RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Pippi 75 år

Publicerad: 2020-04-21 11:43

grattis pippi - astridlindgren.com

I år fyller Pippi Långstrump 75 år! 

Det kan vi fira på flera sätt, och på Pippis egen 75-års-kalas-hemsida (på astridlindgren.com) finns en hel lista med olika aktiviteter att göra i skolan. Ofta även med arbetsmaterial, eller länkar till vidare information och material! Här hittar du sidan med listan - kika in, inspireras och använd! (Bilden ovan är hämtad härifrån)

Och så klart arbetar vi i skolbiblioteksenheten med det här ute på skolorna! Till exempel kan man, som bibliotekspedagog Susanne gör på Sövestads skola, använda sig av Pippi för att prata om hur det var i skolan förr i tiden. Hur såg skolan ut? Vad hade barnen på sig? Skollunch? Material och böcker? Vad är ens en kulram??

pippi skolan förr

skolan förr pippi

gammal kulram

Och bibliotekspedagog Turid använde sig av enkel fakta om Pippi Långstrump när hon arbetade med åk 1 och digital kompetens (de fick lära sig använda Google Presentation - jag ska återkomma till det i ett senare inlägg):

pippi 75

pippi 75


Att använda tidningen 8 Sidor i undervisningen

Publicerad: 2020-03-26 11:44

8 sidor är en nyhetstidning på lättläst svenska som kommer ut med ett nummer i veckan. Backaskolan har en prenumeration på 8 sidor men den har inte använts så mycket. I stället för att bara avsluta prenumerationen vill de undersöka på vilka sätt den kan användas i undervisningen, prova ett tag och sedan utvärdera. Därför bjöds bibliotekspedagog Susanne in till ett planeringsmöte för att ge lite olika tips på hur 8 sidor kan användas.

MTM, Myndigheten för tillgängliga medier, ger ut 8 Sidor och på sin hemsida har de mycket information om just detta, med lärarhandledning och färdiga lektionsupplägg att använda. 

Med utgångspunkt i LGR-målet omvärldskunskap kan till exempel elever jobba i grupper med veckans nyhet. Kul är att kombinera detta med Google Maps och sätta "pins" på kartan där det hänt saker. 

Jobbar man utifrån språklig utveckling kan man ha övningar som utgår från tidningen för att se hur olika texttyper är uppbyggda och skriva egna artiklar. Det går också att lyssna på 8 Sidor på olika språk.

Eftersom 8 sidor är skriven på lättläst svenska kan man arbeta med tidningen redan i de lägre årskurserna, och också med elever med annat modersmål än svenska. 

8 sidor


Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan, Östra skolan, Hedeskoga skola, Köpingebro skola)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan, Sövestads skola, Edvinshusskolan, Blekeskolan)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola, Edvinshemsskolan, Svarte skola, Löderups skola)

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram