wardshus-julbord.jpg

Minska smittspridningen

Minska risken för smittspridning på din restaurang. Här har vi listat regler och rekommendationer som förhindrar trängsel och minskar risken för smittspridning av Covid-19.

Råd och regler för restauranger och krogar

Alla kaféer, restauranger och liknande serveringsställen måste ordna så att covid-19-smittan inte sprids.

Dessa regler gäller:

  • Från 24 december får bara 4 personer sitta vid samma bord.

Kaféet eller restaurangen ska också göra detta:

  • Ordna så att inte människor är nära varandra i köer, vid borden, bufféerna eller vid bardiskarna.
  • Se till att gästerna kan vara minst en meter från andra sällskap.
  • Bara servera mat och dryck till gäster som sitter vid ett bord eller en bardisk.
  • Försöka ordna så att gäster beställer och hämtar maten själva, men utan att komma nära varandra eller att det blir köer.  
  • Se till att gästerna kan tvätta händerna med tvål och vatten eller använda handsprit.
  • Berätta för gästerna hur de ska göra för att inte sprida covid-19-smittan.

För att trängsel ska undvikas ska den som driver ett serveringsställe se till att

  • sällskap kan hålla minst en meters avstånd från andra sällskap, och
  • antalet besökare i ett och samma sällskap uppgår till högst fyra personer.

Om den grupp som besöker serveringsstället uppgår till fler än fyra besökare ska den som driver serveringsstället dela upp gruppen i sällskap med högst fyra besökare i varje.

Med sällskap avses gruppering av besökare som sitter ned tillsammans på serveringsstället. HSLF-FS 2020:91.

Allmänna råd

För att trängsel ska undvikas bör den som driver ett serveringsställe vid behov öka avståndet mellan sällskap till mer än en meter. HSLF-FS 2020:91.

Den som driver ett serveringsställe ska erbjuda besökare möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion. HSLF-FS 2020:70.

Den som driver ett serveringsställe ska informera besökare om hur de kan minska risken för smittspridning.

Konsoliderad föreskrift: Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (HSLF-FS 2020:37) (folkhalsomyndigheten.se)

Publicerad 2020-12-28