julhav.jpg

2021 års hyror klara

Nu är Ystadbostäders hyror för 2021 klara.
Hyreshöjningen blev 1,25%. De nya hyrorna gäller från 1/4 2021.
Hyrorna gäller för lägenheter samt lokaler med förhandlingsklausul.


Exempel:

Är månadshyran 6000 kr kommer höjningen bli 75 kr/mån

Är månadshyran 7000 kr kommer höjningen bli 88 kr/mån

Är månadshyran 8000 kr kommer höjningen bli 100 kr/mån

 

Ystadbostäders nytillträdda VD Jimmie Persson säger att hyresutvecklingen de senaste åren varit för låg och att det får påverkan på bolagets förmåga att underhålla fastigheterna och bygga nytt. Under de senaste 10 året har Ystadbostäder haft den lägsta hyresutvecklingen i sydöstra Skåne och behöver därför vända utvecklingen om vi ska klara att hålla våra hus i gott skick.

För att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för hyresrättens utveckling, är kostnadstäckning en självklar utgångspunkt för förhandlingarna om utvecklingen av den allmänna hyresnivån på orten. Om inte den förutsättningen uppfylls kommer det varken vara möjligt att bygga nya hyresrätter eller att behålla standarden på de befintliga. I de årliga förhandlingarna handlar det inte om den enskilda hyresvärdens kostnader, utan om utvecklingen av förvaltningskostnader i allmänhet, det vill säga kostnader för värme, vatten, el, och underhåll.

Hyran är den långsiktige hyresvärdens huvudsakliga intäkt och det är med den som den löpande förvaltningen och underhållet ska betalas. Den ska vid behov även göra det möjligt för hyresvärden att bygga upp ett eget kapital för att kunna bidra till finansiering av stora underhållsprojekt.

Med vänlig hälsning/ Jimmie Persson, VD                                 

Publicerad 2021-02-16