Yrkesfiskarnas hus en satsning på det småskaliga fisket i Ystad

Under våren 2012 byggdes Yrkesfiskarnas hus i småbåtshamnen. Projektet har drivits och bekostats av Ystads kommun och delfinansierats av EU genom Europeiska fiskerifonden.

Yrkesfiskarnas hus

Syftet med projektet var att skapa en bättre arbetsmiljö för yrkesfiskarna och ge dem en möjlighet att förvara sin utrustning samt ta hand om den infångade fisken på ett bra sätt. 

I projektet byggde vi om 52 meter kaj och byggde Yrkesfiskarnas hus som är 150 kvadratmeter stort. I huset finns gemensamma utrymmen, ett kylrum med ismaskin som håller 2 grader C, pentry och omklädningsrum med dusch och wc samt ett gemensamt förråd för bl. a. lådor och truck. Det finns också fyra förråd som tillhör de fyra båtplatser som är avsedda för yrkesfiskare. Förråden går endast att hyra tillsammans med tillhörande båtplats. Det finns el och vatten året runt till fiskebåtplatser.

Vi på Ystads Kommun anser att det småskaliga yrkesfisket är en viktig del av en levande småbåtshamn och vill skapa förutsättning för att det även i framtiden ska vara attraktivt att vara fiskare i Ystad.

Publicerad 2022-04-10, Uppdaterad 2024-06-22