13-Kopingebro-06.jpg

Ny hyra 1 januari 2020

 

Nu är Ystadbostäders hyror för 2020 klara. Hyreshöjningen blev 1,79% från den 1/1 2020. Hyrorna gäller för lägenheter samt lokaler med förhandlingsklausul.

 

Exempel:

Är månadshyran 6000 kr kommer höjningen bli 107,40 kr.

Är månadshyran 7000 kr kommer höjningen bli 125,30 kr.

Är månadshyran 8000 kr kommer höjningen bli 143,20 kr.

 

Ystadbostäders VD Pehr Carlberg säger att hyresutvecklingen de senaste åren varit för låg och att det får påverkan på bolagets förmåga att underhålla fastigheterna och bygga nytt.

För varje år som går med låga hyreshöjningar får vi ett fastighetsbestånd som tappar i värde.

För att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för hyresrättens utveckling är kostnadstäckning en självklar utgångspunkt, för förhandlingarna om utvecklingen av den allmänna hyresnivån på orten. Om inte den förutsättningen uppfylls kommer det varken vara möjligt att bygga nya hyresrätter eller att behålla standarden på de befintliga. I de årliga förhandlingarna handlar det inte om den enskilda hyresvärdens kostnader, utan om utvecklingen av förvaltningskostnader i allmänhet, det vill säga kostnader för löpande drift.

Hyran är den långsiktige hyresvärdens huvudsakliga intäkt och det är med den som den löpande förvaltningen och underhållet ska betalas. Den ska vid behov även göra det möjligt för hyresvärden att bygga upp ett eget kapital för att kunna bidra till finansiering av bland annat nyproduktion.

Med vänlig hälsning/ Pehr Carlberg VD                                                                                                

Publicerad 2020-01-22