Polentrafiken 50 år!

I år är det 50 år sedan fartyget m/s Gryf började trafikera linjen mellan Ystad och Świnoujście i Polen på helårsbasis. 50-årsjubileet markerades den 22 juni med en ceremoni vid Polenterminalen i Ystad Hamn.

Färjetrafiken mellan Ystad och Polen har i dagarna pågått i 50 år. I fjol nådde såväl person- som godstrafiken rekordnivåer, och den polska trafiken är av stor vikt inte bara för Ystad utan för hela sydöstra Skåne. 50-årsjubileet markeredes i dag med en ceremoniell minnesträdsplantering framför Polenterminalen i Ystad Hamn och efterföljande mottagning ombord Unity Lines fartyg m/s Skania.

”Polentrafikens utveckling är enastående och det är viktigt för oss tillsammans med våra partners Unity Line och Polferries att markera detta jubileum. Den växande trafiken gynnar både Sverige och Polen och förenar länderna, såväl ekonomiskt som kulturellt. Vi har höga förväntningar på framtiden för den polska trafiken och håller just nu på att förbereda hamnen för den växande volymen. Det betyder bland annat att vi ska bygga nya färjelägen där nya, större fartyg kan anlöpa”, säger Björn Boström, VD för Ystad Hamn.

Det var fartyget M/S Gryf som den 20 juni 1967 sattes i helårstrafik på sträckan mellan Ystad och Świnoujście. Nu trafikeras linjen dagligen av sex moderna passagerarfärjor och i mitten av juli utökas trafiken med ytterligare ett fartyg. Inom ett par år kommer större, helt nybyggda fartyg, att sättas i trafik på linjen Ystad-Świnoujście, som är den största linjen mellan Sverige och Polen.

Under 2016 passerade så många som 712 000 passagerare och över 3,2 miljoner ton gods samt 220 000 tunga fordon gränsen mellan Sverige och Polen via Ystad-Świnoujście, vilket var nya rekord, och siffrorna förväntas växa ytterligare under 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M/S Gryf som inledde trafiken 1967.

Ystad Hamns VD Björn Boström talar vid ceremonin vid 50-årsfirandet av daglig färjetrafik till Polen.

Publicerad 2017-06-24