Ystads konstmuseum

2:a vån.
22 maj - 29 augusti
Sommaren 1970
Henrik Lund Jørgensen möter Gerhard Nordström

Still

Utställningen tar avstamp i en ny film av Henrik Lund Jørgensen med titeln Sommaren 1970, efter Gerhard Nordströms målerisvit med samma namn från tidigt 1970-tal. I filmen dyker Lund Jørgensen ner i ett urval av Nordströms politiskt laddade målningar med strävan att komma djupare in i bildens innehåll och lyfta fram det som vi inte ser. Lund Jørgensen tittar på miljöer och material som inspirerat Nordström och han besöker museer och andra platser där Nordströms målningar finns. I filmen förflyttas vi mellan tid och rum, mellan samtid och historia, mellan det personliga och det allmänmänskliga och mellan verklighet och fiktion. Vi får ta del av olika berättelser och tolkningar när vi möter, förutom konstnärerna själva, personer som på olika sätt förhåller sig till konstverken.

I sitt konstnärskap undersöker Henrik Lund Jørgensen bilder som vi är omgivna av, hur de uppfattas och vilken betydelse de har i vår samtid. I filmen Sommaren 1970 intresserar han sig för Nordströms fotorealistiska målningar från 1970- och 80-talen som handlar om krig och katastrofer, människors våld mot människor och miljö. Som filmens titel ger anspråk på presenteras några av av Nordströms verk från målerisviten Sommaren 1970. Målningarna som idag ägs av olika museer och andra offentliga samlingar i Sverige handlar om Vietnamkriget och har genom tiderna både hyllats och väckt motstånd hos betraktare och kritiker. I filmen och på utställningen möter vi också andra politiskt laddade målningar av Nordström.

Henrik Lund Jørgensen är född 1975 i Saltvig, Danmark. Han bor och arbetar i Malmö, och är utbildad på Konsthögskolan i Malmö. Han arbetar med film, fotografi, performance och text och har under de senaste åren deltagit i en rad utställningar och videovisningar i Sverige och utomlands. Lund Jørgensen deltog i grupputställningen Mellan dig och mig år 2019 på Ystads konstmuseum.

Gerhard Nordström föddes 1925 i Lund. Han bodde och arbetade i Ystad fram till sin bortgång 2019. Nordström utbildades på Skånska målarskolan och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Han hade en lång och rik karriär med många utställningar i stora och små format. Han har ställt ut vid flera tillfällen på Ystads konstmuseum, både i separat- och grupputställningar. Han finns representerad med ett flertal verk i konstmuseets samling.

Utställningen är kuraterad av Ýrr Jónasdóttir.

 

Covidinformation

Vi erbjuder munskydd och handsprit, och uppmanar alla att hålla avstånd till varandra. Maximalt 20 besökare får vistas i konstmuseet samtidigt och vi håller vår caféverksamhet fortsatt stängd för att undvika trängsel vid receptionen och i butiken. Allt för att på ett säkert sätt kunna erbjuda ett tryggt museibesök.

Den permanenta utställningenI den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2021-06-04

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

Sommaröppettider 28 juni – 15 augusti

Måndag – fredag 10-17

Lördag-söndag 12-16

Stängt midsommarafton och midsommardagen

 

Entré

50 kronor. 

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!