Ystads konstmuseum stängt till och med 24 januari 2021
Med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd kring coronaviruset stänger Ystads konstmuseum för besök. Kulturnämnden i Ystads kommun har tagit beslut att stänga museet för besök från och med torsdag den 19 november.
- Beslutet är taget mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens skärpta råd där man bland annat uppmanar till att avstå från besök på museer. Även om människor inte möts tätt på museet är stängningen en säkerhetsåtgärd, säger Sverker Meyer (M), ordförande i Kulturnämnden.
Under perioden som konstmuseet är stängt för besökare så arbetar vi vidare med fördjupning och tillgänglighet via våra digitala kanaler. Vi har producerat filmer om våra aktuella utställningar med Signe Johannessen och Gert Aspelin som går att se här på vår hemsida. Här kan du också se en introduktion till konstmuseet och en rundvandring i vår permanenta samling.
Du kan också göra en digital 360-graders rundtur i museet eller besöka vår konstsamling digitalt med hjälp av verktyget Sofie.
Följ oss gärna på sociala medier där vi fortsätter vår serie där vi presenterar verk ur vår konstsamling och ger andra möjligheter till fördjupning.
Vi ser fram emot att ta emot besökare igen nästa år. Vi har valt att förlänga våra aktuella utställningar med Signe Johannessen, Gert Aspelin och JEANNE för att ge de besökare som inte har haft möjlighet att se utställningarna att göra det när vi öppnar igen.
3:e vån
Signe Johannessen
Trofé
Svävandes, uppradade, organiserade i glasmontrar och i travar presenteras hundratals skulpturala element likt en arkeologisk utgrävning eller massgrav. Lager för lager sammanfogas lårben, bäcken, hår och horn till en jordmån. Koncentrationer av objekt utgör spår av riter som besjälat föremålen med energier. Ett tyst restlandskap av kroppar breder ut sig. Den skulpturala kroppen väcker frågor om katalogisering, samlande och uppvisning av objekt. Om lidande, fetischisering och njutning i relation till dessa beteenden.
Signe Johannessens monumentala utställning gestaltas genom rörelser mellan interventioner och experiment, mellan arter och tidsrymder och mellan personliga upplevelser och sociala normer. Med upprepade, nästintill maniska akter av redigering och dissekering närmar sig Johannessen en brutal men systematisk uppgörelse med och undersökande av begär.
Signe Johannessen är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon gör skulptur, video, teckning, installation, offentlig gestaltning och performance. Signe är en av de konstnärliga ledarna på, och en av initiativtagarna till, Art Lab Gnesta, en kollektiv konstnärlig praktik och organisation i Södermanland.
Utställningen är kuraterad av Julia Björnberg, intendent på Ystads konstmuseum.
Förhandsartikel i Ystads Allehanda 18/9
Recension av utställningen i Ystads Allehanda 2/10
Recension av utställningen i Sydsvenskan 11/10
Recension av utställningen i Konsten.net 1/11
Recension av utställningen i Skånska Dagbladet 2/11
2:a vån
Gert Aspelin
Minnets topografi
Efter Gert Aspelins bortgång 2018 tog Ystads konstmuseum emot en generös donation av hans verk varav flera nu kommer att visas i höstens utställning Minnets topografi.
En dag i början på 1970-talet bestämmer Gert Aspelin sig för att gå en promenad. När han efter promenaden återvänder till ateljévillan utanför Kivik har han upptäckt någonting som kommer att förändra hans konstnärskap under en lång tid framöver. Han skriver själv i sin bok Sandskrift om hur han uppmärksammade en geometriskt skuren form i backen nedanför Kiviks marknadsplats när han gick längs strandängen vid havet den dagen. Erosionen hade spolat bort den tunna grässvålen och blottlagt ett triangulärt sandparti. Det skimrade som guld i eftermiddagssolen och Aspelin beskriver hur han glömde bort havet och istället blev stående framför sandraset. Efter naturupplevelsen återkom han ständigt till denna plats utanför Kivik, han hade bestämt sig för att återberätta minnet utav den i sina verk.
I utställningen Minnets topografi, som är kuraterad av konstmuseets intendent Alexandra Fredriksson, får besökaren närma sig konstnärens ständigt pågående dialog med landskapet. En dialog som inte bara avslöjar en kartläggning av platsens topografi utan även en djupdykning i Gert Aspelins egna minnen och historia som oftast ligger till grund för hans konstnärskap.
I utställningen minns vi en plats, en konstnär och hans kontinuerliga arbete med att avbilda ett ombytligt motiv som resulterar i vackra, noggrant kartlagda konstverk.
Förhandsartikel i Ystads Allehanda 18/9
Recension av utställningen i Ystads Allehanda 2/10
Recension av utställningen i Sydsvenskan 11/10
Recension av utställningen i Skånska Dagbladet 2/11
19 september - 29 november
1:a vån
Elsa Ottosson, Melanie Hall och Metta Ahlner
JEANNE

JEANNE är både ett projekt och en utställning producerad på eget initiativ av tre ungdomar från Ystad. De tre vännerna Elsa Ottosson, Melanie Hall och Metta Ahlner läser andra året vid Ystads Gymnasium och driver JEANNE på sin fritid. Deras målsättning är att inspirera andra ungdomar till kreativitet, skapande och att initiera egna projekt.
Många ungdomar upplever att det finns för lite att göra på fritiden i Ystad, speciellt när det gäller skapande verksamhet. Med JEANNE vill Elsa, Melanie och Metta visa att det går att ta saken i egna händer. De sökte själva upp konstmuseet och frågade om museet var intresserat av ett samarbete. Dessutom sökte de medel från La Source som är ett EU-projekt för personer mellan 13 och 25 år. La Source stödjer unga som vill genomföra nya projekt med avsikten att forma och utveckla sin egen och andra ungas fritid. Både museet och La Source valde att stödja JEANNE.
Utställningen JEANNE innehåller målningar i olja och akryl, fotografier samt teckningar. Fokus i utställningen ligger på att växa upp som tjej i dagens samhälle. Alla tankar och känslor som uppstår i utvecklingen från barn till ung vuxen. Elsa, Melanie och Metta beskriver själva att de upplever övergången som ”en udda tid fylld av förväntan, ängslighet och frigörelse”, något som återspeglas i deras konstverk. Under utställningsperioden uppmanas andra unga som skapar på sin fritid att ta med sina verk till konstmuseet och delta i JEANNE. Projektet förändras och lever vidare genom att allt fler unga röster tillkommer i utställningen.
I slutet av september och oktober håller Elsa, Melanie och Metta visningar och samtal kring utställningen tillsammans med museets konstpedagoger. I besöket ingår en workshop i konstnärligt skapande utifrån temat att vara ung idag. Programmet är främst riktat till skola via Kulturgarantin men under höstlovet i vecka 44 hålls workshops för alla intresserade.
Utställningen är producerad med stöd från EU-projektet La Source och i samarbete med Anna Norberg och Madelene Oldeman som arbetar med konstpedagogik och förmedling på Ystads konstmuseum.
Intervju med JEANNE i P4 Malmöhus 14/9 (ca 2.12.33 in i programmet)
Förhandsartikel om utställningen i Ystads Allehanda 17/9