Info till barn och unga

Här finns information om läget i Sverige och omvärlden för barn och unga.

Informationen på denna sida skickas också ut via Vklass, skolans lärplattform. Men vi tycker det är viktigt att du kan hitta informationen på flera ställen.

Vill du översätta texten till ett annat språk? Klicka på "translate" längst upp på sidan.

 

Infosymbol  Publicerat: 2022-03-15 
 
Just nu är det mycket information i nyheterna och på sociala medier om kriget i Ukraina. Det är naturligt att känna sig rädd eller att bli orolig när skrämmande saker händer. Många i världen arbetar just nu för att få ett slut på den svåra situationen i Ukraina.  
 
Försvarsmakten, som har hand om det militära försvaret av Sverige, tror inte att det ska bli krig i Sverige nu. Sveriges regering säger samma sak.  

Kommunen jobbar med förberedelser 

I Sverige arbetar Försvarsmakten, regioner och kommuner alltid för att vara beredda på att det kan komma en kris av något slag. Men på grund av kriget i Ukraina jobbar vi lite extra med vissa förberedelser. Det gör vi för att du ska känna dig trygg och för att vi ska vara beredda om läget förändras. 

Människor på flykt 

Det har börjat komma människor till Ystad som flytt från kriget i Ukraina. De kommer hit med färjan från Polen. De allra flesta reser vidare till andra städer, eller till släktingar och vänner som tar emot dem. Vi hjälper dem då med en plats att sova på och något att äta innan de reser vidare. 

Skyddsrum 

Vi har också börjat förbereda några av kommunens skyddsrum. Vi börjar bland annat med skyddsrummet på Ystad Gymnasium och i parkeringshuset Ziska. Skyddsrummen har fram tills nu använts som förråd, så vi ska tömma och göra dem i ordning. Det betyder inte att skyddsrummen behöver användas just nu. Men de ska vara redo för att kunna användas senare, om det behövs. 

Detta kan du tänka på själv

  • Prata gärna med en vuxen i din närhet, hemma eller i skolan, när du har frågor eller känner dig orolig. 
  • Var källkritisk. Det sprids många rykten och falsk information just nu. Tänk på det när du är på sociala medier, och tänk efter innan du delar bilder och innehåll. Fråga gärna en vuxen om du är osäker på om något är sant eller falskt. 

Länkar 

Uppdaterat senast: 22-06-15

Här är en lista med bra länkar till information, som du kan läsa själv eller tillsammans med en vuxen. Vi uppdaterar länklistan när det kommer ny information vi tror du kan ha nytta av.

Publicerad 2022-03-15, Uppdaterad 2022-06-15