RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Switcheroo!

Publicerad: 2020-03-31 09:15

Åk 5 på Edvinshusskolan fick tillsammans med bibliotekspedagog Susanne prova ett nytt sätt att samtala om böcker: switcheroo. 

Switcheroo går ut på att i par prata om de böcker man läser just nu, också med instruktionen att "Du är huvudpersonen i boken du läser just nu. Berätta i jag-perspektiv."

switcheroo

12 elever satt mittemot varandra. På den ena sidan satt de kvar på sina platser, på den andra sidan flyttade de ett steg åt  höger efter varje runda (=switcheroo!).
Eleverna hade förberett sig genom att lära känna sin boks huvudkaraktär, och under övningen fick de frågor och uppdrag som skulle lösas utifrån karaktärens roll. Den ena parten började prata i 30 sekunder och sedan var det den andres tur att göra samma sak (switch!). Efter det flyttade alla på ena sidan bordet ett steg så att nya samtalspar hela tiden bildades.

I nästan en timme höll eleverna på så här och samtalade om sina böcker, och det fungerade fantastiskt bra. Eller, som Susanne skrev: "En sådan där magisk stund, då du älskar ditt jobb extra mycket."

Klassens lärare, Andrea, var förstås också med, och skrev om övningen på sitt instagramkonto @pluggugglan. Jag har klippt in inlägget nedan, men titta gärna in direkt på hennes konto för i inlägget finns också ett videoklipp från switcheroo-övningen där man hör eleverna när de sitter och diskuterar.

 

@pluggugglan instagram

 

 


Uppskattning!

Publicerad: 2020-03-09 13:36

Igår kväll plingade det till i telefonen. Det var skolbibliotekskollegan Turid som skickade över en bild på ett inlägg från en lärares instagramkonto:

@zandrinasklassum

Så himla roligt att få uppskattning för det vi gör! Tack @zandrinasklassrum, du gjorde min söndagkväll! (och måndagmorgon)(och förmiddag, och lunch...) 

Den här bilden är från när åk 5 på Backaskolan var på biblioteksbesök med bokprat på stadsbiblioteket. Alla i åk 5 i Ystad bjuds in på sådana bokprat nere i bokdepån "Bokskogen" med efterföljande boklån i biblioteket, i ett samarbete mellan folkbibliotek och skolbibliotek. Just eleverna i Zandrinas klass tyckte det här var extra förträffligt, tydligen, för ett stort gäng av dem (7-8 st killar och tjejer) kom tillbaka redan nästa dag på egen hand efter att skolan hade slutat för dagen. De ville hämta reserverade böcker, låna fler böcker än dem de lånade på måndagen, hänga i ungdomshörnan, köpa fika och fråga om fantasyserier. De var här säkert över en timme, och den här skribentens bibliotekariehjärta klappade lyckligt över detta.

Sen det fina med att Zandrina berömmer bibliotekspedagogerna - det är de så värda! Åk 5 på Backaskolan har ett antal veckor jobbat med särskilda läslådor på temat "Kärlek och identitet", framtagna av bibliotekspedagogerna Turid och Susanne. Förutom att de introducerade böckerna med bokprat har de också gjort arbetsmaterial till varje bok, samt följt upp projektet bland annat med särskilda lektioner kring boksamtal och samtalsteknik. De här läslådorna ska nu över till åk 5 i Köpingebro som ska arbeta med samma tema - och som uppstart får de bland annat bokpresentationer på film gjorda av eleverna i åk 5 på Backaskolan.


Läslådor i åk 3 på Östra

Publicerad: 2020-02-24 08:41

Åk 3 på Östra skolan har fått en läslåda i klassrummet: först presenterades böckerna i ett bokprat av bibliotekspedagog Turid. Sedan fick eleverna skriva upp sig på tre olika önskemål. Läraren parade ihop eleverna efter önskad bok och sen var det bara att läsa.

Med i läslådan finns arbetsmaterial till varje bok, gjort av Turid. (precis som det gjorde i läslådorna till åk 5 på Backa med tema Kärlek och identitet, läs inlägget om det här)

bokprat

bokprat

bokönskningar

arbetsmaterial

Vi har förresten lite olika definitioner på våra lådor med böcker beroende på hur de ska användas:

  • läslåda (som den till åk 3 ovan, eller dem till åk 5 på Backa) - för läsning/lästräning, en bok per elev, med arbetsmaterial för böckerna med i lådan
  • temalåda - utifrån ett ämne, mer faktaböcker och bredvidläsningsböcker
  • boklåda - en låda med blandade skönlitterära böcker att ha i klassrummet för elever att välja fritt ur

Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan, Östra skolan, Hedeskoga skola, Köpingebro skola)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan, Sövestads skola, Edvinshusskolan, Blekeskolan)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola, Edvinshemsskolan, Svarte skola, Löderups skola)

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram