Ystads konstmuseum

Signe Johannessen still ur filmen Hic Sunt Dracones (2016) Foto Tasneem Khan
Signe Johannessen, still ur filmen Hic Sunt Dracones (2016). 
Foto: Tasneem Khan.

Deep Sea
1 juni - 1 september
2:a och 3:e våningen

Utställningen ”Deep Sea” lyfter fram olika aspekter av havet som livsmiljö. Havet är fortfarande en av jordens mest okända miljöer, ett till synes gränslöst utrymme där vi människor inte kan leva, som vi har begränsad kännedom om och där utforskningen sker långsamt. Det blir allt mer tydligt hur beroende vi är av detta ekosystem, hur havsmiljön hotas, särskilt genom mänsklig intervention, och i vilken hög hastighet förstörelsen eller förändringen sker.

Utställningen tar upp dessa sociopolitiskt relevanta aspekter av det mänskliga förhållandet till havet, liksom våra föreställningar om och illusioner av havets djup och yta. Verken i utställningen handlar om allt från explicit politiska frågor till surrealistiska och personliga konfrontationer, vilka presenteras som videor, fotografier, skulpturer, installationer och teckningar.

 

Deltagande konstnärer: Monira Al Qadiri, Julia Baier, Katja Blum, Sara Förster, Swaantje Güntzel, Susann Hartmann, Åke Hedström, Signe Johannessen, Maria Mathieu, Ngozi Schommers, Annemarie Strümpfler, Lena Maria Thüring och Svenja Wetzenstein.

”Deep Sea” visas i Bremen och Ystad, två hamnstäder där havet alltid har haft en stor betydelse. Utställningen är producerad av Ystads konstmuseum och Städtische Galerie Bremen i samarbete med Künstlerinnenverband  Bremen, GEDOK. Curators är Ýrr Jónasdottir, Anna Kindvall, Ingmar Lähnemann och Alexandra Waligorski.

 

streck

Lördagen 1 juni genomförde konstnären Swaantje Güntzel performanceverket "BLOWBACK IV" som en del av den pågående utställningen "Deep Sea" på Ystads konstmuseum. Güntzel gick iklädd en långklänning bärandes på en soppåse full med skräp längst med en brygga nere i Ystads småbåtshamn, vidare ner på stranden och slutligen ut i havet. Under promenaden tömde hon sin soppåse genom att plocka upp det ena skräpobjektet efter det andra och slänga det demonstrativt i havet.

Perfomanceverket har av förklarliga skäl väckt starka reaktioner. Det är smärtsamt och provocerande att se en människa kasta skräp i naturen. Det är fel, så gör vi inte. Men är det samtidigt inte precis det vi gör dagligen? Vem bär ansvar för den förorening som har skett och som sker i våra hav? Det är frågor som Swaantje Güntzel vill väcka och reflektera över. Hennes konstnärskap handlar till stor del om att synliggöra människans påverkan på vår havsmiljö och det gör hon bland annat genom att på olika sätt gestalta medvetna och omedvetna handlingar som påverkar denna sårbara miljö.  

Skräpet som kastades ut i havet hade tidigare plockats från stranden med omnejd. Efter performancet samlades det åter ihop och kastades i återvinningen.

Fler verk av Swaantje Güntzel finns i utställningen Deep Sea.

Bild från Swaantje Güntzels performance  Bild från Swaantje Güntzels performance  Bild från Swaantje Güntzels performance  Bild från Swaantje Güntzels performance Bild från Swaantje Güntzels performance

Stillbilder ur Daniel Permbos videodokumentation av Swaantje Güntzels performance i Ystad 1 juni 2019.
I ett av samlingens kabinett visar Patrik Juhlin just nu ett urval av sina undervattensbilder. Utställningen pågår fram t.o.m. 25 augusti.

Patrik Juhlin

Foto: Patrik Juhlin

 

avskiljare

Den permanenta utställningen

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

I den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2019-08-13

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag - fredag: 12 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

Extra öppet i sommar!

Under perioden 24 juni - 11 augusti har vi öppet

Måndag - fredag 10-17

Lördag - söndag 12-16

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!