Motoriskt material

Publicerad: 2011-08-26 00:00

Vi i klass 1A på Backa har kommit igång med vårt motoriska material. Vi har byggt upp en liten bank med övningar och saker som vi hoppas kan passa och som kommer utveckla våra elever. Vi har hämtat mycket från Erica Lövgrens bok, men också fått många tips av vår textillärare. Prata med dem, de har säker mycket att bidra med. På Backa har vi dessutom förmånen att ha motorikslöjd redan i åk 1, 40 minuter i veckan. Det är en tillgång!

Hoppas det går att se vad bilderna föreställer. Vi berättar gärna mer och delar såklart med oss av materialet om det skulle vara någon som önskar.

Plastband för att träna flätning.

Pärlor på piprensare. Gör efter färdigt mönster, eller gör eget och låt en kompis testa.

Plusplus. Bygg egna mönster, eller gör efter mallar.

Geobräden. Här finns färdiga mallar i tre nivåer, men eleverna kan också göra egna mönster som de ritar av och vice versa.

Rita och vika. Olika övningar där eleven ritar av eller viker figurer.

Lås och skruva.

Quercetti

Sy. Träna på att trä tråd i nål och att sy i hålen. Bokmärken till exempel!

Olika sorters byggmaterial. Vi har även kappla.

Trä på knappar i olika mönster.

Klippövningar

Pussel.

Knäppa och knyta. I lådan finns skor, skjorta och tröja med dragkedja.

Sortera med klädnypor.

Färglägg mandala, eller rita av Rangolimönster.

 

I klassrummet försöker vi hinna med att köra 10 minuter hjärngympa varje dag. Jag har utgått från boken Hjärnvägen till inlärning (Lars-Eric Berg & Anna Cramér), som ger handfasta tips på motoriska rörelser som du enkelt kan göra i grupp i klassrummet. Jag arbetade med övningarna även med min förra klass, och de blev otroligt duktiga på att koordinera sina rörelser och kontrollera sina muskler.

Hälsningar Anki, Backa