Stipendier

Aktuella pristagare

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Mottagare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium 2022 är Ann Rosén och Anna Andersson. Stipendiet delades ut på Ystads konstmuseum den 3:e maj.

 

Årets motiveringar:

Ann Rosén

drawing session
Ann Rosén genomför en "drawing session" på Galleri Ping Pong i Malmö

Med en stor experimentrikedom och egentillverkade material och tekniker växer Ann Roséns konstverk fram. Hennes tvärdisciplinära konstnärskap glider mellan bildkonst och musik och är fullt av uppfinningar. Rosén skapar sina egna instrument, sitt eget material, sina egna programvaror. I projektet Drawing Sessions tar abstrakta audiovisuella konstverk plats i rummet genom blyerts, elektronik och datorer. Tekniska lösningar möter analogt hantverk, kontroll möter slump och material möter det immateriella. Själva utförandet är en del av konstverket – handens rörelse tillsammans med lyssnandet, det konkreta tecknandet fyller pappret med linjer och samtidigt skapas en komposition som fyller rummet och betraktaren med unika ljudupplevelser.

Ann Rosén är född 1956 i Hörnefors och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö och Östra Hoby.

 

Anna Andersson

Anna Andersson arbetar med skulptur på ett sätt som skapar glidningar mellan kategorier som rum, objekt, form, yta och massa. Med en arbetsmetod där tanke och handling går ihop till ett tillstånd på kunskapens gräns skapar hon abstrakta former och konkreta situationer som ”testar att vara”. Anderssons praktik undersöker skulpturmediets möjligheter till ett närmande av essensen av form – det sätt på vilket någonting visar sig. Det storskaliga formatet tar sig ofta arkitektoniska kvaliteter i utställningsrummet och de snillrika presentationsformerna bär referenser till skulpturmediets historia. Med mod, integritet och tillit till processen gör Andersson konst vars ärende inte enkelt låter sig formuleras i ord, men som visar sig med självklarhet i de rum den intar.

Anna Andersson är född 1989 i Ljungbyhed och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Hon bor och arbetar i Malmö.

 

Tidigare vinnare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.

2022 går Gunnar och Lilly Perssons stipendium till Ida Persson.

Ida Persson

Ida Persson arbetar främst med måleri. Hennes storskaliga målningar är uppbyggda med raka linjer som tillsammans med kontrasterande färger och ett skickligt spel mellan ljus och mörker bildar rum som upptas av stora abstrakta konstruktioner. Kompositionen är stram men lekfull. Motiven för tankarna till industri, maskin och arkitektur.

Att titta på Ida Perssons målningar är som en visuell lek där motiven ter sig större än själva duken. De målade konstruktionerna kommer emot en ut i rummet och de leder en in bakom ytan. Ida Persson målar gärna serier där varje målning är sin egen men tillsammans förstärker de den visuella och den arkitektoniska upplevelsen. De stora konstruktionerna blir ännu större och tar mer plats i rummet. Det handlar om makt och det är mäktigt men där finns en kontrasterande skörhet. När ögat närmar sig duken blottar sig den mänskliga närvaron, när de små nätta penseldragen blir synliga.

Ida Persson är född och uppväxt i Ystad. 2014 blev hon klar med sin master i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå, och efter att ha mellanlandat i Malmö i några år har hon nu återvänt till sina hemtrakter. 

 

Tidigare vinnare av Gunnar och Lilly Perssons stipendium

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2022-12-22

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

Museets öppettider i påsk:
Torsdag 6 april (Skärtorsdagen) 12-16
Fredag 7 april (Långfredagen) 11-17
Lördag 8 april (Påskafton) 11-17
Söndag 9 april (Påskdagen) 11-17
Måndag 10 april (Annandag Påsk) 11-17

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

Vi har fri entré på fredagar under perioden 1 oktober - 31 mars

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.