Vincent Peirani

Vincent Peirani

Vincent Peirani gjorde sin första albuminspelning 2009. Han har samarbetat med flera andra stora namn i jazzvärlden, till exempel Michael Wollny, Ulf Wakenius, Yamandu Costa och Youn Sun Nah, som ju samtliga har gästat Ystad Sweden Jazz Festival.


Arena/Plats: Klosterkyrkan

Vincent Peirani (FR) – accordion

Ackordeonisten Vincent Peirani är en av de främsta och intressantaste – och mest efterfrågade – instrumentalisterna på den europeiska musikscenen. Denna intima solokonsert i Klosterkyrkan är ett sällsynt tillfälle att få uppleva honom i full frihet och följa med i hans sammansatta, svävande och svindlande improvisationer.

Ett citat ger en aning om vad som väntar:

”Det som denne Nicefödde parisare lockar ur sitt dragspel har aldrig tidigare hörts. Den fina franska ackordeontraditionen, från Galliano till Matinier, skiner igenom, men genom ett nytt karakteristiskt uttryck tar han den vidare. Det är en framtida virtuos som spelar här!” – Süddeutsche Zeitung.

Vincent Peirani, som också är kompositör och sångare, började spela ackordeon när han var elva år och uppmärksammades internationellt redan i tonåren, då han deltog i tävlingar i klassiskt dragspel och erhöll åtskilliga priser. Vid sexton års ålder upptäckte han jazz och inledde musikstudier med denna nya inriktning i Paris.

Vincent Peirani gjorde sin första albuminspelning 2009. Han har samarbetat med flera andra stora namn i jazzvärlden, till exempel Michael Wollny, Ulf Wakenius, Yamandu Costa och Youn Sun Nah, som ju samtliga har gästat Ystad Sweden Jazz Festival. Ett känt namn för festivalpubliken i Ystad är också Vincent Peiranis meste samarbetspartner, den franske saxofonisten Émile Parisien. Peirani–Parisien har framträtt i över tusen konserter, sexhundra av dem har varit duokonserter.

”Les Égarés” (2023) är titeln på Vincent Peiranis senaste album. Här samarbetar han med Ballaké Sissoko (kora), Vincent Segal (cello) – och Émile Parisien (sopransax).


Boka biljett