Nytt år och nya lärdomar!

Publicerad: 2018-02-02 08:13

Det nya året startade vi med skapande och matte! Vi gjorde sockermålningar som visualiserade vackra fyrverkerier. Barnen fick en klurig matteuppgift där man skulle hitta och färlägga rutor efter koder. När de var färdiga kunde de se att det hade bildats siffror av rutorna de färglagt och det var siffrorna 2018. Det nya året!

Barnen tycker det är kul när vi har experiment och denna gången fick de fundera och rita vad de trodde skulle hända med polkagrisstängerna där en stod i ett glas rumstempererat vatten, en i varmt vatten och en i ättika. Det blev många funderingar. Kommer de bubbla, brinna, smälta? Fråga barnen vad som hände.

I programmering har barnen fått skapa egna interaktiva sagor och även fått följa instruktioner för att lära sig nya saker.

I januari har vi hunnit med två F-3 sjunger tillsammans. Vi sjöng bl.a. Hej, goddag och hallå!, Äppelmelodin och Afrika.

Vi har lekt med det engelska språket och sjungit och härmat fraser om namn, familj och kropp.

Vi har lekt nya lekar på rasterna och vi har även provat på rastaktiviteter som är gemensamma för hela skolan.

I skriva sig till läsning har vi tagit inspiration till skrivning genom bland annat sagotärningar och favoritlekar. Barnen samarbetade i grupp när de skulle komma på ord av de boksäver vi arbetat med. 

Vi har lekt nya språk-och mattelekar och spelat tärningsspel, löst sudoku, lagt tetris och mycket mer.

Former finns överallt och det upptäckte vi när vi var på formjakt. Vi har ritat former, räknat sidor och hörn på dem och klippt former. Från de klippta formerna skapade vi en rymdraket. Rymdraketerna symboliserar hur vi tillsammans lyfter och till raketerna skrev vi vad vi ville lära oss i förskoleklassen. 

Vi har provat olika tekniker och kategorier i måleri när barnen tillverkade stilleben av egen valda motiv. När vi arbetade med bokstaven e gjorde vi en flock elefanter. På bokstaven z provade vi rita av en zebra genom rita steg för steg video.

I sporthallen har vi fortatt med rörelse glädje när vi lekt lekar och gjort olika grovmotoriska övningar. På bilderna ser vi spökboll, välta koner, evighetssvansleken och hinderbana. 

Varje dag har vi samling på morgonen där barnen turas om att själva berätta om dagen med hjälp av bilder och tecken. Något som vi också gör varje dag är att vi läser. Barnen har varit och lånat nya böcker från biblioteket och vi har läst högt ur kapitelboken Nina börjar skolan. Flera barn har kännt igen sig själva i Ninas värld och det hon får vara med om i bland annat roligheter, motgångar, kompisrelationer och hur det är att gå i förskoleklass. Får se vad det blir för bok nästa gång!

Kommentarer

Kategorier