Ystads konstmuseum

Lekplatser
4 - 26 maj 
1:a våningen

Teckning från projektet

”Lekplatser” är ett projekt där elever från fyra förskolor i Ystad har samarbetat med andraårselever från Teknikprogrammet med inriktning Design- och produktutveckling på Ystad Gymnasium. Förskolebarnen har agerat uppdragsgivare åt teknikeleverna som fått uppdraget att designa en drömlekplats utifrån deras teckningar. I utställningen med vernissage den 4 maj kan du se barnens teckningar och teknikelevernas färdiga modeller.

Konstmuseipedagog Madelene Oldeman och Eleonore Odén, lärare på Ystad Gymnasium, har tagit initiativ till projektet. Fokus har varit de personliga mötena och samtalen mellan förskolebarnen och teknikeleverna. Kan två grupper med så stor åldersskillnad mötas genom skapande och kreativitet? Här har funnits blygsel men också stor nyfikenhet. Under våren har grupperna träffats på museet där förskoleeleverna ritat och målat lekplatser och samtalat med teknikeleverna. Förskoleeleverna har även besökt Ystad Gymnasium och gett respons på teknikelevernas arbete.

Äldre kan uttrycka att yngre elever är gulliga och minns själva hur det var när de var små. När yngre träffar äldre kan det vara lite nervöst men spännande. Därför kan projekt som ”Lekplatser” förhoppningsvis skapa möjlighet för barn och unga att träffa personer i andra åldrar än ens egen och prata lite närmare med dessa. Kanske du vågar säga hej när ni ses på stan sen.

Under lördagar och söndagar i maj kommer ateljén på 1:a våningen att vara öppen för allmänheten att komma och rita och måla egna drömlekplatser mellan klockan 13-15.

Fri entré!

Signe Johannessen still ur filmen Hic Sunt Dracones (2016) Foto Tasneem Khan

Deep Sea
1 juni - 1 september

Utställningen ”Deep Sea” lyfter fram olika aspekter av havet som livsmiljö. Havet är fortfarande en av jordens mest okända miljöer, ett till synes gränslöst utrymme där vi människor inte kan leva, som vi har begränsad kännedom om och där utforskningen sker långsamt. Det blir allt mer tydligt hur beroende vi är av detta ekosystem, hur havsmiljön hotas, särskilt genom mänsklig intervention, och i vilken hög hastighet förstörelsen eller förändringen sker.

Utställningen tar upp dessa sociopolitiskt relevanta aspekter av det mänskliga förhållandet till havet, liksom våra föreställningar om och illusioner av havets djup och yta. Verken i utställningen handlar om allt från explicit politiska frågor till surrealistiska och personliga konfrontationer, vilka presenteras som videor, fotografier, skulpturer, installationer och teckningar.

 

Deltagande konstnärer: Monira Al Qadiri, Julia Baier, Katja Blum, Sara Förster, Swaantje Güntzel, Susann Hartmann, Åke Hedström, Signe Johannessen, Maria Mathieu, Ngozi Schommers, Annemarie Strümpfler, Lena Maria Thüring och Svenja Wetzenstein.

”Deep Sea” visas i Bremen och Ystad, två hamnstäder där havet alltid har haft en stor betydelse. Utställningen är producerad av Ystads konstmuseum och Städtische Galerie Bremen i samarbete med Künstlerinnenverband  Bremen, GEDOK. Curators är Ýrr Jónasdottir, Anna Kindvall, Ingmar Lähnemann och Alexandra Waligorski.

 

Ystads konstmuseums samlingar har stängt under perioden 23 april – 23 juni pga renovering.

Under perioden 4 – 26 maj har endast första våningen öppet där vi visar ”Lekplatser”, ett projekt där elever från fyra förskolor i Ystad har samarbetat med andraårselever från Teknikprogrammet med inriktning Design- och produktutveckling på Ystad Gymnasium. Förskolebarnen har agerat uppdragsgivare åt teknikeleverna som fått uppdraget att designa en drömlekplats utifrån deras teckningar. I utställningen med vernissage den 4 maj kan du se barnens teckningar och teknikelevernas färdiga modeller.

Under perioderna 30/4 – 3/5 och 28-31/5 är konstmuseet helt stängt.

Den permanenta utställningen

Under perioden 23/4 - 23/6 är tyvärr samlingen stängd på grund av takrenovering.

I den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Oluf Höst, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Charlotte Walentin och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

Följ gärna med på en guidad tur runt den permanenta utställningen med Ystads konstmuseums audioguide.

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2019-05-16

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag - fredag: 12 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

STÄNGT 28-31 MAJ.
Vi öppnar igen 1/6 med vernissage för utställningen "Deep Sea".

 

Extra öppet i sommar!

Under perioden 24 juni - 11 augusti har vi öppet

Måndag - fredag 10-17

Lördag - söndag 12-16

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!