Svensk och dansk politiker på gemensamt besök i Ystad Hamn

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) besökte idag Ystad Hamn tillsammans med sin danske kollega från Folketinget Peter Juel Jensen (V). Politikerna diskuterade kapacitetsbristen på E65an till Ystad Hamn – en utmaning som svenska och danska politiker måste samarbeta om för att lösa.

När färjorna lägger till vid hamnen i Ystad händer det allt för ofta att bilar och lastbilar inte kan köra av färjan på grund av köer på väg E65 mot Malmö. Med 1,4 miljoner passagerare mellan Ystad och den danska ön Bornholm i Östersjön finns det både svenska och danska intressen av en kapacitetsförbättring. Idag besökte riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) från Skåne hamnen tillsammans med sin danska kollega från Folketinget Peter Juel Jensen (V), som är vald på just Bornholm.

”Utmaningarna för infrastrukturen i Ystad är ett tydligt exempel på hur viktigt det är med bra samarbete och relationer mellan svenska och danska politiker. Jag är glad att kunna besöka hamnen tillsammans med Peter Juel Jensen, som jag känner väl. Jag är övertygad om, att vi kan bidra till att Ystad med sina viktiga färjelinjer till Bornholm och Polen får den uppmärksamhet som krävs för komma upp på den politiska agenda i båda Stockholm och Köpenhamn, tillsammans kan vi arbeta för en bättre infrastruktur i Ystad”, säger riksdagsledamot Kent Härstedt (S).

Ystad Hamn är inne i en stark tillväxtperiod. Trafiken till Polen växer kraftigt och det polska rederiet Polferries kommer inom de närmsta åren sätta in större färjor för att matcha efterfrågan. Trafiken till Bornholm växer också och förväntas öka ytterligare efter att en politisk majoritet i Folketinget har beslutat att sänka färjebiljettpriserna.

”Infrastrukturen på land till Ystad Hamn är jätteviktig för att hantera den volymtillväxt som vi väntar under de kommande åren. Det gäller såväl lastbilar från kontinenten via Polen som passagerare från Bornholm. Vi är glada att Kent Härstedt och Peter Juel Jensen besökte hamnen och vi hoppas att svenska och danska politiker vill samarbeta för att hitta en lösning på E65:an. Det kommer att gynna båda länderna”, säger VD för Ystad Hamn Björn Boström.

 

Från vänster Peter Juel Jensen (V), Kent Härstedt (S) och Björn Boström, VD Ystad Hamn.

Publicerad 2017-02-07