RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Full speed ahead! Mätbara mål och lästräning på Norreport

Publicerad: 2024-02-09 10:36

Eleverna i åk 7 på Norreport ligger just nu i hårdträning, fast inte inför ett idrottsevenemang -här är det istället musklerna i den viktiga läshastigheten och läsuthålligheten som ska flexas ordentligt.

Ofta tycker vi att det är svårt att hitta mätbara reslutat eller indikatorer på hur vårt arbete gör skillnad. Men ibland går det faktiskt att helt konkret mäta skillnad.

Efter att ha sett ganska nedslående resultat i mätningar av våra sjuors läshastighet hittade bibliotekspedagog och speciallärare Ulrika på Norreportskolan en metod som kunde höja den och efter förankring med ledning och arbetslag fick man grönt ljus att genomföra den med alla sjuor på skolan. 

Eleverna hade innan de gick in i projektet en läshastighet som spände mellan 40-140 ord i minuten. Tyvärr låg mer än en tredjedel av dem under 80 ord, så många som 10-12st i varje klass. 

För att sätta detta i perspektiv behöver man t.ex. komma upp i en hastighet av 110 ord i minuten för att hinna läsa textremsorna på tv.  

Nu kommer eleverna att fyra gånger i veckan i fem veckor inleda dagen med ett lästräningspass där man parvis under några minuter högläser upp en lista med slumpmässiga ord för den andre, först kortare och sen längre ord, för att förhoppningsvis kunna göra detta snabbare och snabbare. 

Förutom att anstränga "hjärnmuskelaturen" är det faktiskt även fysiskt ansträngande att högläsa så många ord så länge, något vi nuförtiden är lika ovana vid som att skriva med penna på papper en längre stund. 

Vissa av orden som dyker upp är dessutom nya ord för eleverna. Projektet har varit igång i två veckor nu och redan märker eleverna skillnad. Förhoppningsvis blir de uppmätta resultaten när projektet är slut avsevärt mycket bättre än indatan. Övning ger -trots allt- färdighet.

bild från tidningsartikel Ystad allehanda

Bildklipp hämtat från dagens artikel i Ystad Allehanda (2024-02-09), läs hela artikeln på https://www.ystadsallehanda.se/

 

 

 

 


Ny Twist på klassiker?

Publicerad: 2023-01-18 15:41

Det är dags för årskurs 5 och 6 i Sövestad att läsa klassiker.

Vad är en klassiker? Hur vet ni att det är en klassiker? Vilka böcker tror ni kommer bli klassiker? Eleverna bokpratar och diskuterar.

Klassiker har ofta tidlösa teman som ständigt går att relatera till och har varit viktiga och kanske banbrytande inom sina genrer. Trots detta så kan format, omslag och språk upplevas trista och ålderdomliga för eleverna när man dammar av den där klassuppsättningen av Jules Verne som köptes in till skolan på 80-talet....

Men många av förlagen ger ständigt ut nytryck av våra älskade klassiker där både språk och grafiskt uttryck får en mer uppdaterad, och kanske för våra elever, mer inbjudande version. Hegas förlag släppte t.ex. denna upplaga av Oliver Twist i Maj Bylocks omarbetade version 2020 där omslaget går mer i samma stil som de samtida böckerna våra mellanstadieelever läser:

oliver twist omslag

Boken ingår i serien "Maj Bylocks äventyrsklassiker" från Hegas som även innehåller nytryck av Robin Hood, Ringaren i Notre Dame, Moby Dick och Skattkammarön. Ni kan läsa mer om Maj Bylock och hennes återberättade klassiker i en fin intervju med hennes dotter här på Hegas hemsida

 

 

 


Veckans hattrick! När man är som en tiger...

Publicerad: 2023-01-17 11:02

Vi fortsätter att kombinera faktatexter + skönlitteratur i veckans lektion med Köpingebros ettor och jobbar dessutom samtidigt med värdegrunden -att alla ska känna att man kan vara sig själv. Även om man råkar vara en tiger.

Lektionen hade temat ”att vara sig själv, vad tycker jag om, att vara annorlunda/lika” och Turid började med att läsa bilderboken Vad skulle en tiger göra? av Alex Howes (2022). Den boken slutar med: ”Det verkar som att du är precis som en tiger!” 

Men hur är en tiger? Det måste man ju ta reda på mer om! Och övergången till att läsa lite Minifakta om tigrar (2018) blir given. 

omslag böcker om tigrarbaksidestext bok vad skulle en tiger göra

Så är man precis som en tiger alltså, men hur är man när man är precis som jag? Avslutningsvis får eleverna beskriva sig själva med arbetsblad från gullis lästips på skolmagi.nu

tiger uppslag

stencil från skolmagiskolmagi-logga2-800x347

 


Den stora läsutmaningen! Läsfest och Svartes fyror i Sveriges största lästävling.

Publicerad: 2022-12-22 12:25

Nästan ända sen höstterminen började har Svartes fyror kämpat på med "Den stora läsutmaningen" -Sveriges största lästävling- och nu var det dags för grandios avslutning!


Vi älskar faktaböcker!

Publicerad: 2022-11-29 13:28

Vi har nämnt det innan här i bloggen men fakta+skönlitteratur är ofta en oslagbar kombo! Genom att "läsa på" innan, t.ex. genom att läsa/titta i en faktabok, kan man ge eleven en bättre förförståelse och upplevelse av den skönlitterära bok man tänkt ta sig an. Och samtidigt övar vi ju hela tiden läsning och allt därtill..


Barnboksveckan i Svarte (och så lite förstasidesstoff!)

Publicerad: 2022-11-29 12:18

Även i Svarte har man uppmärksammat barnboksveckan (v46) på olika sätt. Och så hamnade Norreports "Kura Gryning"-läsning på Ystad Allehandas förstasida! Om detta var på grund av småstadlig nyhetstorka eller att skolbiblioteksverksamhet är otroligt viktigt och ständigt aktuell kanske ska vara osagt men vi lutar såklart åt det sistnämnda.


Norreport laddade inför Nordisk litteraturvecka/Kura gryning!

Publicerad: 2022-11-15 10:20

Varje år anordnas Nordisk litteraturvecka av Föreningen Norden, i år mellan den 14-20 november. Veckan ordnas för att främja läsning och för att lyfta fram vår nordiska litteratur. När det är som mörkast här uppe hos oss uppmanar de till att tända ljus och ägna en stund åt att läsa högt för varandra. Två texter/böcker väljs ut varje år, en för barn och en för äldre och dessa läses högt överallt i Norden under denna vecka. På morgonen för de små: "Kura gryning" eller på kvällen för de lite äldre: "Kura skymning".


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier