Ystads konstmuseum

3:e vån.
9 april - 28 augusti
Benny Nemer och Conny Karlsson Lundgren
Spår av begär
Kuraterad av Albin HillervikENGLISH VERSION? CLICK HERE

 

I Spår av begär utforskar Conny Karlsson Lundgren och Benny Nemer samlingar, trädgårdar och konsthistoria. Genom ett tiotal verk för konstnärerna en dialog där konstverken blir vägar till kontakt med queera föregångare, minnen och begär.

Utställningen presenterar ett tiotal installationer, videor, ljudverk och performance. Karlsson Lundgrens videoinstallation Vår resa till Frankrike (Mont des Tantes) utgår från en samling dagboksanteckningar från 1977, skrivna av fyra unga bögar från Göteborgstrakten. Anteckningarna skildrar gruppens vistelse på ett internationellt frigörelseläger i södra Frankrike. Ett montage av bilder från platsen, sommarmätta ljud och dagboksfragment vittnar om männens trevande försök att ingå i lägrets gemenskap. Både euforiskt och ångestladdat berättar rösterna om lägrets fester, politik och erotiska möten.

Identitetssökandet genljuder även Tonårslöparen. Här fungerar ett fotografi i en konstsamling som en katalysator för verket som drar paralleller mellan suddiga minnen, erotiska förnimmelser, tonårslängtan, vetenskap och poesi. Installationen består av flera delar som formar scenen till en performance där en ung aktör framför en monolog flera gånger under utställningsperioden. 

I Nemers konstverk är blommor och ljud återkommande material. För utställningen har han skapat en serie vaser efter olika konstverk som porträtterar Sankt Sebastian, helgonet som överlevde ett avrättningsförsök med pilar. Queerpersoner, särskilt bögar, har i århundranden sökt upp dessa konstverk, kanske på grund av hur han avbildats som både vacker och lidelsefull. I vaserna har pilhålen ersatts med mynningar för färska blommor som arrangeras av inbjudna gäster från hbtqi-gemenskapen under hela utställningsperioden – en spegling av de som genom historien sökt identifikation med helgonet.

Även ljudverket The Nightbird skapar samhörighet över generationsgränser. Från en förgylld megafon i den lilla parken bakom museet kallar, likt fågelläten, konstnären ut namnen på homosexuella konstnärer som gått bort i AIDS. Den lysande megafonen blir ett minnesmärke som sjunger en sorgesång över ett förlorat kollektiv.   

I Conny Karlsson Lundgrens och Benny Nemers skilda konstnärskap finns ett gemensamt intresse för att röra sig kring platser där begär lämnar spår efter sig. Platser där politiska språk och queera begär kan drömmas och formuleras. Dessa möts i utställningen där konstverkens röster, texter och blommor skapar dialog och samhörighet.  

Texter om samtliga verk i utställningen/Texts about the works in the exhibition

Conny Karlsson Lundgren Vår Resa till Frankrike (Mont de Tantes), still ur video
Conny Karlsson Lundgren Vår Resa till Frankrike (Mont de Tantes), still ur video (beskuren) (2021).
Foto: Eric de Keizer

Till utställningen hör ett program med visningar och performance.
Håll utkik på vår programsida och i sociala medier för uppdaterad information.

 

Tonårslöparen (20 min)

Performance av Conny Karlsson Lundgren

Medverkande: Oscar Bergsten

4 juni, 18 juni, 28 augusti kl. 14.00

 

Curatorsvisning (45 min)

28 maj, 28 augusti kl. 14.30

 


BENNY PERFORMANCE
Benny Nemer, Can a Vase Be a Wound?, performance, keramiska vaser, blommor, Ystads konstmuseum, 2021. Foto: Benjamin Rembson

 

Conny Karlsson Lundgren (född 1974 i Västervik, bor i Stockholm och Hoby Mosse) arbetar med film, text, installation och performance. Med en interdisciplinär praktik i dialog med arkiv och queera narrativ introducerar hans verk alternativa verkligheter genom erfarenheter, motståndshandlingar, begär och hemliga koder. Hans verk har visats omfattande i Sverige och internationellt och är en del av samlingarna på bland andra Moderna Museet och Göteborgs konstmuseum. Karlsson Lundgren har uppdraget att skapa Sveriges första hbtqi+monument som planeras stå färdigt i Göteborg 2023. Under 2021–2022 har han Iaspis/Konstnärsnämndens residens på ISPC i New York.

Benny Nemer (född 1973 i Montreal, bor i Paris) är en multidisciplinär konstnär, dagboksskrivare och researcher. Hans praktik skapar emotionella möten med material från musik, botanik, konsthistoria och queer kultur som uppmuntrar djupt lyssnande och empatiskt betraktande. Hans konstverk har visats internationellt och är en del av permanenta samlingar på bland andra Kunsthistorisches Museum (Wien), The Polin Museum for the History of Polish Jews (Warsawa), Thielska Galleriet (Stockholm) och The National Gallery of Canada (Ottawa). Nemer har en postdoktoral forskningstjänst vid KASK & Conservatorium i Gent, Belgien. I augusti 2021 hade han ett residens på Ystads konstmuseum genom Den platta jorden, ett nätverk för konstnärlig forskning i Skåne.

 

2:a vån.
For your eyes only

Marie Andersson_Ett konstmuseums undermedvetna (detalj) Foto Ellen Klintenberg
Marie Andersson Ett konstmuseums undermedvetna, 2014, fotocollage (detalj). Foto: Ellen Klintenberg.

 

I denna tillfälliga samlingspresentation, som har lånat sin titel från ett verk av Olof Nimar, presenteras ett urval av de nyförvärv som gjordes under 2021 i dialog med äldre verk ur samlingen. Under tiden som den ordinarie samlingsutställningen hålls stängd (på grund av ett takläckage) vill vi passa på att visa samlingen på ett nytt sätt. En konstsamling är nämligen inte en konstant tidskapsel utan kan snarare liknas vid en levande organism. Nya verk tillkommer och våra perspektiv på konsthistorien förändras över tid. Mellan nya och gamla verk i samlingen kan såväl väntade som oväntade kopplingar uppstå och ibland leda till nya sätt att se på ett konstverk, på konsten i stort och på världen.

Medverkande konstnärer: Elin Alvemark, Marie Andersson, Eve Eriksson, Zardasht Faraj, Alison Gerber, Carl Fredrik Hill, Ingvild Hovland Kaldal, Kristina Matousch, Olof Nimar, Gerhard Nordström, Greta Sandberg, Marja-Leena Sillanpää, Lisa Strömbeck och Gustav Rudberg.

Curatorer: Julia Björnberg & Ellen Klintenberg.

Du kan läsa texter om samtliga medverkande konstnärer här!

 

Konstmuseets samling

På grund av ett takläckage så är stora delar av vår samling stängd för tillfället. Taket kommer att lagas under 2022 och under tiden visar vi den tillfälliga presentationen For your eyes only.

Utöver For your eyes only så har vi öppet i våra kabinett och i Inger Ekdahl-rummet. Nedan kan du se en film där vår samling presenteras utifrån hur den var hängd innan läckaget. 

  

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2022-06-29

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

Från och med 4 juni gäller våra sommaröppettider (fram t.o.m. 28 augusti):

Måndag - fredag 10 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

Vi har fri entré lördagen 18 juni

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!