Marilyn Mazur Shamania

Marilyn Mazur Shamania

Den världsberömda danska slagverkaren och trumslagaren Marilyn Mazur har gjort sig känd som en innovativ musiker, kompositör och bandledare. Hon har samarbetat med många andra stora jazzmusiker, bland dem Jan Garbarek, som ju också gästar årets jazzfestival, och lett banbrytande musikprojekt.


Arena/Plats: Ystads Teater

Den världsberömda danska slagverkaren och trumslagaren Marilyn Mazur har gjort sig känd som en innovativ musiker, kompositör och bandledare. Hon har samarbetat med många andra stora jazzmusiker, bland dem Jan Garbarek, som ju också gästar årets jazzfestival, och lett banbrytande musikprojekt. Dagens konsert har fått sin titel efter ett av dem: världsjazzorkestern Shamania där Marilyn Mazur har samlat ledande kvinnliga musiker från Skandinavien.

Shamania gjorde sitt första scenframträdande i Köpenhamn 2015 på Copenhagen Jazz Festival. Som orkesternamnet antyder har Marilyn Mazurs musikprojekt en shamanistisk prägel i den meningen att hon vill återknyta till ett instinktivt sätt att uttrycka sig och skapa en modern version av den ursprungliga kraft som uppstod i mötet mellan kvinnor i gamla samhällen. Marilyn Mazurs ledord i Shamania, liksom i Primi Band som hon grundade 1978, är det danska ordet ”urkraft”, som ju inte tarvar någon svensk översättning. Urkraft är en musikalisk vision som uttrycks när musikerna i Shamania improviserar och frammanar pulserande, dynamiska och hypnotiska rytmer ur slagverksinstrument som nigeriansk lertrumma, bongotrummor, congas, mbira (tumpiano) och stämd gonggong i kombination med blåsinstrument, bland vilka gethornet sticker ut.

Marilyn Mazur (DK) – percussion
Makiko Hirabayashi (DK) – piano, keyboards
Lisbeth Diers (DK) – congas, percussion
Lis Wessberg (DK) – trombone
Josefine Cronholm – vocals
Lotte Anker (DK) – saxophones
Ida Gormsen (DK) – bass
Hildegunn Øiseth (NO) – trumpet, goat horn

Marilyn Mazurs karriär spänner över fem decennier. Samarbetet med Jan Garbarek på 1990-talet fram till 2004 föregicks av samarbeten med Miles Davis, Gil Evans och Wayne Shorter på 1980-talet.

Shamania har spelat in två album: Shamania (2019) och ”Rerooting” (2022).

Mer om Marilyn Mazur´s Shamania: MARILYN MAZUR | drummer-composer-bandleader


Boka biljett