17 februari—7 april 2024
Svansjön och den annorlunda ankungen
Svansjön och den annorlunda ankungen är ett konstprojekt av och med konstnären Jasmine Cederqvist och över 300 elever i årskurs 3. Projektet handlar om den stora längtan att få höra till, precis som du är.
Stora ateljén är alltid öppen så att du kan komma och skapa själv under museets öppettider. Det finns papper, kritor, pennor, sax och klister. Periodvis finns det mer material och förslag på eget skapande som har anknytning till den pedagogiska programverksamheten.
Visning och workshop JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939–2019)
Välkomna på visning och workshop utifrån Leif Erikssons kluriga och humoristiska utställning JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939 – 2019). I utställningen hittar ni konstnärsgjorda böcker, förfalskade frimärken, tomma tidningssidor, en platt groda och mycket mer.
Vi vill bjuda in era elever till att experimentera och utforska i Leif Erikssons anda. Efter en gemensam rundtur i utställningen går vi ner till Lilla ateljén för att tillsammans experimentera med några av Leif Erikssons metoder.
Vi inleder med visning och fortsätter med praktiskt arbete. Både visning och workshop anpassas efter ålder och årskurs. Finns det särskilda behov meddela gärna via mejl.
• Dagar för visning och workshop är: tisdagar, onsdagar och torsdagar.
• Tider för visning är från kl. 9.15 till kl.14.00.
• Visning och workshop är sammanlagt 90 minuter.
• Bokning via mejl till: anna.norberg@ystad.se
OBS! Bokning bekräftas alltid!
1 juli—27 augusti 2023
Matilda Bjerstedt
Run, before it’s too late
Run, before it´s too late är en fotoserie som utforskar individens upplevelse av utanförskap och inre monolog i relation till samhället. Vi följer ett ungt queerpar och tar del av den ena partnerns tankar, känslor och åsikter kring händelser i deras liv. Via fotografier och texter får vi följa kampen mellan den inre rösten som ekar i huvudet och samhällets yttre påfrestningar. Fotoserien skildrar upplevelsen av att ofrivilligt tvingas in i en underlägsen roll och att inte kunna ta sig ur situationen. Känslor av maktlöshet, förnekelse och rädsla uppstår. Rädslan att inte bli accepterad och att inte vara tillräcklig för sig själv och omvärlden.
Matilda Bjerstedt är 19 år och bosatt i Beddingestrand. Run, before it´s too late är en del av hennes examensarbete på Ystad Gymnasium med inriktning Estetik och Media. Matilda Bjerstedt har tidigare skapat kortfilmen Brevspel som blev antagen till Pixel Skånes filmfestival och nominerad i kategorin bästa manus. Hon har deltagit i och skapat performance med Krets studio och ABF på Trelleborgs museum. Hon har även blivit antagen till Film i Skåne och Filmcentrum Syds senaste satsning Kortfilmsprogrammet som möjliggörs av Svenska filminstitutet och Kulturnämnden i Region Skåne.
Lilla ateljén, 1:a våningen
Sommarateljé med fokus på teckning
Teckna allt och mycket i vår sommarateljé! Bilar, stövlar, fåglar och kepsar. Låt dig inspireras av Richard Johanssons utställning Vägen bestående av teckningar, målningar, skulpturer, ett tält och en bil i trä! Richard Johanssons utställning ser du på tredje våningen i museet.
Ung konstnär: Agnes Olsson
I Lilla ateljén presenterar vi sommarens unga konstnär Agnes Olsson (16 år) som visar två målningar i akryl på vår utställningsvägg.
Agnes Olsson har precis gått ut årskurs 9 på Västerportskolan i Ystad. För Agnes Olsson är skapandet ett sätt att uttrycka känslor, visa upp något man älskar och känner att man är bra på. Att vara kreativ är också ett sätt lära sig något nytt och visa sig själv som person menar Agnes Olsson. Att köpa en ny målarduk är för henne en ren glädje. Hon målar gärna stort och intresserar sig för processen, färg och form. Hennes främsta motiv är kroppar, ögon och läppar. I Lilla ateljén på Ystads konstmuseum presenteras två av Agnes Olssons målningar i akryl med titlarna Askgrå (2023) och Brandfarlig (2022).
8 april-28 maj 2023
Svansjön och den annorlunda ankungen
- elever i Ystad skapar och funderar kring identitet
ett konstprojekt med Jasmine Cederqvist
Närmare 400 elever i årkurs 3 samt hela grundsärskolan i Ystad har under våren deltagit i ett Skapande skola projekt som är initierat av konstnären Jasmine Cederqvist. Projektet handlar om en känsla som upplevts av alla någon gång i livet, barn som vuxna, liksom författaren H.C Andersen. En känsla av att vara annorlunda och en önskan att få höra till, precis som du är.
Idén till projektet föddes under ett av Jasmine Cederqvists många besök till dammen i Skäralid vid Söderåsens nationalpark, där hon följt en svanfamilj under flera år. Förutom svanfamiljen har sagan om Den fula ankungen och Tjajkovskijs balett Svansjön använts som inspiration.
I sagan av H.C Andersen känner sig svanungen ful när den jämför sig med ankungarna,
”Men vi kan känna oss annorlunda på så många olika sätt” säger Jasmine Cederqvist. Vidare säger hon att ”Det är när vi speglar oss i andra/jämför oss med andra som känslan av att vara annorlunda kan uppstå”.
I projektet som har börjat på skolorna, med läsning av sagan tillsammans med skolbibliotekarier och bibliotekspedagoger, har ämnet diskuterats ur olika synvinklar. Samtalen har sedan fortsatt när Jasmine Cederqvist tillsammans med konstmuseipedagogen Madelene Oldeman besökt eleverna på alla skolor i deras klassrum. Elever och lärare har i mån av tid arbetat vidare med ämnet, skrivit dikter, fotograferat och tecknat inför workshop på konstmuseet några veckor senare.
Samtalen under hela resan har handlat om längtan efter att höra till, att hitta sin identitet och en önskan att få vara den man är fullt ut. Här är några av de frågeställningar som diskuterats både i skolorna och i det konstnärliga skapandet:
-Vilka känslor kan komma när en känner sig annorlunda?
-Kan annorlunda vara en superkraft? Kan det vara bra?
-Fungerar det att byta ut ordet mot unik?
-Hur kan en uttrycka känslor i färger?
- Hur kan vi ta hand om varandra?
Närmare 400 ”tittskåp” av tomma gräddbullekartonger hänger nu i Stora ateljén på kostmuseets entrévåning. Kartongerna har ett inuti och ett utanpå som eleverna använt i skapelseprocessen. En del har uttryckt känslor av att vara glad utanpå men ledsen inuti. Några har tejpat hemligheter på insidan av kartongen. Rädsla och oro för krig har dykt upp. Andra har använt humor och speglat tillbaka mot betraktaren/ besökaren i sina arbeten. Många har använt tillfället till att tala om vad en skall säga till någon annan för att den inte skall känna sig utanför. En del har uttryckt sig endast med färg.