Catrin Andersson

Catrin Andersson

BEYOND THE HORIZON (STATE) #4

Färgfotografi (2010)

Inköp 2012 i samband med utställningen Horizonic på Ystads konstmuseum

Catrin Andersson state6_light

 

Catrin Andersons fotografi BEYOND THE HORIZON (STATE) #4 föreställer ett självporträtt, i förgrunden skönjas en människas axlar och hals men istället för ett huvud och ansikte ser vi ett ljusfenomen och det ser ut att vara den enda ljuskällan i bilden. Omgivningen är mörker men genom mörkret går det att urskilja en blomstertapet på en vägg i bakgrunden.

Fotografiet är en del av en serie från 2010. Catrin Anderson framställde serien under sin vistelse på Svalbard under vintern samma år. Det handlar om mörkret och människans förhållande till det. På Svalbard är det mörkt dygnet runt under fyra månader om året. Det är en plats med ett extremt klimat och extrema ljus och mörkerförhållanden.

Vi ser bortom ansiktet och rakt in en människas inre tillstånd. Ljuset i BEYOND THE HORIZON (STATE) #4 ser ut att vara i  rörelse i det stilla mörkret. Det lyser starkt och framträder i flera färger med suddiga konturer. Det starka ljuset ger en känsla av desillusion samtidigt är det den enda ljuset som lyser upp mörkret och skapar en tydlighet och rumslighet. Det är varmt och det är kallt, det är ljust och det är mörkt, det är overkligt kanske lite utomjordiskt med det starkt lysande ljusfenomenet och samtidigt vardagligt och jordnära med den blomstertapetserade väggen i bakgrunden.

Catrin Andersson föddes i 1976 i Helsingborg och bor och verkar idag i Jädraås och Stockholm.

 

Text: Ýrr Jónasdóttir

Publicerad 2022-08-24, Uppdaterad 2024-03-06