RSS

IT-stöd för skola och förskola

Frågor och svar om digitala verktyg och tjänster.


WordRead Plus läser inte Å Ä Ö i en pdf. Vad kan jag göra?

Publicerad: 2013-01-30 00:00

En del av er har hört av er om att talsyntensen WordRead Plus inte kan läsa Å, Ä eller Ö i inscannade dokument. När ni har scannat skapas en pdf-fil.

I våra Macdatorer är programmet Förhandsvisning förinställt som standardvisare av pdf-filer. Om du istället öppnar en pdf med Adobe Reader, funkar WordRead Plus som det ska.

För att öppna en pdf med Adobe Reader tvåklickar (högerklickar) du på filen och väljer Öppna med. I menyn som dyker upp väljer du Adobe Reader.

Om du vill att Adobe Reader ska vara standardvisare för pdf gör du så här:

Visa info

Sekundärklicka på en pdf och välj Visa info.

Öppna med

I rutan som dyker upp klickar du en bit ner på Öppna med.

I rullgardinsmenyn väljer du Adobe Reader. Klicka därefter på Ändra alla...

Nu kommer alla pdf:er du dubbelklickar på öppnas med Adobe Reader istället för Förhandsvisning.


Hur lånar jag digitala böcker till datorn och får dem upplästa med talsyntes?

Publicerad: 2013-01-24 00:00

För att kunna låna böcker till din Mac och dessutom få dem upplästa måste du först göra några förberedelser. Tyvärr fungerar inte WordRead Plus i just det här fallet, utan vi behöver använda den inbyggda talsyntesen VoiceOver. När datorn levereras finns inga svenska röster installerade, utan det måste du själv göra.

Gör som på bilderna här nedan:

Tal Systemröst

Anpassa Svenska röster

Bra! So far so good. Nu kan VoiceOver läsa med svenskt uttal. Nästa steg är att ladda ner programmet som du kan läsa boken med, Adobe Digital Editions. Detta är ett program som kommer att lägga sig bland dina andra program. Klicka på länken här nedan för att ladda hem. Dubbelklicka därefter på filen som du hittar i Finderns Hämtade Filer och följ instruktionerna:
Adobe Digital Editions för Mac

Så, nästan klara med förberedelserna. Det sista steget innan vi kan börja låna böcker är att skapa ett Adobe-ID. När du väl har skapat det är det bra om du sparar dina inloggingsuppgifter på ett bra ställe. Du använder samma Adobe-ID när du lånar bok på t ex en lärplatta. Klicka på länken här nedan för att skapa ditt Adobe-ID:
Skapa Adobe-ID

Så där ja. Nu är vi redo att låna böcker till datorn. I filmen här nedan visar jag hur du gör och hur du ställer in VoiceOver till att läsa upp boken för dig.

Det går bra att även låna böcker till lärplattan. Det här inlägget visar hur du gör.


Finns det inte någon skriven manual till WordRead Plus?

Publicerad: 2012-05-24 00:00

Klart det finns!WordRead Plus

 


Har jag talsyntes i min Mac?

Publicerad: 2012-04-18 00:00

Niklas på Backaskolan har gjort en instruktionsfilm om hur talsyntesen WordRead Plus fungerar. För att få den att fungera som den ska måste man först göra en inställning i Systeminställningar:

Systeminställningar > Hjälpmedel
 


Info kring nya mejlen

Kontakt

Anki Demred Klinga
Magnus Hallén

itpedagogerna@ystad.se