Pauliina Pietilä

Pauliina Pietilä
Parasoll (2018)
Olja på duk
Inköp 2019

Pauliina Pietilä ”Parasoll” (2018), olja på duk, 120 x 160 cm WEB

Under sina nattliga promenader runt om i Malmö letar Pauliina Pietilä efter frön till det som ska komma att bli hennes verk. Med hjälp av kamera och stativ tar hon fotografier som nästan är lika fascinerande som hennes målningar. Den konstnärliga processen börjar på en gata i mörkret.

Pietilä börjar med att hitta en plats som intresserar henne. Ofta är det små butiker eller andra verksamheter vars fönster hon tittar in genom. En frisersalong, en blomsterhandel, en mäklarfirma. Genom att använda olika effekter, som att experimentera med vitbalansen, skapar Pietilä fascinerande fotografier med starka färgnyanser. Tillsammans med de reflektioner som uppstår när Pietilä fotograferar genom fönsterrutorna har de starka färgerna blivit hennes kännetecken. Hon fortsätter att manipulera bilden efteråt i datorn men överraskande lite. Målningen som hon gör med fotografiet som grund är oftast ganska lik förlagan.

”Parasoll” ingick i grupputställningen ”Mellan dig och mig” som visades på Ystads konstmuseum våren 2019. Till utställningen gjorde curatorn Isac Nordgren Jonasson en blogg som fungerade som en digital katalog, där han gjorde intervjuer med de deltagande konstnärerna. Pietilä berättar att hon med hjälp av kameran försöker skapa den idealbild som finns i hennes huvud. ”Jag ser ofta världen som en målning.”

 

Text: Isac Nordgren Jonasson

Publicerad 2022-08-24, Uppdaterad 2024-03-06