Stipendier

Aktuella pristagare

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Mottagare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium 2023 är Ingrid Furre och Takao Momiyama.

Ingrid Furre, Tyda moln (2023), plywood, gesso, linoljefärg, metall, tujakottar
Ingrid Furre Tyda moln (2023), plywood, gesso, linoljefärg, metall, tujakottar

Ingrid Furre är konstnär och poet. Det språkliga och materiella möts i hennes visuella gestaltningar som ibland ter sig sprungna ur skrivtecknens värld, men också ur den mänskliga kroppen och de miljöer som den formar. Hon arbetar i en skulpturtradition som bryter med idén om skulpturen som ett sammanhållet, fristående objekt. Verken sprider ofta ut sig i rummet, längs med väggar och golv, runtomkring betraktaren. Material av skilda karaktärer hanteras med största känslighet, deras egenskaper tillvaratas alltid på ett sätt som sätter dem i centrum för verkets kommunikation. Genom ett starkt formspråk i ständig förhandling skapar Furre verk som påkallar ett nyfiket förhållningssätt till omgivningen. Ett förhållningssätt som dröjer sig kvar och ruckar på invanda föreställningar om kroppsliga och sociala samspel.

 

Ingrid Furre är född 1983 i Stavanger och är utbildad vid Kunst- och designhøgskolen i Bergen och Konsthögskolan i Malmö. Hon bor och arbetar i Malmö.

 

Takao Momiyama, Åker (2018), sashiko (japansk broderiteknik)
Takao Momiyama Åker (2018), sashiko (japansk broderiteknik)

 

Takao Momiyama gestaltar tiden och den levda erfarenheten i sina textila arbeten. Varesig det rör sig om kläder som lappas och lagas, eller en formmässigt friare tillämpning i storskaliga broderier, så använder han den japanska återbrukstekniken sashiko för att belysa fenomen så som klass, värde och konsumtionskultur. Momiyamas konstnärliga process börjar på marknaden i Japan där han letar stuvbitar av äldre handfärgade och handvävda tyger. I ateljén fortsätter en mödosam process av att sammanfoga tygerna i lager med repetitiva stygn. Samtidigt som komplexa mönster med viss formmässig referens till det skånska jordbrukslandskapet sakta växer fram så förlängs materialens liv och nya värden produceras. Med en teknik hemmahörande i dåtidens fattiga bondekultur, samt med stor skicklighet i tanke, blick och hand, skapar Momiyama rum för reflektion kring vår tids mest kritiska frågor.

 

Takao Momiyama är född 1951 i Sano, Japan, och är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han bor och arbetar i Simrishamn.

 

Tidigare vinnare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har sedan 1981 utdelat ett
ateljé- och bostadsstipendium.


2023 går Gunnar och Lilly Perssons konststipendium till Gittan Jönsson!


Gittan Jönsson Malmö Central 2015, olja på duk, 2019

Gittan Jönsson har en lång karriär bakom sig och hon har alltid visat ett stort intresse och engagemang för den tid som hon verkar i. Som nyutexaminerad från Konstfack i Stockholm på 1970-talet var hon del av den tidens kvinnorörelse. Hon var en feministisk pionjär som med pennan och penseln som vapen stred för rättvisa och banade väg för kommande generationers konstnärer.

Att förändra världen och göra den till en mer jämställd, rättvis och hälsosammare plats att leva i har varit Gittan Jönssons drivkraft, hon vill genom sin konst göra skillnad. Hon hämtar sin inspiration från människor, historia, politik, musik och natur. Hon är modig och vågar ta ställning men hennes konst präglas också av humor och värme.

Gittan Jönsson har bott och verkat på Österlen sedan mitten av 90-talet och är en av traktens viktigaste konstnärer. Hon har ställt ut på Ystads konstmuseum i flera sammanhang och finns representerad i Ystads kommuns samling. Gunnar och Lilly Perssons stiftelse vill ge årets stipendium till Gittan Jönsson för lång och trogen tjänst och för uppmuntran till nya idéer som berör vår samtid.  



Tidigare vinnare av Gunnar och Lilly Perssons stipendium

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2023-11-22

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag—fredag 12—17

Lördag—söndag 12—16

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré



 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här (genom att skicka oss ett mail) för att få våra nyhetsbrev med information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

(Send us an e-mail if you would like to recieve our newsletter with information about our program)

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.