell konsert lägg upp det som förslag till dina lärare istället för att hålla det inom dig. Vem vet vad just din tid på Kulturskolan kan leda till?
Håll inte tillbaka, ge allt du har och allt du vet du har inom dig. Det är nu du ska pröva dina vingar och se var dem bär dig. Du har alla chanser i världen att få visa upp dig. Så ta för dig!

 

Oktober 2016

Johanna Eng

 

Johanna Eng

Ålder: 22

Bor: Linköping

 

Vad gör du idag?

Lite allt möjligt. Var i Ramundberget i vintras och jobbade som skidlärare, i sommar leder jag guidade visningar på Box whiskydestilleri vid Höga Kusten. Inväntar samtidigt besked från universitetet i Linköping där jag sökt in till arbetsterapeut.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Tvärflöjt, orkester, teater och skrivarverkstad.

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Spenderade nästan hela min skolgång på Kulturskolan, så för mig har det varit en väldigt trygg tillvaro där jag har kunnat växa och utvecklas. Har träffat många nya vänner som jag fortfarande har kontakt med. Men det som betytt allra mest är nog kontakten jag fick med mina lärare, ibland kunde nästan hela lektionen gå utan att jag ens plockade upp tvärflöjten.Vi pratade om allt mellan himmel och jord, det var tårar och skratt om vart annat. Att ha vuxna personer i ens närhet som man litar på och som är helt opartiska är guld värt, det önskar jag att alla skulle få ha. I övrigt har mitt självförtroende och min självkänsla vuxit i takt med svårighetsgraden på låtarna och de ständiga utmaningar man fick. Jag kan med stolthet säga att Kulturskolan gjort mig till en modig person som inte är rädd för att tro på sig själv och kasta sig in i nya upplevelser.

Roligaste minne?

2 saker. Alla lägren och konserter vi åkte på med orkestern, det är en sån häftig känsla att ta sig av svåra arrangemang och sedan sitta mitt i all musiken och bara spela och njuta av slutresultatet. Måste även nämna de teaterframträdanden vi gjorde, med massa rekvisita, på Teatern i Ystad. Känslan av att stå på den scen som man själv tittat upp på så många gånger och beundrat. Magiskt.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Våga utmana dig själv och delta i så mycket du kan. Testa ett nytt instrument, var med i orkestern, testa på teater. Och även om benen skakar och handsvetten rinner när det är din tur att spela på sommaravslutningen, njut av ögonblicket och var inte rädd för att misslyckas. Som mina lärare så klokt sagt: "Det är ingen som vet hur låten går/vad du ska säga så det gör ingenting om det blir fel."

 

September 2016

Maj Persson

 

Maj Persson

Ålder:37

Bor:Ystad

Vad gör du idag?

Jag jobbar som marinbiolog och frilansande illustratör.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Jag spelade tvärflöjt och var med i blockflöjtsensemble.

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Att få musiken har varit en stor gåva i livet som jag haft mycket glädje av på många plan. Ensemblespel var väldigt lärorikt för att man var tvungen att lyssna på alla andra och det har jag haft nytta av då jag spelat i andra grupper och konstellationer. Vi hade väldigt kul ihop, gjorde resor, många konserter och umgicks också utanför kulturskolan. Några av oss i ensemblen fortsatte spela även efter vi slutat skolan och var då bl.a. med på medeltidsfestivalen i Glimmingehus. Vi har kontakt än idag.

Då jag pluggade i Uppsala tog en kursare med mig till ett studentspelmanslag och jag fick upp ögonen för folkmusik. Alla låtar lärdes ut på gehör och det var totalt omtumlande att kastas in i den svenska folkmusiktraditionen med allt vad det innebär. Folkmusiken har sedan följt mig genom livet och har gett mig många goda vänner.

Roligaste minne?

Det finns så många, men alla resor och konserter. Och att äntligen få till det där tiostämmiga stycket vi övat på så länge….. Ja, just konserter var kul för allt sattes på sin spets och det blev sådan total närvaro i stunden. En gång fick vi också åka till Helsingborg för att höra en konsertblockflöjtist spela. Det var en stor upplevelse att se och höra någon spela så fantastiskt på samma instrument man själv spelade.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Njut av tiden på kulturskolan och ta vara på möjligheten du fått att lära dig ett instrument. Det kommer ge dig mycket glädje i livet både nu och sedan. Spela i orkestrar och ensembler för det tillför en ytterligare dimension till spelandet – du får lära dig lyssna in andra och så har man grymt kul ihop.

 

Augusti 2016

 Mathilda Sheffield

Mathilda Andersson

Ålder: 22

Bor: Lund

Vad gör du idag?  

Läser kandidat i Biomedicin vid Lunds Universitet. Sjunger i kör och spelar piano på fritiden.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Jag började med tvärflöjt en kort termin sen hittade jag snabbt singer-songwriting. Började att skriva låtar i grupp och fortsatte senare att skriva själv med Jennifer Saxell. Jag har även spelat lite gitarr och sjungit både i kör, mindre grupp samt tagit egna sånglektioner.

Vad har Kulturskolan betytt för dig?

Jag hade under en ganska lång tid både singer-songwritinglektioner och sånglektioner parallellt men om jag börjar med singer-songwriting: Väldigt mycket, när jag började skriva så tänkte jag att det kan ju inte vara så svårt, lite text och någon svängig melodi på det så har man ju en låt! Det var inte så enkelt, men jag och Jennifer hittade vår stil (jag tror nämligen att det hade låtit helt annorlunda utan hennes vägledning!) och jag går faktiskt tillbaka ganska ofta och lyssnar på mina egna alster och minns tillbaka vad det var jag kände när vi skrev just den låten.
Om vi sen går över till min sångresa så började jag i en mindre grupp, tror vi var 5 personer och samtidigt som det så var vi och många andra sångelever kör bakom Sonja Aldén när hon var på Ystads Teater. Jag började därefter ta sånglektioner helt själv och utvecklades enormt, det var likadant där, det är inte bara att sjunga, allt handlar om teknik!

Roligaste minne?

Det finns så många! Att köra bakom Sonja Aldén var verkligen stort, men att framföra sin egen låt som man verkligen älskar själv enbart ackompanjerad med en gitarr det är en sjukt mäktig känsla!
 

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Prova allt, tillslut så hittar du något som du fastnar för!

 

 Juni 2016

Malin Resman Friis

Malin Resman Friis 

Bor: Bredasten

Ålder: 43,8

Vad gör du idag?

Distriktsläkare

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan:

Piano 

Vad har Kulturskolan betytt för dig:

Glädje. Något jag har haft med mig under hela skoltiden. Jag började ta lektioner i piano redan under blockflöjtstiden till dess att jag var 18 år.
Nu spelar alla mina tre barn instrument och sjunger, jag har kunnat överföra glädjen med musiken till dem. De älskar musik, är väldigt intresserade av musik och lyssnar alltid också själva på musik. Nu tillbringar jag mer tid än någonsin på Kulturskolan...

Roligaste minne:

Att kunna kompa mina kompisar under skoltiden på piano när de skulle spela upp stycken i skolan eller på konserter på sina instrument.

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Njut av att lära dig spela, sjunga eller vad det än är. Som ung har man lätt att lära och har med det man lärt sig hela livet. Vi är priviligierade i Sverige som får chansen att lära oss detta till en rimlig summa!

 

  Maj 2016

Alexandra Nicolaidis

Alexandra Nicolaidis

Ålder: 27

Bor: Malmö

 

Vad gör du idag?  

Arbetar som läkare på Malmö sjukhus samt är doktorand i medicinhistoria.Spelar flöjt på fritiden. 

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?
Tvärflöjt samt Violin en lite kortare tid. 

Vad har Kulturskolan betytt för dig?

Oerhört mycket. Har några av mitt livs bästa minnen och mina finaste vänner från tiden på Kulturskolan. Jag tror att jag delvis är den jag är idag på grund av alla underbara själar jag träffade under min tid där. 

Roligaste minne?

Svårt - finns så många! Men alla sommarkonserter var fantastiskt roliga och de resor och konserter vi hade med symfoniorkestern och Lurblåsarna. Och adventskonserterna och? Ja för många att välja mellan :P

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Ha roligt och tro på er själva!

 

 

 

   April 2016

Linnea Lövgren

Linnea Lövgren

Ålder: 29 år

Bor: Malmö

Vad gör du idag?

Jag arbetar som socialsekreterare i Malmö Stad där jag ger stöd och hjälp till socioekonomiskt utsatta barnfamiljer.

Spelar fiol i Christianstad symfoniker.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Fiol

Vad har Kulturskolan i Ystad betytt för dig?

Kulturskolan har varit hela grunden för mitt spelande och där jag fått utvecklat min spelstil och mitt musicerande. Som violinist på kulturskolan har jag fått chansen testa på olika genrer och att spela fiol i olika konstellationer. Jag lärde mig i tidig ålder att spela fiol på enbart gehör men när jag började på kulturskolan fick jag lära mig att läsa noter, vilket öppnade upp en helt ny värld för mitt spelande. Det är också på kulturskolan som jag hittade glädjen i att spela fiol tillsammans med andra och inte bara som solist. Jag har dessutom alltid varit väldigt nervös inför att stå på scen och att stå i centrum. På kulturskolan fick jag lära mig hur jag kan hantera dessa känslor, vilket jag haft mycket hjälp av i mitt fortsatta spelande men också i skolan och det vardagliga livet.

Roligaste minne?

Alla de konserter när man fick visa upp det man övat på under terminen. Jag minns även en orkesterresa till Malmö/Köpenhamn. Det var svinkallt och blåste näst intill storm, men vi hade superkul och de kompisar som jag träffade där har jag fortfarande nära kontakt med!

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Ta chansen att testa de möjligheter som kulturskolan erbjuder. Ha kul och ge inte upp om det känns lite motigt ibland.

 

 

Mars 2016

Rasmus Ahlm

Rasmus Ahlm

Ålder: 26

Bor: Ystad

Vad gör du idag? 

Jobbar huvudsakligen som ungdomskulturhandledare på Ungdomens Hus i Ystad, men nu har jag tjänstledigt för högskolestudier. Parallellt med detta sysslar jag med frilansmusik och har gjort sedan jag slutade på Kulturskolan.

Vilket ämne hade du när du gick på Kulturskolan?

Slagverk

Vad har Kulturskolan betytt för dig? 

Den lade grunden för hela mitt musikliv. Lektionerna gav mig kunskap om hur jag kan bli bättre på mitt instrument. Magnus, min lärare, visade och lärde mig verkligen allt som har med instrumentet att göra, på ett inspirerande sätt. Som slagverkare fick man prova väldigt många olika typer av instrument inom slagverksvärlden, det var väldigt kreativt och lekfullt. Vi fick också väldigt många extra-uppdrag - att kompa körer, spela i orkester eller åka ut på spelningar utanför Kulturskolan. På så sätt lärde jag mig hur det fungerar att vara musiker, utan att ens veta - jag hade bara kul, och jag lärde mig också att hantera scenskräck och nervositet som jag kämpade med de första åren.

Roligaste minne?

Alla konserttillfällen med slagverksensemblen. Vi övade in vissa slagverksstycken tills vi kunde allt utantill, för att sedan spela upp avslutningskonserter.  Det var ju sjukt nervöst eftersom det var några av mina första större framträdande - att öva så mycket inför något för att sen stå på scen och spela upp det, och när det sen är färdigt… känslan är obeskrivlig. Vi hade sjukt kul tillsammans!

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?

Att hänga på så mycket som möjligt av alla de aktiviteter som görs utöver vanliga lektioner, spela i orkestrar och ensembler till exempel. Jag tyckte att det var spännande och roligt. Vad jag inte tänkte på då, men som jag förstått i efterhand, är att du lär dig att spela tillsammans med andra musiker och blir också bättre på ditt eget instrument. Det underlättar dessutom för ditt spelande på lektionerna. 

 

Februari 2016Sebastian Sundblad

Sebastian Sundblad

Ålder: 22 år
Bor:  I Malmö

Idag studerar jag klassisk gitarr på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Vad har Kulturskolan betytt för dig? Kulturskolan var startpunkten för mitt musicerande. Jag har mycket att tacka min lärare för! Utöver det rent tekniska och musikaliska utvecklades jag socialt och kreativt.  

Roligaste minne?  Jag spelade i en kvartett med goda vänner.  Det blev en hel del skratt på repen. Sommarkonserterna på teatern vad alltid spännande och roliga. Att smyga runt bakom scenen i väntan på att spela; Det kände jag mig hemma i. 

Vilka tips har du till de som går på Kulturskolan idag?  Öva hellre 10 min varje dag än flera timmar någon dag i veckan. 

Publicerad 2014-09-02, Uppdaterad 2017-04-18