Skolbesök

Att befinna sig i skolmiljöer är en arbetsuppgift som Fältgruppen har och gjort i alla tider. På grundskolor och gymnasieskolor görs besök för att lära känna ungdomar, skapa kontakt och relationer men också att känna av och få lite information om eventuella fester eller arrangemang som kan vara på gång framöver.
I vårt arbete är det även bra att ha kontakt med skolvärdar, kuratorer, rektorer, lärare och vaktmästare för att få deras information om aktuella händelser och ungdomstrender.

Att föreläsa i de olika årskurserna om tobak- alkohol och drogfrågor ingår också i Fältgruppens arbete.

Åk 5

Förebyggande samtal om sociala medier och tobak. Besöker alla åk 5 på Ystad kommuns skolor under vårterminen.

  • Hur är man schysst till varandra på nätet?
  • Vad gör rökning med kroppen?
  • Vad är fördelarna med att inte börja röka?

Åk 6

Absolut Förälder tillfälle 1 och 2.
(För mer information, se Absolut Förälder)

Åk 7

Absolut Förälder tillfälle 3.

Säkerhetsmässan arrangeras på Brandstationen, SÖRF, tillsammans med Räddningstjänsten, Polisen, Fältgruppen, Bank och Försäkringsbolag. Där får eleverna lära sig mer om att släcka bränder, vad som händer vid en olycka, brott och straff, lån och försäkringar samt sociala medier.

Åk 8

Skolveckan- Kärleken är fri. Ett projekt från Rädda Barnen, som vill synliggöra barns och ungdomars rättigheter till ett liv fritt från våld, hot och övergrepp. Projektet är ett samarbete med skolorna och andra aktörer där Fältgruppen ingår.

Åk 1 Gy

Film for real med diskussioner och konsekvenser.
Småkommuner mot droger- ett 3-årigt samverkansprojekt mellan Ystad, Simrishamn och Staffanstorps Kommun. Syftet var att förändra ungas attityder och inställningar till droger så att de aktivt och av egen vilja bestämmer sig för att avstå från droger. Temat för filmen i projektet var ”Ungdomar och Cannabis”, och det är den filmen som visas för eleverna.

Arbetsmiljöveckan på Parkgymnasiet- Veckan handlar om arbetsmiljön på skolan samt vidare i yrkeslivet, där eleverna får information via olika aktörer som besöker skolan. Fältgruppen visar Film for real och diskuterar drogfrågan och vilka konsekvenser som kan finnas.

Publicerad 2022-03-31, Uppdaterad 2023-05-10

Kontakt

Fältsekreterare:
Richard Magnusson
0411 - 57 70 55
0708 - 72 85 01
richard.magnusson@ystad.se

Lina Persson
0411 - 57 75 88
0709 - 47 75 88
lina.persson@ystad.se
 
Besöksadress:
Blekegatan 1
27180 Ystad

Postadress:
Social Omsorg,
271 80 Ystad

Tel: 0411-57 73 60
Fax: 0411-57 70 64