RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Koll på bokutgivningen

Publicerad: 2020-02-27 10:42

Två gånger om året har BTJ (Bibliotekstjänst) i Lund särskilda förlagsdagar, där bokförlagen kommer och berättar om vårens/höstens utgivning för oss som jobbar med bibliotek. Det är många förlag, och många, många, många boktitlar att höra om, och bokframsidor att titta på. Några förlag brukar också ta med en eller ett par författare som är aktuella med någon ny bok, och så får de berätta lite om den och om sig själva. 

Det finns en förlagsdag för vuxenlitteratur, och en för barn-ungdomslitteratur, och för någon vecka sedan var alla vi fyra i skolbiblioteksenheten på vårens förlagsdag i Lund för barn- och ungdomslitteraturen. 

btj förlag

De senaste gångerna har förlagsdagarna hållit hus inne på Kulturen i Lund, så även den här gången. Och precis som vanligt var det en dag fullsmockad med programpunkter - först ut var Hegas förlag vid 8.30, sedan följde Nypon förlag, Bonnier Carlsen, Lilla Piratförlaget/Gilla böcker, Olika, Opal, Berghs, Alfabeta, Natur&Kultur, och sist ut var Rabén & Sjögren/B.Wahlströms som avslutade vid 16.30. 

Vid det laget hade jag, som alltid, ett anteckningsblock fullklottrat av boktitlar att hålla lite extra koll efter, och ett huvud som surrade av namn och berättelser och idéer. Det är väldigt inspirerande att lyssna på det här - men mycket...!

Flera författare medverkade, till exempel Åsa Asptjärn, Stefan Casta, Elin Nilsson, Cecilia Lidbeck. Här är en bild på Stefan Casta när han pratar om sin nya bilderbok där hönorna får ta stor plats.

stefan casta

Var det någon bok jag blev särskilt sugen på, då? Ja! Många! Men alldeles särskilt en ny serie för mellanstadiet, Imperiets arvingar, som lär ska vara en ny PAX. Fast i rymden...! Science fiction för 9-12, det gillar jag. Bok 1 och 2 släpps samtidigt, i slutet på mars: Bortförda och Järnrosen. Det ska bli spännande att se om de är lika bra som de verkar!

imperiets arvingar

 


Saltkråkan i ny kostym

Publicerad: 2020-02-18 12:05

Har ni sett att Rabén & Sjögren nu ger ut episoder ur Vi på Saltkråkan som bilderböcker? Med ny illustratör: Maria Nilsson Thore? Eller, ja, Maria Nilsson Thore är ju inte "ny" på något sätt utan en av de största barnboksillustratörerna vi har just nu. Men det har ju alltid varit Ilon Wiklands illustrationer till Tjorven, Pelle, Båtsman och de andra. Och min reaktion när jag fick se nya bilderboken Ett litet djur åt Pelle var ungefär: 1. Men wow, kolla! 2. Fast... det här är ju inte rätt, det ska ju vara Ilon.... 3. Fast å andra sidan, det här är ju JÄTTEFINT ju. 4. Åh... kolla så söta de är! Kolla kaninen! Kolla Tjorven! 5. *blir e-moji-med-hjärtögon* 6. Börjar (efter att febrilt ha bläddrat fram och tillbaka och kollat på bilderna) läsa texten, fast jag ju egentligen kan den utantill pga älskar Saltkråkan. 7. Sugs in i berättelsen, och kommer ihåg varför jag älskar Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren:
Det är så fint. Och roligt. Och infernaliskt bra. Och den nya kostymen är mycket fin. Gör den så att nya barn och föräldrar hittar till detta fantastiska så: applåder.

Det har hittills kommit två bilderböcker: Ett litet djur åt Pelle och Far ända in i baljan. Jag hoppas på fler.

Saltkråkan x 2


Spöket Laban lär ut berättande

Publicerad: 2020-02-14 12:04

Bibliotekspedagog Turid har haft spöktema tillsammans med lärare och elever i åk 1 både på Backaskolan och på Hedeskoga skola.

Eleverna har utifrån berättelserna om Lilla spöket Laban och hans familj på slottet Gomorronsol (Inger och Lasse Sandberg) fått öva på att lyssna på en berättelse, återberätta den, och att argumentera. Berättelsestruktur är central i temat.

spökpappa

spöket laban

lektionsupplägg

spöket laban

kunskapskrav
Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan, Östra skolan, Hedeskoga skola, Köpingebro skola)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan, Sövestads skola, Edvinshusskolan, Blekeskolan)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola, Edvinshemsskolan, Svarte skola, Löderups skola)

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram