Om museet och samlingen

Den permanenta samlingen på Ystads konstmuseumFoton: Gert Germeraad


Det är lätt att hitta till Ystads konstmuseum, oavsett hur och varifrån du kommer. Pågatåg och bussar stannar bara några steg från konstmuseet, och det finns en stor parkering precis vid Sankt Knuts Torg där konstmuseet ligger i en funktionalistisk byggnad, invigd i samband med Fritidsutställningen 1936. Här finns två våningar med stora ljusa utställningssalar och mindre kabinett, men också ett kafé och museibutik. På första våningen ligger även Ystads turistbyrå, vilket gör det enkelt för turister och stadsbesökare att inleda sin upptäckt av Ystad och österlen med Ystads konstmuseum.

Varje år visas runt fem utställningar i större och mindre format och det arrangeras även konserter, performance, visningar, aktiviteter för barn och unga med mera.

Samlingen är inriktad på konst med relation till Skåne och Danmark och sträcker sig från slutet av 1800-talet till idag. När konstmuseet öppnade 1936 var det som ett depositionsmuseum med verk från Nationalmuseum kring vilka den egna konstsamlingen med tiden formades. Några av dessa verk finns fortfarande kvar och kompletterar samlingen.Den permanenta samlingen på Ystads konstmuseum

På andra våningen visas delar av samlingen i den permanenta utställningen. Här finner ni bland annat verk av Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordstöm, Greta Sandberg, Ellen Trotzig och Gerhard Wihlborg.

Här finns en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som konstmuseet förvärvat stora delar av. I konstmuseets samling av Artists’ books finns även verk/projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

Till den permanenta utställningen finns en audioguide där ni kan följa med på en guidad tur. 

 

Publicerad 2014-01-16, Uppdaterad 2019-12-20

Följ oss!

    

 

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Ändrade öppettider fram till och med midsommarhelgen.

Lördag - söndag: 12 - 16

Museet är stängt på Midsommardagen.

Från och med 22/6 har vi sommaröppet:

Måndag - fredag 10 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.