Ystads konstmuseum

3:e vån.
19 juni - 26 september
Krister Follin
Järtecken

Sandmålning

Ystads konstmuseum är mycket glada över att kunna presentera en stor retrospektiv utställning med Krister Follin (1936–2004). Follin var bildkonstnär, grafiker, illustratör och författare. Utställningen Järtecken presenterar en rad fåror i Follins mångfacetterade konstnärskap, från minutiöst utförda teckningar till experimentellt måleri med sand, lim och färg samt grafik, publikationer och affischer till utställningar och jazzkonserter. Verken i utställningen är utförda mellan 1963 och 1991. Titeln Järtecken, som enligt Svenska Akademiens ordbok betyder ”tecken varpå man kan igenkänna något, bevisa något”, syftar till Follins idoga strävan efter att hitta essens genom reduktion och sökandet efter att etablera en rytmisk resonans genom sina verk, år efter år.

Tvärsigenom Follins konstnärskap följer undersökningar av gränserna mellan det figurativa och abstrakta, mellan det symboliska och faktiska. Han utvecklade sitt eget språk genom att skapa egna tecken, eller kompositionsmöjligheter som han själv kallade dem. Dessa kompositionsmöjligheter var starkt influerade av zen, musik och kalligrafi. Follins verk berör ofta de godtyckliga gränserna mellan skrift och bild och berättar om att vilja förstå världen och jaget. I flera verk i utställningen förekommer näst intill stenografiska former som rör sig över bildytorna. Tankarna går också till noter, och både rytm och musikalitet flödar genom sidorna och dukarna.

En större svit sandmålningar tillkomna mellan 1981−88 visas i stora salen. Från att ha tecknat med pastell på svenska och amerikanska industriella sandpappersark använde nu Follin sand både som material, form och bildinnehåll. Sanden hämtade han längs Skånes sydkust, från Klagshamn till Maglehem. Han penslade sina dukar med lim och strödde sedan sanden över dem. Detta skapade variationer i kulör och textur som följde av sandens olika ursprung. I samband med att sandmålningarna ställdes ut på Tomelilla konsthall 1984 uttryckte Follin att han med dem ”försöker lura tiden, komma ifrån klockan, det här konstlade tickandet. Vår tid är ju påhittad. Men vi har en naturlig rytm, en puls som är evig. Det gäller att hålla fast det där eviga ögonblicket”.

I utställningens västra rum får vi ta del av en spellista med musik som förekommer i Follins anteckningsböcker. På väggarna visas affischer som han formgav till jazzkonserter och utställningar. I rummet visas också publikationerna Blues in F  (Forlaget Sommersko, 1980), gjord i samarbete med journalisten Leonard Malone, och Jim’s Bar  (1988) som består av 36 teckningar från restaurangen med samma namn som låg på Västergatan i Malmö och drevs av arkitekten Lars Asklund (som kallades Jim). Antalet teckningar är detsamma som antalet platser på restaurangen. 

Krister Follin föddes 1936 i Stockholm. Studier bedrevs vid Konsthantverksskolan i Köpenhamn för Erik Clemmensen, på Beckmans i Stockholm, i Rom och på Konstakademien i Stockholm. Mellan 1962−64 studerade han för den amerikanska målaren Harvey Cropper (1931−2012). År 1977 flyttade Krister Follin till Solgården utanför Oxie tillsammans med sin dåvarande fru, konstnären Gun Enbom (1939−2011). Sedan 1997 var Follin verksam och bosatt i Glemmingebro, där han avled 2004.

Utställningen är kuraterad av Julia Björnberg, intendent på Ystads konstmuseum.

Här kan du läsa ytterligare en text om Krister Follin, baserad på intervjuer med några av hans vänner.

 

I samband med utställningen har vi en öppen sommarateljé där du kan bli inspirerad av Krister Follins konstnärskap. Ateljén är fri att besöka under konstmuseets öppettider under perioden 1/7 - 15/8.

Läs mer här!2:a vån.
22 maj - 29 augusti
Sommaren 1970
Henrik Lund Jørgensen möter Gerhard Nordström

Still

Utställningen tar avstamp i en ny film av Henrik Lund Jørgensen med titeln Sommaren 1970, efter Gerhard Nordströms målerisvit med samma namn från tidigt 1970-tal. I filmen dyker Lund Jørgensen ner i ett urval av Nordströms politiskt laddade målningar med strävan att komma djupare in i bildens innehåll och lyfta fram det som vi inte ser. Lund Jørgensen tittar på miljöer och material som inspirerat Nordström och han besöker museer och andra platser där Nordströms målningar finns. I filmen förflyttas vi mellan tid och rum, mellan samtid och historia, mellan det personliga och det allmänmänskliga och mellan verklighet och fiktion. Vi får ta del av olika berättelser och tolkningar när vi möter, förutom konstnärerna själva, personer som på olika sätt förhåller sig till konstverken.

I sitt konstnärskap undersöker Henrik Lund Jørgensen bilder som vi är omgivna av, hur de uppfattas och vilken betydelse de har i vår samtid. I filmen Sommaren 1970 intresserar han sig för Nordströms fotorealistiska målningar från 1970- och 80-talen som handlar om krig och katastrofer, människors våld mot människor och miljö. Som filmens titel ger anspråk på presenteras några av av Nordströms verk från målerisviten Sommaren 1970. Målningarna som idag ägs av olika museer och andra offentliga samlingar i Sverige handlar om Vietnamkriget och har genom tiderna både hyllats och väckt motstånd hos betraktare och kritiker. I filmen och på utställningen möter vi också andra politiskt laddade målningar av Nordström.

Henrik Lund Jørgensen är född 1975 i Saltvig, Danmark. Han bor och arbetar i Malmö, och är utbildad på Konsthögskolan i Malmö. Han arbetar med film, fotografi, performance och text och har under de senaste åren deltagit i en rad utställningar och videovisningar i Sverige och utomlands. Lund Jørgensen deltog i grupputställningen Mellan dig och mig år 2019 på Ystads konstmuseum.

Gerhard Nordström föddes 1925 i Lund. Han bodde och arbetade i Ystad fram till sin bortgång 2019. Nordström utbildades på Skånska målarskolan och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Han hade en lång och rik karriär med många utställningar i stora och små format. Han har ställt ut vid flera tillfällen på Ystads konstmuseum, både i separat- och grupputställningar. Han finns representerad med ett flertal verk i konstmuseets samling.

Utställningen är kuraterad av Ýrr Jónasdóttir.

 

Recension av utställningen 17/6 i Kristianstadsbladet

och i Ystads Allehanda

 

Covidinformation

Vi erbjuder munskydd och handsprit, och uppmanar alla att hålla avstånd till varandra. Maximalt 30 besökare får vistas i konstmuseet samtidigt och vi håller vår caféverksamhet fortsatt stängd för att undvika trängsel vid receptionen och i butiken. Allt för att på ett säkert sätt kunna erbjuda ett tryggt museibesök.

Den permanenta utställningenI den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2021-07-10

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider


Sommaröppettider 28 juni – 15 augusti

Måndag – fredag 10-17

Lördag-söndag 12-16

 

 

Entré

50 kronor. 

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!