Elbuss i hamnen

Den 11 oktober överlämnade den polske busstillverkaren Solaris en elbuss till Ystad Hamn.

Bussen används för transport av färjepassagerare mellan fartyg och färjeterminalen och är specialinredd för att ha en större kapacitet för såväl stående passagerare som för bagage. Den tolv meter långa bussen drivs med en portalaxel med två elmotorer på vardera 125 kWh. Eftersom bussen endast kör korta sträckor har den en batterikapacitet på 58 kWh och laddas nattetid via en inbyggd laddare.

Inredningen av låggolvsbussen skiljer sig en hel del från vanliga stadsbussar, även om luftkonditionering, LED-belysning och videoövervakning ingår i utrustningen. Passagerarutrymmet är anpassat för att skapa fler ståplatser och utrymme för bagage, dels över de främre hjulhusen, dels längst bak i bussen.

I utrustningen ingår ett skandinaviskt värmeisoleringspaket som ska minska energiåtgången och öka komforten för passagerarna vid kallt väder. När batteriet laddas nattetid slås dessutom en särskild värmare till varje dag klockan 05.00 så att bussen invändigt håller önskad temperatur klockan 06.00, beroende på årstid. Därmed minimeras behovet att använda energi från batteriet för att värma eller kyla bussen under trafiktiden.

Ystad hamn satsar mycket på miljövänliga alternativ och förutom elbussen har man ett par laddhybridbilar och resten av fordonen körs på HVO: Hydrerad Vegetabilisk Olja som är ett enkelt, klimatsmart och ekonomiskt alternativ till fossil diesel.

Publicerad 2018-10-16