Mars

Publicerad: 2017-05-10 15:04

I svenskan arbetar vi med en högläsningsbok som heter Lyckostjärnan av författaren Mats Wänblad. Utifrån bokens innehåll arbetar vi sedan med olika saker som utvecklar våra kunskaper i svenska. Till exempel så har vi ritat och skrivit om monster. Någon ritade på papper och en annan ritade på tavlan.

monster ritat på papper monster ritad på svarta tavlan 

När vi arbetade med djuren i skogen fick vi möjlighet att titta och känna på ett riktigt hjorthorn. Det var tungt och ganska stort. Tänk att en kronhjort bär dessa horn. Då måste de starka.

elever tittar på ett kronhjortshorn 

Eftersom vi lyckats med att få små ekar att växa i vårt klassrum, prövade vi också att plantera kastanjer. Det ska bli spännande och se om vi snart också har små kastanjeträd i klassrummet. 

kastanj med grodd kruka med planterade kastanjer som inte växt upp än 

När vi pratar om olika saker t ex nyheter, maträtter och resor så tittar vi på vårt jordklot för att få en uppfattning om att det finns olika länder i världen och vart ligger de jämfört med Sverige.

elever och personal tittar på ett jordklot 

På hemkunskapen har vi bakat en sockerkaka som blev jättegod. Samtidigt övar vi på måttenheterna, både att läsa dem i receptet och att känna igen vilket mått som är vilket.

elev häller sockerkakssmet i en form sockerkaka 

Vi har varit på vårspaning i naturen och letat efter olika vårtecken. Det fanns blommor, knoppar på träd och buskar, videkissar och ett gäng tranor flög förbi precis när vi var ute. Var och en fotograferade sina vårtecken med en iPad. Sedan arbetade vi med att lägga in ett antal bilder i ett dokument och att skriva ordet VÅR i ett valfritt typsnitt. Allt skrevs ut, klipptes ut och klistrades på ett svart papper som ett kollage. Alla tyckte det var en rolig uppgift där olika förmågor övades på och utvecklades.

vårblomman krokus knoppar på en buske 

flygande tranor elev lägger in vårbilder i ett dokument på dator 

elev gör ett kollage av vårbilder kollage av vårbilder  

Hela grundsärskolan arbetar mycket med hållbar utveckling och detta har resulterat i att vi har blivit certifierad och fått Grön Flagg för vårt fina arbete. Detta firade vi med att ha en utedag fylld med aktiviteter som vi skapat av återvunnet materiel. Hela grundsärskolan lekte olika lekar och spelad spel samt åt våfflor som några elever bakat.

grön flagg flaggan hissas elever leker Kims lek med skräp 

elever bowlar med plastflaskor elever kastar bollar på konservburkar 

Innan påsklovet kom Tomelilla grundsärskola på besök och vi påskpysslade tillsammans på olika sätt. Vi samarbetade och lärde känna varandra.

elev gör påskkyckling i papper elever gör påskpyssel av grenar och fjädrar 

elever bakar tillsammans påskbakelse 

Kommentarer