RSS

Kastanjen


November

Publicerad: 2016-11-29 16:47

Vi har fortsatt vårt arbete med värdegrund genom att se en musikal i Maria kyrkan. Den handlade om hur elever i en klass var taskiga mot en ny klasskompis och hur detta löste sig på ett bra sätt.

skådespelare i Maria kyrkan barn spelar musikal i kyrka

I vårt tema Den Magiska Skogen har det hänt något magiskt! Vi hittade tre ekollon och dessa planterade vi i en kruka. Nu har alla tre ekollon grott och nu växer det tre små ekar i vårt klassrum. Spännande att se hur ett träd växer och vi kan studera rötter, stam och blad. Vi pratar även om vad ett träd behöver för att kunna växa.

ekollon ligger i jord i en kruka ekollon som har grott 

små ekar i en kruka 

Vi har besökt Ystad teater för att se på en föreställning som handlade om drömmar och de dansade i föreställningen. Den var både spännande och rolig.

elever sitter på teater dansare på scen 

I engelskan övar vi på att prata engelska och lär oss olika ord. Då är det kul att spela spel när vi ska öva på orden. Här spelar vi memory och övar på vad olika klädesplagg heter.

elever spelar spel 

På hemkunskapen har vi pratat om vad man kan äta till middag och vi har bl a gjort tomatsoppa. Den blev supergod.

 elev steker lök elev tar upp en matsked mjöl 

elev kokar pasta tomatsoppa med pasta 

Till fars dag arbetade vi med bild och svenska samtidigt när vi gjorde kort till våra pappor.

elev gör fars dag kort 

I svenska och matematik arbetar vi med olika saker utifrån var vi är i vår kunskapsutveckling. Vi läser texter, lär oss bokstäver och arbetar med taluppfattning.

elev läser text i en bok 

elev arbetar med bokstäver i en iPad elev arbetar med matematik 

Vi ska göra en egen tidning som ska handla om allt vi lär oss i temat Den Magiska Skogen och då besökte vi Ystads Allehanda för att ta reda på hur man gör en tidning. När vi väntade på bussen tillbaka till skolan lekte vi fotografer och journalister.

elev på besök på Ystads Allehanda 

redaktionen på Ystads Allehanda elever leker journalister på tågstation 

Vi har jättekul på rasterna tillsammans. Ibland spelar vi spel inne men för det mesta är vi ute på rasterna och rör på oss. När vi pratar om träd och Den Magiska Skogen är det jättekul att få leka med löven på skolgården. En morgon såg löven annorlunda ut eftersom det var kallt och då passade vi på att kika på löven i ett mikroskåp. Spännande att få titta på frosten på mycket nära håll och se små iskristaller.

elever spelar spel inomhus elever kastar löv upp i luften 

elever sitter i en lövhög löv med frost 


Oktober

Publicerad: 2016-11-28 16:10

Vi har haft en temadag i Sandskogen tillsammans med hela grundsärskolan. Ugglan och Indianen var med när vi arbetade med olika stationer i skogen, som på olika sätt handlade om vårt tema Den Magiska Skogen.

Vi avslutade vårt arbete om vad det finns för mat i skogen med att göra havregrynsgröt. Den åt vi tillsammans med mjölk och bär som vi kan hitta i skogen. Gröt är bra mat att äta till frukost eller mellanmål. Man kan också använda skogens bär i kakor vilket vi gjorde när vi bakade blåbärsgrottor. När vi bakade använde vi matematik för att dela upp degen i lagom stora bitar till kakorna.

elever och lärare delar kakdeg elev gör en blåbärsgrotta 

elev lägger i blåbärssylt i kaka   

elever kokar havregrynsgröt havregrynsgröt med mjölk och bär

Vårt temaarbete fortsatte med vad det finns för olika träd i skogen. Vi har lärt oss trädets olika delar,  olika sorters träd, skapat egna träd osv.

elev lär sig om trädets olika delar 

elever har ritat ett träd olika träd i på väggen i ett klassrum 

Till exempel har vi lärt oss om rönnen genom att gå ut och titta på ett rönnträd. Vi passade på att plocka rönnbär och löv som vi hittar på marken. Vi har också läst och pratat om fakta om rönnen.

elev plockar rönnbär rönnbär 

elev rensar rönnbär elev färglägger rönnbär 

Eftersom vår klass heter Kastanjen har vi givetvis också tittat på ett kastanjeträd. Själva kastanjerna kan man göra många olika saker med, t ex använda dem i matematik för att konkretisera mattespråket eller göra små djur i ämnet bild.

elever plockar kastanjer under ett kastanjeträd elev visar kastanjer som han hittat 

 elever räknar hur många kastanjer de har hittat 

elev gör ett djur av kastanjer och spik djur av kastanjer och spik 

I drott och hälsa har vi bl a arbetat med en hinderbana för att öva på smidighet och balans. Vi har också träffat några killar som spelar handboll och som visade oss hur man gör i den sporten.

elever går balansgång på en bom elever klättra i en ribbstol 

elever spelar handboll 

Vi har arbetat med hur papper tillverkas. En film visade oss att tidningspapper görs till hälften av träd från skogen (gran) och till hälften av tidningspapper som återvinns. På så sätt behövs inte så många träd huggas ned i skogen, vilket är bra eftersom det tar många år innan nya träd växer upp igen. Dessutom så finns det träd kvar till alla som bor i skogen som djur och insekter. Så det är viktigt att sopsorter och återvinna papper. När vi såg hur de tillverkade papper blev vi sugna på att göra eget papper. Dessa målade vi sedan träd på.

elev arbetar med pappersmassa elev kavlar ut pappersmassa till ett pappersark 

pappersark på torkning träd målade på egentillverkat papper 

Till Halloween gjorde vi fladdermöss i papper och spöken av gips. Dessa använde vi sedan på svenskan när vi tillsammans skrev en berättelse om de tre spökena. Klicka på den länken nedan och läs sagan.

elev gör spöke i gips elever sitter i klassrummet med gipsspöken i handen 

Sagan om de tre små spökena

Under tiden vi arbetat med vårt tema har vi jobbat tillsammans med klassen Eken med värdegrundsarbete, genom att titta på Ugglan och kompisproblemet. Här ställs vi inför olika problem om hur man ska vara mot varandra. Efteråt diskuterade vi tillsammans vad vi sett och hur vi kan vara mot varandra för att alla ska må bra. Utifrån detta har vi gjort pappersugglor med visdomsord från varje avsnitt. Dessa ugglor sitter i ett stort träd på väggen i korridoren utanför vårt klassrum. På så sätt kan vi komma ihåg vad vi pratat om och andra elever på skolan kan också ta del av vår kunskap. På FN-dagen pratade vi om barns rättigheter och gjorde fredsduvor som numera också bor i trädet.

elever målar en trädstam elever tejpar ihop ett pappersträd 

träd på vägg i korridor pappersuggla med visdomsord i ett träd