När kylan kommer

Så kan du påverka din uppvärmning när kylan kommer

Nu när höst och vinter är här kommer även kylan och med den behovet av att värma upp ditt hem. Du som har fjärrvärme behöver inte göra särskilt mycket, en stor fördel är att det i mångt och mycket sköter sig självt. Det bara funkar. Men några saker kan vara bra att ha koll på för att effektivisera din uppvärmning. Här nedan har vi samlat tips på bland annat hur du säkerställer optimal drift av din anläggning men också hur du kan påverka din värmekostnad.

 

Element

1. Lufta elementen

Luft i systemet kan påverka uppvärmningen negativt. Du kan till exempel uppleva ojämn värme och störande ljud från elementen. Att lufta elementen löser det problemet och ger ett bättre inomhusklimat.

 

2. Kontrollera trycket i värmesystemet

Att ha rätt tryck i systemet är viktigt för att få en jämn värme. Trycket ska inte vara lägre än 1 bar. Skulle det vara lägre behöver du fylla på vatten i systemet vilket du gör genom att öppna kranen. Trycker bör ligga mellan 1-1,5 bar.

 

3. Justera inställningarna på din fjärrvärmecentral

Rätt inställningar kan göra stor skillnad för såväl dina värmekostnader som inomhusklimatet. Generellt sett behöver du inte göra några justeringar utan fjärrvärmecentralen reglerar automatiskt temperaturen. Skulle du uppleva att temperaturen är för hög eller låg kan du dock justera det manuellt. Bara att sänka temperaturen en grad kan göra stor skillnad för dina uppvärmningskostnader.

Frågor om din uppvärmning?

Kontakta oss så hjälper vi dig, 0411-57 73 00, ystadenergi@ystad.se

Publicerad 2022-11-16, Uppdaterad 2023-04-11