RSS

IT-stöd för skola och förskola

Frågor och svar om digitala verktyg och tjänster.


Hur lånar jag digitala böcker till datorn och får dem upplästa med talsyntes?

Publicerad: 2013-01-24 00:00

För att kunna låna böcker till din Mac och dessutom få dem upplästa måste du först göra några förberedelser. Tyvärr fungerar inte WordRead Plus i just det här fallet, utan vi behöver använda den inbyggda talsyntesen VoiceOver. När datorn levereras finns inga svenska röster installerade, utan det måste du själv göra.

Gör som på bilderna här nedan:

Tal Systemröst

Anpassa Svenska röster

Bra! So far so good. Nu kan VoiceOver läsa med svenskt uttal. Nästa steg är att ladda ner programmet som du kan läsa boken med, Adobe Digital Editions. Detta är ett program som kommer att lägga sig bland dina andra program. Klicka på länken här nedan för att ladda hem. Dubbelklicka därefter på filen som du hittar i Finderns Hämtade Filer och följ instruktionerna:
Adobe Digital Editions för Mac

Så, nästan klara med förberedelserna. Det sista steget innan vi kan börja låna böcker är att skapa ett Adobe-ID. När du väl har skapat det är det bra om du sparar dina inloggingsuppgifter på ett bra ställe. Du använder samma Adobe-ID när du lånar bok på t ex en lärplatta. Klicka på länken här nedan för att skapa ditt Adobe-ID:
Skapa Adobe-ID

Så där ja. Nu är vi redo att låna böcker till datorn. I filmen här nedan visar jag hur du gör och hur du ställer in VoiceOver till att läsa upp boken för dig.

Det går bra att även låna böcker till lärplattan. Det här inlägget visar hur du gör.


Så här lånar du en e-bok på en iPad

Publicerad: 2012-12-20 00:00

1. Hämta hem appen Bluefire Reader från App Store. Den behöver du för att kunna läsa den bok du lånat på biblioteket.

Bluefire

2. Skapa ett adobe-id. Gå till www.adobe.se. Uppe till höger väljer du Logga in och sedan Skapa ett konto. Fyll i de obligatoriska uppgifterna. Tryck fortsätt.

3. Gå in på Safari och skriv in adressen www.elib.se/bibliotek. Klicka dig fram till rätt bibliotek. Under Bibliotek klickar du dig vidare till E-böcker.

Här får du upp de mest utlånade böckerna och du kan söka på en bok eller under kategorier för barn- och ungdomsböcker. De ligger uppdelade både under typ av bok eller om du hellre vill söka på böcker ämnade för en viss ålder.

För att det ska bli optimalt att läsa på iPaden vill man helst ha boken i  ePub-format.   

ePub

4. När du hittat den bok som du vill ha trycker du på ”Låna boken”.

Låna bok

5. Fyll i ditt eller elevens lånekortsnummer  och pinkod. Lånekortsnumret hittar du på baksidan av lånekortet. Pinkoden är samma som du använder när du lånar böcker på biblioteket.
Markera också att du vill låna den i ePub-format. Tryck ”Hämta hem bok”.

Läsa på Mac

6. I nästa steg hämtar du hem boken genom att trycka på länken som skapats  ”Klicka här”.  Välj att läsa boken i Bluefire Reader.

lån registrerat

Öppna i Bluefire Reader

7. Första gången du öppnar måste du auktorisera/ange  Bluefire Reader genom att fylla i ditt Adobe-ID.

Skriv in kod

8. Nu kan du börja läsa din bok och också göra inställningar. Du kan bl.a. ändra ljus och storleken på bokstäverna.

9. Vill du se en film över hur detta går till, eller läsa om funktioner i Blufire Reader så finns mer info på skolappar.nu

God läsning!


Info kring nya mejlen

Kontakt

Anki Demred Klinga
Magnus Hallén

itpedagogerna@ystad.se