RSS

Alen


Julmys Marietorp 20171129

Publicerad: 2018-03-02 10:25

I slutet av november månad åkte vi i Alen, tillsammans med Kastanjen och Eken, till Marietorp. Vi startade dagen med samling runt den öppna elden och vi fick göra vår egen glögg.

Vi luktade på de olika kryddorna och eleverna hjälptes åt att hälla i de olika ingredienserna i kastrullen. Intressant att se hur kryddor ser ut och hur de luktar, bland annat nejlika och kardemumma.

Vi blev delade i två grupper. Detta för att halva gruppen skulle få göra fågelmat av kokosfett och solrosfrön. Medan andra halvan fick upptäcka skogen och se vad som fanns där.  

Fågelmaten gjorde vi genom att smälta kokosfett med hjälp av ett spritkök. Eleverna hade fått lägga pepparkaksformar i en plastform och sedan strö över solrosfrön. När allt kokosfett hade smält hälldes det ner i plastformen och sedan fick det stå för att svalna.

Dagen bjöd också på krabelurer som vi stekte över öppen eld. Till lunch blev det hamburgare vilket i vanlig ordning var populärt hos eleverna. I övrigt hade vi en fin dag med bra väder. Vi avslutade dagen med dans kring granen.


November

Publicerad: 2017-12-07 19:28

Denna månaden innehöll en hel del. Vi fick nya klasskamrater i Alen, Tomelillas grundsärskola var på besök, vi firade både Grön Flagg- dag och Mårtensafton och vi hann dessutom med ett besök på Konstmuseet.

Föreställningen på Konstmuseet hetter "När vi lyser". Den var uppbyggd på tecken och kroppsspråk. Många elever uppskattade föreställningen. När det var Mårten-dagen pratade vi om vad Mårtensafton är och varför det finns med i vår kalender, eleverna fick också måla egna gäss. Har inte så många kort från de respektive händelserna så kommer därför i detta blogginlägget visa lite foton från vår vardag i Alen och inte bara när vi hittar på extra roliga saker. 

Varje morgon tittar vi på avsnittet av "Livet i Bokstavslandet" som handlar om de bokstäver som vi jobbar med just då.

I mitten av november presenterades nya bokstäver. Denna gången M och A. Såhär ser det ut innan vi har pratat om bokstäverna och vilka ord vi kan hitta som börjar på M och A. 

Vi bygger, pysslar, skriver och rknar i Alen. Här är några bilder på hur det kan se ut.

En gång i veckan försöker vi hjälpa Magdalena i skolrestaurangen att återvinna. Vi hämtar kartong, papper, metall och plast för att sedan sortera det på skolans återvinningsstation. 

Vi var även på Julmys i Marietorp under november månad, men det får ett eget inlägg :)


Oktober

Publicerad: 2017-12-07 18:36

Under oktober månad fick vi i Alen för första gången besöka Scala Biografen i Ystad. Detta var ett tillfälle som vi fått i kulturgarantin. Just denna gången fick vi se 5st kortfilmer utan tal. Alla filmerna var animerade eller tecknade och hade musik eller olika typer av uttrycksljud, men inget tal. Eleverna uppskattade både biobesöket och stadsbussresorna från och till skolan.

Eleverna var även nyfikna på vilka andra som kom för att se film. 

Vi passade även på att göra en fin affisch när det var FN-dagen. Eleverna fick vara med och trycka sina handavtryck i alla möjliga färger. Vi pratade om hur barn har det i andra länder och vad FN-dagen är för något, detta med hjälp av bilder. 

Att upptäcka naturen och olika typer av hösttecken tog vi i Alen tillfälle att göra i oktober månad. Vi tog bland annat en promenad i närområdet för att se på höstlövens färger, men också för att plocka löv som vi sedan gjorde fina tavlor av. 

Förutom att ha födelsedagskalas i klassen där vi festade på vår hembakade kladdkaka avslutade vi oktober månad med en Halloweenfest. Grundsärskolans och träningsskolans elever på Edvinshemsskolan hade gemensam fest. Det bjöds på dans, popcorn och saft. Det fanns också en uppskattad fiskedamm där man, om man hade tur, kunde få en halloweenklubba. De elever som ville fick klä ut sig till alltifrån läskiga häxor till superhjältar. För att den rätta stämningen skulle infinna sig hade vi i Alen använt lite annorlunda pynt på vår advetsljusstake i klassrummet. Vi gjorde också egna spöken med hjälp av våra handavtryck. 


Augusti/September

Publicerad: 2017-11-20 15:12