Barn, ungdomar och skola

ÖPPEN SOMMARATELJÉ: KRUMBUKTER, SANDTECKNINGAR OCH JAZZIGA AFFISCHER

BLI INSPIRERAD AV KRISTER FOLLINS RIKA KONSTNÄRSKAP

1.7 – 15.8 2021

ALLA ÅLDRAR OCH FRI ENTRÉ

OBS! MAX 8 PERSONER I LOKALEN SAMTIDIGT

ateljé1 ateljé2

I lilla ateljén arbetar vi med jazziga affischer i guld, brons, svart och rött samt experimenterar med pappersservetter och hushållspapper för att skapa konstverk med struktur och spännande ytor.

I stora ateljén arbetar vi med kol och svarta pennor i varierande tjocklek på täckpapp och olika sorters skiss- och teckningspapper. Här kan du även prova på att teckna med oljepastell på bitar av sandpapper och skapa din egen bok med dina alldeles egna krumbukter och hemliga tecken.

 

Krister Follin (1936–2004) var bildkonstnär, grafiker, illustratör och författare. Utställningen Järtecken på tredje våningen presenterar olika spår i Follins konstnärskap, från minutiöst utförda teckningar till experimentellt måleri med sand, lim och färg, samt grafik, publikationer och affischer till utställningar och jazzkonserter. Verken i utställningen är utförda mellan 1963 och 1991. Utställningens titel är Järtecken vilket betyder omen, varsel eller tecken. En slags förkänsla, förebud, om att något kommer att ske. Som konstnär sökte Follin efter att hitta essensen, alltså det allra innersta - livets och naturens andemening. Det finns en dikt av konstnären och poeten William Blake (1757–1827) som beskriver detta:

“To see a World in a Grain of Sand

And a Heaven in a Wild Flower,

Hold Infinity in the palm of your hand

And Eternity in an hour.”

― William Blake, Auguries of Innocence

Kort sammanfattat säger dikten att världen ryms i ett sandkorn, och paradiset i en blomma, oändligheten i din hand och evigheten i ett klockslag. Helt enkelt att det stora finns att söka i det lilla. Och det var så Follin arbetade: i skisser, i samlandet av sand, i skapandet av ett eget skriftspråk, i egengjorda böcker, collage och måleri.

Follin var även intresserad av kalligrafi, konsten att skriva vackert, eller skrivandet som konst. Med tjocka och tunna linjer, tomma ytor och olika former skapas ett konstverk av skrivtecken som uttrycker skönhet eller andlighet. I islamsk kalligrafi används bläck och snedskuren penna, i Kina, Japan och Korea används tusch och pensel. Hur skriver du din namnteckning? En namnteckning kan faktiskt beskrivas som en typ av kalligrafi. Prova! Och titta på Follins namnteckning.

Follin tyckte mycket om jazz, och det syns i hans arbeten, till exempel i motiven från olika jazzklubbar, i rytm och repetition av former. Hur skulle du beskriva din favoritmusik i bild?

Förutom måleri och teckning utvecklade Follin sitt eget skriftspråk. Ett skriftspråk med skrivtecken som inte betyder något, alltså helt påhittade krumbukter. Som konstnär gjorde Follin ingen skillnad mellan måleri, teckning och skriftspråk – allt var bild. Allt var form. Rytm och harmoni.

Det är just Follins nyfikenhet och sökande, känslan för form och material vi ska jobba med i sommarateljén, och den där essensen, den innersta kärnan, sandkornet, hemliga tecken och krumbukter såklart!

Varmt välkomna till Ystads konstmuseums sommarateljé!

 

Ateljén är obemannad. Material och instruktioner på plats.

Ateljén är öppen när museet är öppet: tis - fre 10-17, lör-sön 12-16

Konstverken ovan är gjorda av Anna Norberg.

blååå

Sommarlovsworkshop på Ystads konstmuseum 7 juli:
Graffiti och Street Art med Gustav Norberg

G. Norberg

Välkomna till en sommarlovsworkshops på Ystads konstmuseum tillsammans med Street Art- och graffitikonstnären Gustav Norberg: http://gustavnorberg.se

Lär dig grunderna, testa olika tekniker. Inga förkunskaper krävs men kom gärna med en skiss eller idé du vill testa.

Max 8 stycken per grupp. Workshopen kommer att hållas inomhus och utomhus. Kom i oömma kläder och skor. Konstmuseet bjuder på frukt och dricka.

Föranmälan till: anna.norberg@ystad.se

Anmäl er till för- eller eftermiddagsgruppen. Skriv namn på deltagaren samt kontaktuppgifter till ansvarig vuxen. Anmälan bekräftas. Vi möts upp utanför vid konstmuseets entré.

 

Förmiddagsgrupp 7 – 11 år:

Kl. 9 – 12 med paus för frukt och dricka

 

Eftermiddagsgrupp 11 – 16 år:

Kl. 13 – 16 med paus för frukt och dricka

 

Välkomna!

dfsdssdfgfs


Gör din egen evighetsdikt

I samband med utställningen ”Utopier” 2018 gjorde museet en kort video som visar hur du kan göra en evighetsdikt. Utställningen är inte kvar på museet men du kan hänga upp dina dikter hemma eller ge bort dom till någon du tycker om.

 

kslfgs

 

JEANNE 19 september - 29 november 2020. Utställning med Metta Ahlner, Melanie Hall och Elsa Ottosson.

Visningar för skolklasser

Visning av aktuell utställning tar ca 45 min, visning och ateljéarbete tar 1,5 timme. I ateljén arbetar vi med ett tankesätt eller en metod som anknyter till utställningen.

Att ta del av den pedagogiska verksamheten är gratis för alla elever i Ystads kommun, från förskolan till gymnasiet.

Kostnad för skolor från andra kommuner är 350 kr för visning, 450 kr för visning och ateljéarbete. Att själv besöka utställningarna under ordinarie öppettid är gratis för alla skolklasser oavsett hemkommun.

För att boka visningar kontakta: madelene.oldeman@ystad.se

 

Information om verksamheten under Coronaviruset

Ystads konstmuseum vidtar åtgärder för att minska spridningen av Covid-19 i samband med visningar för skola och förskola.

· Maxantal barn i grupperna: 12 st. Detta för att minska trängsel vid av och påklädning, i utställningarna samt i samband med arbete i ateljén där vi glesar ut mellan sittplatserna.

· Städning och avtorkning av verktyg och bordsytor i ateljén efter varje grupp med ytdesinfektion.

· Extrastädning av de två toaletterna på 2:a våningen. Dessa kommer att användas endast av elever då museet är stängt för allmänheten på vardagar under april. Toaletterna städas efter varje grupp.

 

Vad ska jag tänka på när jag besöker er verksamhet?

Som besökare ska man följa de generella tipsen från Folkhälsomyndigheten:

Stanna hemma om du är sjuk.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
Undvik att röra ögon, näsa och mun.
Hosta och nys i armvecket, då hindrar du smitta från att spridas i din omgivning.
Tänk på att hålla avstånd till andra personer för att undvika smittspridning.
Påminn eleverna dagligen om vikten av att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning.
 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-skola-och-forskola-om-den-nya-sjukdomen-covid-19/

 

Publicerad 2013-11-22, Uppdaterad 2021-06-23

Följ oss!

   

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider


Sommaröppettider 28 juni – 15 augusti

Måndag – fredag 10-17

Lördag-söndag 12-16

 

 

Entré

50 kronor. 

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.