Att bokprata om gamla skatter

Publicerad: 2020-09-10 15:41

Skolbibliotekens läsår börjar ofta med bokprat. Bokprat och boklån, och uppstart av olika läsprojekt (och annat också förstås) - men just det här med att alla elever ska ha hittat någon bok att läsa när hösten drar vidare. Och helst flera, så klart. Jag skrev i förra inlägget om hur bibliotekspedagogerna Turid och Malin på Köpingebro skola använde sig av teman från Barnens bibliotek.se för inspiration till bokprat och bokval, och ett annat återkommande tema för bokprat är förstås nyutkomna böcker som ska presenteras för eleverna. Men hela biblioteket är fullt av böcker som vill lyftas, och även böckerna som kom ut för några år sedan vill fortfarande vara med och träffa sina läsare. Så klart de ska, de är väldigt bra och får inte glömmas bort hur mycket nytt det än kommer ut!

Så alltså kan det bli en hel del bokprat om "gamla skatter" som bibliotekspedagog Turid kallar dem. Som de här som åk 1 på Östra skolan fick höra om, med gott resultat och sug efter att få låna och läsa:

böcker

Åk 3 fick höra mer böckerna nedan, och de blev sugna på både Nelly Rapp (Martin Widmark) och boken om kärlek (som är "Vara ihop" av Marie Oskarsson).
Avslutningsvis fick barnen öva på boksamtalsfrågor. I par fick de besvara frågorna som slumpades fram.
Boksamtalsfrågorna är hämtade från lararenellybonner.se.

böcker

Kategorier: bokprat, boksamtal

Kommentarer

Kategorier