Film i förskolan och skolan

– så här hittar du film som du kan använda i undervisningen.

Filmrulle

Dokumentär- och utbildningsfilm

Du som pedagog kan visa dokumentär- och utbildningsfilmer strömmande via NE.se. Där finns alla UR-program som visats i Kunskapskanalen. Du når NE.se genom din inloggning i V-klass.

Spelfilm

Licens-avtal med Swedish Film

För att göra det möjligt att visa spelfilmer i förskolan och skolan så har Ystads kommun slutit ett licensavtal, Swedish Film licens, för alla förskolor och skolor.

Licensavtalet innebär att du som pedagog har rätt att visa filmer från många stora filmbolag i arbetet eller på skolans fritidshem. Länk till listan över filmbolag.

Med licensavtalet går det att visa även filmer som är för privat visning så länge filmerna kommer från de bolag som finns med i avtalet med Swedish Film. Det är sådana filmer som du kan

  • Hyra i en videobutik
  • Köpa i en affär
  • Låna på biblioteket
  • Streama från någon av de lagliga streamingtjänsterna i Sverige (t ex Voddler, Netflix, Discshop, SF-Anytime).

Om du vill använda dig av ett privat streamingkonto från någon av de lagliga streamingtjänsterna eller ta en film hemifrån om du köpt den från en affär så går det bra men fortfarande gäller det bara filmer som kommer från de bolag som finns med i avtalet med Swedish Film.

Varje enhet/skola som visar film har fått ett certifikat som ska anslås väl synligt och kunna uppvisas vid en eventuell kontroll.

Filmer som licensen inte gäller för:

  • Filmer som är nedladdade fråniInternet eller inspelade från TV
  • Filmer köpta utomlands
  • Filmer köpta av privata återförsäljare t ex på annons
Publicerad 2022-11-26, Uppdaterad 2023-09-20

Kontakt

Film i skolan
Piparegränd 3
27142 Ystad

Anki Demred Klinga
ann-christine.klinga@ystad.se
0411-577449