Dag Hammarskjölds Backåkra

Minnesgård och naturområde i Hagestads naturreservat - en plats där hela Världen syns!

Drömmen om Österlen

En av världens mest kända svenskar, FN:s generalsekreterare, Svenska Akademieledamoten och Nobelpristagaren Dag Hammarskjöld, drömde om att en dag få bosätta sig på Österlen. Dag Hammarskjöld köpte gården Backåkra 1957 för att bo i när han avslutat sin tjänst i FN. Den fyrlängade gården, omgiven av böljande kullar och havet, tilltalade den store naturälskaren. Tillsammans med sin vän, konstnären Bo Beskow, lät han renovera och inreda gården. Tyvärr omkom Dag Hammarskjöld under ett FN-uppdrag i Ndola 1961. Den plats han drömt om att få leva på testamenterade han till Svenska turistföreningen (STF) och Svenska Akademien.

Backåkra museum

Sedan 2015 ägs Backåkra av Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra. Stiftelsen har grundats av Svenska Akademien, Hammarskjöldska släktföreningen och STF. Efter omfattande renoveringar återinvigdes Backåkra i mars, 2018. Idag är gården ett museum där delar av Dags Hammarskjölds fantastiska konstsamling visas samt många av de gåvor han mottagit under sin tid som FN:s generalsekreterare. Här kan man lära sig mer om hans uppväxt och liv och vem Dag Hammarskjöld egentligen var. I museet finns även ett café och en shop.

Konferens på Backåkra

Man kan även hyra Backåkra för konferenser och möten. FN:s säkerhetsråd var först med att hyra gården för sitt årliga arbetsmöte 2018. Det var första gången säkerhetsrådet möttes utanför USA vilket tydligt visar vilket avtryck Dag Hammarskjöld lämnat till eftervärlden. Backåkra avspeglar vem Dag Hammarskjöld var som person och vad han uppskattade med gården. En plats för stillhet, reflektion och värdefulla samtal.

Vacker natur

Till Backåkra hör 30 hektar naturskyddad mark. Här finns en meditationsplats anlagd som är uppskattad både för dop och vigslar, men även en plats för stillhet. Naturområdet är tillgängligt för allmänheten året om.

Midsommar på Backåkra

Det traditionella firandet arrangeras av Löderups Scoutkår på midsommaraftons eftermiddag lockar varje år flera tusen personer till ängen intill Dag Hammarskjölds Backåkra.

 Backåkra midsommar

 

 

Publicerad 2013-07-03, Uppdaterad 2019-04-04

Kontakt

Besöksadress:
Backåkravägen 73
271 77 LÖDERUP

www.dhbackakra.se

Öppettider:
3 april - 29 september, ons-sön kl 11.17.
Gruppbokningar kan göras även under oktober månad.

Ägare för Backåkra

Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra har som huvudsakligt ändamål att förvalta och vårda Backåkra och dess verksamhet, samt att främja freds- och konfliktsforskning, mänskliga rättigheter samt annan forskning i Dag Hammarskjölds anda.