Barn, ungdomar och skola

Skräck!

- att äga sin rädsla

18 december – 9 januari

En utställning med teckningar av elever i årskurs 5

 

Till årets Skapande skola bjöds illustratören Mattias Olsson in till Ystads konstmuseum för att teckna skräck tillsammans med alla elever i årskurs fem. Innan eleverna kom till konstmuseet fick de läsa Mattias Olssons och Mårtens Melins bok Husets hjärta. Tillsammans har Mattias Olsson och Mårten Melin givit ut flera böcker på temat skräck och spänning riktade till barn och unga. Läsningen av boken skedde i samarbete med skolbiblioteken.

I mötet med Mattias Olsson fick eleverna inblick i hur en illustratör arbetar och kring processen i att göra en bok. De fick även tips på bra saker att tänka på när en arbetar fram en bild. För att komma igång med tecknandet och kreativiteten fick de göra övningar i att teckna med fel hand och träna på skuggning.

Det sista momentet var att teckna på svart papper. Uppgiften eleverna fick var att teckna något läskigt och sedan göra det oläskigt. Att äga sin rädsla helt enkelt. Och det gjorde eleverna med bravur! Njut av en läskigt spännande, rolig och inspirerande utställning. Och studera tekniken lite extra. Det kräver lite annat tänk att jobba med vitt på svart. Titta på skuggorna!

 

Skapa din egen skräck

Rummet är också öppet för eget skapande. Prova att teckna på svart papper med vit penna och olika rödmustiga kritor. Det finns även vitt papper. Låt dig inspireras av elevernas arbeten. Prova att teckna med fel hand du också, eller att blunda!

 

Visningar för skolklasser

Visning av aktuell utställning tar ca 45 min, visning och ateljéarbete tar 1,5 timme. I ateljén arbetar vi med ett tankesätt eller en metod som anknyter till utställningen.

Att ta del av den pedagogiska verksamheten är gratis för alla elever i Ystads kommun, från förskolan till gymnasiet.

Kostnad för skolor från andra kommuner är 350 kr för visning, 450 kr för visning och ateljéarbete. Att själv besöka utställningarna under ordinarie öppettid är gratis för alla skolklasser oavsett hemkommun.

För att boka visningar kontakta: madelene.oldeman@ystad.se

 

Kulturgaranti

Kulturgaranti för alla förskoleklasser

Under hösten kommer alla förskoleklasser i Ystad att besöka konstmuseet och se Lisa Ewalds utställning ”Jag får er att smälta”. Vi pratar konst, färg och känslor. Efter visning skapar vi själva i ateljén.

 

Vad ska jag tänka på när jag besöker er verksamhet?

Som besökare ska man följa de generella tipsen från Folkhälsomyndigheten:

Stanna hemma om du är sjuk.
Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
Undvik att röra ögon, näsa och mun.
Hosta och nys i armvecket, då hindrar du smitta från att spridas i din omgivning.
Tänk på att hålla avstånd till andra personer för att undvika smittspridning.
Påminn eleverna dagligen om vikten av att vidta förebyggande åtgärder för att förhindra smittspridning.
 

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-skola-och-forskola-om-den-nya-sjukdomen-covid-19/

 

Publicerad 2013-11-22, Uppdaterad 2021-12-21

Följ oss!

   

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16


Avvikande öppettider under jul- och nyårshelgerna:

23/12 12-16
Julafton och juldagen stängt

Nyårsafton och nyårsdagen stängt

5/1 12-16
6/1 12-16

 

Entré

För närvarande har vi fri entré för alla besökare. Detta på grund av att vår samling är stängd. Orsaken är ett takläckage.

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.