Ystads konstmuseum

3:e vån.
19 juni - 26 september
Krister Follin
Järtecken

Sandmålning

Ystads konstmuseum är mycket glada över att kunna presentera en stor retrospektiv utställning med Krister Follin (1936–2004). Follin var bildkonstnär, grafiker, illustratör och författare. Utställningen Järtecken presenterar en rad fåror i Follins mångfacetterade konstnärskap, från minutiöst utförda teckningar till experimentellt måleri med sand, lim och färg samt grafik, publikationer och affischer till utställningar och jazzkonserter. Verken i utställningen är utförda mellan 1963 och 1991. Titeln Järtecken, som enligt Svenska Akademiens ordbok betyder ”tecken varpå man kan igenkänna något, bevisa något”, syftar till Follins idoga strävan efter att hitta essens genom reduktion och sökandet efter att etablera en rytmisk resonans genom sina verk, år efter år.

Tvärsigenom Follins konstnärskap följer undersökningar av gränserna mellan det figurativa och abstrakta, mellan det symboliska och faktiska. Han utvecklade sitt eget språk genom att skapa egna tecken, eller kompositionsmöjligheter som han själv kallade dem. Dessa kompositionsmöjligheter var starkt influerade av zen, musik och kalligrafi. Follins verk berör ofta de godtyckliga gränserna mellan skrift och bild och berättar om att vilja förstå världen och jaget. I flera verk i utställningen förekommer näst intill stenografiska former som rör sig över bildytorna. Tankarna går också till noter, och både rytm och musikalitet flödar genom sidorna och dukarna.

En större svit sandmålningar tillkomna mellan 1981−88 visas i stora salen. Från att ha tecknat med pastell på svenska och amerikanska industriella sandpappersark använde nu Follin sand både som material, form och bildinnehåll. Sanden hämtade han längs Skånes sydkust, från Klagshamn till Maglehem. Han penslade sina dukar med lim och strödde sedan sanden över dem. Detta skapade variationer i kulör och textur som följde av sandens olika ursprung. I samband med att sandmålningarna ställdes ut på Tomelilla konsthall 1984 uttryckte Follin att han med dem ”försöker lura tiden, komma ifrån klockan, det här konstlade tickandet. Vår tid är ju påhittad. Men vi har en naturlig rytm, en puls som är evig. Det gäller att hålla fast det där eviga ögonblicket”.

I utställningens västra rum får vi ta del av en spellista med musik som förekommer i Follins anteckningsböcker. På väggarna visas affischer som han formgav till jazzkonserter och utställningar. I rummet visas också publikationerna Blues in F  (Forlaget Sommersko, 1980), gjord i samarbete med journalisten Leonard Malone, och Jim’s Bar  (1988) som består av 36 teckningar från restaurangen med samma namn som låg på Västergatan i Malmö och drevs av arkitekten Lars Asklund (som kallades Jim). Antalet teckningar är detsamma som antalet platser på restaurangen. 

Krister Follin föddes 1936 i Stockholm. Studier bedrevs vid Konsthantverksskolan i Köpenhamn för Erik Clemmensen, på Beckmans i Stockholm, i Rom och på Konstakademien i Stockholm. Mellan 1962−64 studerade han för den amerikanska målaren Harvey Cropper (1931−2012). År 1977 flyttade Krister Follin till Solgården utanför Oxie tillsammans med sin dåvarande fru, konstnären Gun Enbom (1939−2011). Sedan 1997 var Follin verksam och bosatt i Glemmingebro, där han avled 2004.

Utställningen är kuraterad av Julia Björnberg, intendent på Ystads konstmuseum.

Här kan du läsa ytterligare en text om Krister Follin, baserad på intervjuer med några av hans vänner.

 

Förhandsartikel i Ystads Allehanda

Krönika av Ulf Mårtensson i Ystads Allehanda

Recension i Ystads Allehanda 14/7

 

2:a vån.
18 september 2021 - 9 januari 2022
Lisa Ewald
Jag får er att smälta

Lisa Ewald

Välkommen till en färgstark utställning för hela familjen av serieskaparen, illustratören och konstnären Lisa Ewald. I stora sprayade väggmålningar och stora nåltovade ullskulpturer möts två olika traditioner och uttryckssätt. Med sedvanlig skärpa och humor ifrågasätter Ewald mänskliga beteenden i olika sammanhang och situationer. Denna gång handlar det om smältandets ekologi, och hur den hänger samman med allt från naturkrafter till egna känslor. Vad får dig att smälta? Är det ett kärleksfullt sms, en bild på en söt kattunge eller kanske något helt annat? Vad händer när det hettar till inombords?

Utställningen är Ystads konstmuseums bidrag till Bästa Biennalen, en konstbiennal med fokus på familjen, barn och unga som genomförts vartannat år i Skåne sedan 2013. Under 2021 har biennalen utökats med ytterligare fem regioner. Läs mer och se hela programmet på Bästa Biennalens hemsida.

I samband med biennalen har Ewald skapat boken ”ABC för konstnärer” där varje bokstav representeras av ett ord som handlar om konst och skapande. Under perioden 18 september - 7 november kan du möta ”ABC för konstnärer” i form av affischer på museets första våning och själv skapa i ateljén utifrån Ewalds bok. Under höstlovet 1 - 7 november hålls workshops och familjevisningar av utställningen ”Jag får er att smälta” och Ewalds övriga konstnärskap.

Lisa Ewald bor i Malmö och är medlem i ”Dotterbolaget”, ett feministiskt serieskaparnätverk. Hon är känd för sina satiriska enrutingar och serier i bland annat Galago och Bang. 2013 kom första seriekonstboken ”Allt kommer att bli bra” ut, och 2017 kom boken ”Måste carpa”. Hon är flitigt anlitad i konstnärliga, pedagogiska och andra kulturella sammanhang.

 

 

Covidinformation

Vi följer rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Allt för att på ett säkert sätt kunna erbjuda ett tryggt museibesök.

Den permanenta utställningenI den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2021-09-06

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16


Dag före röd dag 12 - 16 om inget annat angives.

 

Entré

50 kronor. 

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!