18 juni - performance, invigning och festival!

Teenage Runner (Oscar)
Conny Karlsson Lundgren Teenage Runner (Oscar), 2022. Foto: Olof Nimar

 

Spår av begär: Trädgårdar

18 juni kl 12–17

 

13.30 Ingivning av Olas Trädgård

Introduktion och samtal med Conny Karlsson Lundgren och curatorn Albin Hillervik

 

14.00 Tonårslöparen (performance, 20 min)

Av Conny Karlsson Lundgren

Medverkande Oscar Bergsten

 

15.00 Tunings (performance, 60 min)

Av Benny Nemer

Medverkande Matteo Marziano Graziano (dans) och Natalie Eriksson (klarinett)

 

Efter Tunings bjuder museet på drink och mingel tillsammans med konstnärerna.

 

Som en del av sommarens utställning Spår av begär bjuder Ystads konstmuseum in till en halvdag med performance och premiär av ett nytt verk till museets samling. Benny Nemer presenterar performancen Tunings och Conny Karlsson Lundgren inviger verket Olas trädgård. Dessutom visas Conny Karlsson Lundgrens performance Tonårslöparen. Verken ansluter sig till utställningens teman kring att spåra begär och queer samhörighet genom trädgårdar, blommor, kroppar och minnen.

Olas trädgård

Conny Karlsson Lundgrens nya film och installation Olas trädgård kretsar kring en trädgård i Hörup på Österlen som började anläggas på 1920-talet av Ola Nilsson tillsammans med hans systrar. Platsen skulle bli hans livsverk och var en sevärdhet under åren som följde. Strax innan Ola skulle fylla 80 år avslutade han sitt eget liv i trädgårdens damm och fastigheten såldes och förföll. I konstnärens filmade stillbilder träder en dunkel oas fram med täta rum av buxbom, hortensior och näckrosor. Till verket hör en installation med mässingsplaketter som utgår från Olas noggranna inventarier. Minnesplaketterna hänger utspridda på museets andra våning i form av en abstrakt karta. Samtidigt utgör plaketterna en serie skrivna porträtt av de växter som Ola har planterat. Tillsammans skapar verkets delar en mångbottnad förståelse av platsen och hur trädgårdar kan vara tillfälliga fristäder formade av längtan och begär.

Tunings

Performancen Tunings är Benny Nemers efterforskningar och process kring att skapa storskaliga, tillfälliga blomsterkompositioner med dansare och musiker. Med färska blommor, dansarens rörelser och sången från ett träblåsinstrument koreograferas nära intimiteter mellan kroppar och material. Blommor intar en central roll i flera av Nemers verk i utställningen och Tunings lågmälda, skiftande kompositioner formar nya band av samhörighet genom efemära sammansättningar och skulpturala former. Performancen skapas i ett nära samarbete mellan Nemer, dansaren och koreografen Matteo Marziano Graziano samt klarinettisten Natalie Eriksson. Inför presentationen i Ystad har trion ett gemensamt residens på MARC i Knislinge för att skapa verkets koreografi och musik. 

Tonårslöparen

Tonårslöparen tar avstamp i ett möte mellan Conny Karlsson Lundgren och en samlare av fotobaserad konst i ett hem på den norrländska landsbygden. Installationen består av delarna Samlaren, Sensitiva, Gläntan och Trappan som formar scenen till en performance där en ung aktör springer genom museet, rör sig i installationen och framför en monolog. Installationens delar och textens röster bildar ett collage som drar paralleller mellan suddiga minnen, erotiska förnimmelser, vetenskap och poesi. Allt leder tillbaka till ett fotografi i samlingen, Teenage Runners (Band-Aid Fantasy) från 1976, av den amerikanska konstnären Arthur Tress. Konstverket blir ett sätt att besöka specifika minnen och en undersökning av hur samlandet kan vara en politisk och intim handling samt ett sätt att skapa ett eget rum. Medverkande är Oscar Bergsten.

 

Curator för utställningen är Albin Hillervik.

Tunings och Olas trädgård produceras med stöd från Region Skåne.

Tack till Susanne Gehlert, Jonatan Gyllenör, Måns Holst Ekström, Lena Hörnell, Helena de Maré (SLU biblioteket i Alnarp), Lisa Olausson, Frederik Sjögren och MARC (Rachel Tess, Kajsa Rolfsson, Alex Fisher).

Åvallafestivalen

18 juni kl 14 - 18

Konstnärerna Ola Åstrand och Johanna Bolin har tillsammans skapat en plats där punk och protest möter konst. Kom förbi och tryck din egen väska, skapa ett fanzine (tidning) eller gör din egen pin! Ta en selfie (om du vågar) och njut av punkens och protestkonstens estetik, uttryck och musik i form av en miniutställning.

Välkomna till Åvallafestivalens punktält arrangerat tillsammans med Ystads konstmuseum och Bästa Biennalen”Konstnärerna Ola Åstrand och Johanna Bolin har tillsammans skapat en plats där punk och protest möter konst. Kom förbi och tryck din egen väska, skapa ett fanzine (tidning) eller gör din egen pin! Ta en selfie (om du vågar) och njut av punkens och protestkonstens estetik, uttryck och musik i form av en miniutställning. Välkomna till Åvallafestivalens punktält arrangerat tillsammans med Ystads konstmuseum och Bästa Biennalen”.

Publicerad 2022-06-03, Uppdaterad 2023-07-06