Grégory Privat "Yonn"

Grégory Privat "Yonn"

Den första festivaldagen avrundas i Klosterkyrkans vackra interiör i sällskap med den framstående franske pianisten Grégory Privat i en stämningsfull solokonsert.


Arena/Plats: Klosterkyrkan

2 augusti 22.30 Grégory Privat Klosterkyrkan

Grégory Privat föddes och växte upp i det franska departementet Martinique i Västindien. De tidiga musikaliska influenserna har alltid varit starka och närvarande: ”Den karibiska musikens alla element finns i mig och letar sig in i min musik intuitivt och naturligt. Men jag försöker alltid ta mig någon annanstans, varje dag upptäcka nya stilar.”
Efter att i tio år ha utbildat sig till klassisk pianist sökte Grégory Privat också andra
musikaliska vägar och kom gradvis att närma sig improvisation och jazz. I början av 2000-talet, när han hade flyttat till Frankrike, tog han steget fullt ut och började spela på jazzklubbar i Paris.
En av många musikaliska samarbetspartner är Lars Danielsson. År 2015 spelade Grégory Privat på jazzfestivalen i Ystad i Lars Danielsson Group som med trumpetaren Mathias Eick framförde ”Liberetto II” i Lars Danielssons projekt Liberetto. Grégory Privat medverkar också på Lars Danielssons album ”Liberetto III” (2017) och ”Cloudland” (2021).
Grégory Privat har gett ut sex album i eget namn, det första ”Ki Koté” kom 2011. Hans senaste album är betitlat ”Yonn” (2022), som betyder ”en” på kreolspråk, och innehåller originalkompositioner med inslag av vokala ackompanjemang och harmonier. Musiken är meditativ och fängslande; här samsas karibiska influenser, klassisk musik och jazz. I Klosterkyrkan får vi höra Grégory Privat framföra musik från ”Yonn”.


Boka biljett