Stipendier

Aktuella pristagare

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Mottagare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium 2023 är Ingrid Furre och Takao Momiyama.

Ingrid Furre, Tyda moln (2023), plywood, gesso, linoljefärg, metall, tujakottar
Ingrid Furre, Tyda moln (2023), plywood, gesso, linoljefärg, metall, tujakottar

Ingrid Furre är konstnär och poet. Det språkliga och materiella möts i hennes visuella gestaltningar som ibland ter sig sprungna ur skrivtecknens värld, men också ur den mänskliga kroppen och de miljöer som den formar. Hon arbetar i en skulpturtradition som bryter med idén om skulpturen som ett sammanhållet, fristående objekt. Verken sprider ofta ut sig i rummet, längs med väggar och golv, runtomkring betraktaren. Material av skilda karaktärer hanteras med största känslighet, deras egenskaper tillvaratas alltid på ett sätt som sätter dem i centrum för verkets kommunikation. Genom ett starkt formspråk i ständig förhandling skapar Furre verk som påkallar ett nyfiket förhållningssätt till omgivningen. Ett förhållningssätt som dröjer sig kvar och ruckar på invanda föreställningar om kroppsliga och sociala samspel.

 

Ingrid Furre är född 1983 i Stavanger och är utbildad vid Kunst- och designhøgskolen i Bergen och Konsthögskolan i Malmö. Hon bor och arbetar i Malmö.

 

Takao Momiyama, Åker (2018), sashiko (japansk broderiteknik)
Takao Momiyama, Åker (2018), sashiko (japansk broderiteknik)

 

Takao Momiyama gestaltar tiden och den levda erfarenheten i sina textila arbeten. Varesig det rör sig om kläder som lappas och lagas, eller en formmässigt friare tillämpning i storskaliga broderier, så använder han den japanska återbrukstekniken sashiko för att belysa fenomen så som klass, värde och konsumtionskultur. Momiyamas konstnärliga process börjar på marknaden i Japan där han letar stuvbitar av äldre handfärgade och handvävda tyger. I ateljén fortsätter en mödosam process av att sammanfoga tygerna i lager med repetitiva stygn. Samtidigt som komplexa mönster med viss formmässig referens till det skånska jordbrukslandskapet sakta växer fram så förlängs materialens liv och nya värden produceras. Med en teknik hemmahörande i dåtidens fattiga bondekultur, samt med stor skicklighet i tanke, blick och hand, skapar Momiyama rum för reflektion kring vår tids mest kritiska frågor.

 

Takao Momiyama är född 1951 i Sano, Japan, och är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han bor och arbetar i Simrishamn.

 

Tidigare vinnare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.

2022 går Gunnar och Lilly Perssons stipendium till Ida Persson.

Ida Persson

Ida Persson arbetar främst med måleri. Hennes storskaliga målningar är uppbyggda med raka linjer som tillsammans med kontrasterande färger och ett skickligt spel mellan ljus och mörker bildar rum som upptas av stora abstrakta konstruktioner. Kompositionen är stram men lekfull. Motiven för tankarna till industri, maskin och arkitektur.

Att titta på Ida Perssons målningar är som en visuell lek där motiven ter sig större än själva duken. De målade konstruktionerna kommer emot en ut i rummet och de leder en in bakom ytan. Ida Persson målar gärna serier där varje målning är sin egen men tillsammans förstärker de den visuella och den arkitektoniska upplevelsen. De stora konstruktionerna blir ännu större och tar mer plats i rummet. Det handlar om makt och det är mäktigt men där finns en kontrasterande skörhet. När ögat närmar sig duken blottar sig den mänskliga närvaron, när de små nätta penseldragen blir synliga.

Ida Persson är född och uppväxt i Ystad. 2014 blev hon klar med sin master i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå, och efter att ha mellanlandat i Malmö i några år har hon nu återvänt till sina hemtrakter. 

 

Tidigare vinnare av Gunnar och Lilly Perssons stipendium

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2023-05-02

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag—fredag 12—17
Lördag—söndag 12—16

Utökade öppettider under sommaren 10 juni—31 augusti:

Måndag—fredag 10—17
Lördag—söndag 12—16

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här (genom att skicka oss ett mail) för att få våra nyhetsbrev med information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

(Send us an e-mail if you would like to recieve our newsletter with information about our program)

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.