Mer information om Lyktan

Lyktans gruppboende.

Inriktning

Hos oss får du god vård, omsorg och service efter ditt behov dygnet runt. Du bemöts med respekt och värdighet. Det är viktigt för oss att du bestämmer själv, behåller din personliga integritet och känner trygghet.

All personal inom särskilt boende arbetar utifrån ett rehabiliterande synsätt vilket för Dig innebär att Du erbjuds hjälp och stöd i de situationer då Du inte längre klarar Dig själv. Vårt mål är att hjälpa Dig att bibehålla de funktioner som Du har kvar trots eventuella fysiska eller psykiska hinder. 

 

Boendemiljö

Lyktans boende är i två plan med vardera 9 lägenheter, lägenheterna är cirka 40 kvm vardera. Alla lägenheterna har ett litet pentry och en rymlig handikappanpassad toalett med dusch. Här finns det bra möjlighet att inreda ditt hem med de ting du håller kära, till ett hemtrevligt boende för dig och dina gästande anhöriga. Varje lägenhet har telefon och TV uttag, och det är all idé att ha TV i sin lägenhet, för ibland kan det vara svårt att ensas kring utbudet på TV i gemensamhetsutrymmena. En del av lägenheterna har en liten uteplats eller balkong, vilket ger ytterliggare möjligheter till skapa trivsamhet. Våra gemensamhetslokaler innefattar ett kök och ett sällskapsrum på vardera plan, här är vi måna om att skapa en inbjudande miljö och med att ta in årstidernas växlingar i form av blommor och blad. Det är också i dessa lokaler där de som vill samlas för en pratstund, hör på musik,spela ett spel eller ser en film tillsammans. Vi har en liten gemensam uteplats som är väldigt uppskattad under hela året, för att "ta en nypa luft", sola en stund eller för att grilla en korv, det är oftast det lilla som uppskattas högst.

 

Aktiviteter och rehabilitering

Det finns tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut och de kommer regelbundet till Lyktan. Finns behovet av någon specifik träning,upprättas ett sådant program och omsorgspersonalen handleds för att kunna hjälpa dig vid träning. Att leva i vardagen på Lyktan innebär också den naturliga vardagliga träningen i form av att kunna diska sin kaffekopp, nypa av vissna blomblad eller att plocka in de solmogna tomaterna.

Vi tycker att det är viktigt att leva meningsfullt och för de flesta av dem som bor på Lyktan har traditioner en stor betydelse i livet. Vi har därför ett starkt fokus på de årliga högtiderna och på att skapa de rätta förutsättningarna för firandet av dessa högtider. För att göra vardagen så innehållsrik som möjligt, så anammar vi även de nya traditionerna som smyger sig i samhället. Varje höst anordnas en "Lysedag", under kvällen lyses då hela Lyktan upp av ljus både inne och i vår trädgård. Musik är också ett viktigt inslag i vardagen här på Lyktan och vi arrangerar regelbundet hit spelemän och andra underhållare.

 

Kvalitetsarbete

All personal som arbetar inom Vård och Omsorgs avdelningen arbetar utifrån vår gemensamma värdegrund, öppenhet, respekt, lojalitet, ansvar och tydlighet. Vi satsar också på kontinuerlig fortbildning inom våra övriga verksamhetsområden. På Lyktan har vi fokus på er boende och era önskemål och behov. Då ni flyttar in här, har vi ett ankomstsamtal, där ni får information från oss samlat i en folder, och er kontaktman presenteras för er. Vi vill gärna ha hjälp med att teckna ner en form av livsberättelse från dig som flyttar in, och där är ni anhöriga och andra närstående viktiga för att hjälpa till att fånga upp minnen. I informationsfoldern finns denna lilla bok. Alla boende har också en genomförandeplan där alla insatserna på boendet är beskrivna. Majoriteten av personalen är undersköterskor och vi har en sjuksköterska som är knuten till Lyktan. Vi har även tillgång till Silviasyster Carina Nilsson som har en specialutbildning kring demensproblematiken. Hon finns tillhands för de problem som kan tänkas uppkomma, men även som kontinuerlig utbildare i demensomvårdnad.

 

Publicerad 2014-01-14, Uppdaterad 2020-02-06