Dido och Aeneas

Dido och Aeneas

Musikhögskolan presenterar tillsammans med Körcentrum Syd, Henry Purcells opera Dido och Aeneas i ett samarbete mellan sångklassen och en barockensemble under ledning av Peter Spissky, med regi av Sara Wilén. Det första kända uppförandet av operan ägde rum på en flickskola i London på 1680-talet. Uppsättningen präglas av dynamik, närhet och rörelse i ett avskalat visuellt uttryck, där sångarna ibland byter roller med varandra.  


Arena/Plats: Ystads Teater

Dido och Aeneas – om kärlek, stolthet och svek    

Den stolta drottningen Dido styr över det framgångsrika Karthago, landet hon grundat vid Medelhavets södra strand. Hon är änka och tyngs av sorg. Då kliver en trojansk hjälte iland. Aeneas är flykting från det krigsdrabbade Troja och son till gudinnan Afrodite. Dido övertygas att öppna sitt hjärta för Aeneas, både för sin egen lyckas och för rikets säkerhet skull.    

Men de mäktiga häxorna har andra planer för Aeneas. De befaller att han i hemlighet ska rusta sina skepp och genast lämna Karthago. I gengäld ska han få grunda ett eget rike på andra sidan havet, det blivande Rom.    

Ett grymt passionsspel sätts igång, där de älskandes viljor och öden ställs emot varandra. Aeneas följer motvilligt befallningen, men ångrar sig i sista stund. Hans bottenlösa svek mot drottningen och Karthago är dock redan ett faktum. Dido ställs inför ett val. För att rädda riket måste någon straffas, och betala maktens orimliga pris.


Boka biljett