Måltider

Måltiderna ska medverka till att ge barn och ungdomar goda matvanor, god hälsa och bästa förutsättningar för att utvecklas och må bra. Måltiderna fördelas jämnt över dagen utifrån de riktlinjer som finns från Livsmedelsverket.

Måltiden i förskolan

Vi erbjuder frukost, lunch och mellanmål varje dag för inskrivna barn i verksamheterna. Maten tillagas på plats i våra tillagningskök. Till lunchen serveras säsongens grönsaker som ska locka barnen att prova både traditionella och nya sorters grönsaker.

Måltiden i skolan

Alla skoldagar erbjuds frukost och mellanmål i skolrestaurangerna. De flesta skolrestauranger har öppet 07.15-08.00 för elever som inte är inskrivna i fritidsverksamheten, hör hur det är på just din skola! Detta är en god möjlighet för föräldrar att säkra upp att barnen äter frukost innan skoldagen. Ingen föranmälan krävs. Maten tillagas på plats i våra tillagningskök.

Priser

Frukost 15kr och mellanmål 20kr.

Lunchen är kostnadsfri och eleverna erbjuds en härlig grönsaksbuffé där säsongens grönsaker ingår. Det ingår även dressing, hårt bröd, bordsmargarin, lättmjölk samt vatten.

Varje dag erbjuds även ett vegetariskt alternativ för samtliga.

Frukt som mellanmål finns att köpa i skolrestaurangen till ett förmånligt pris.

Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer "bra måltider i skolan och bra måltider i förskolan"

Skollunchen ska tillgodose 30% av det totala dagsintaget av energi, den ska kompletteras med god och näringsrik frukost, mellanmål och middag.

Matråd

På varje skola och en del förskolor finns det matråd. I dessa deltar elever, kock, och rektor eller lärare. Frågor som diskuteras är pågående meny, temadagar, ordningsregler och samarbete kring temaarbete i skolan och förskolan.

Specialkost/anpassade måltider

Specialkost är ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd” och är medicinskt motiverad. För specialkost krävs intyg från dietist, sjuksköterska eller läkare.

Anpassade måltider är ändringar av standardkosten och/eller måltidssituationen av till exempel religiösa och etiska skäl eller vid funktionsnedsättning. För vissa anpassningar krävs samverkan med Elevhälsans medicinska insats (EMI) eller intyg från sjukvården.

Ystads kommun erbjuder inte Halal-, Kosher- eller Vegankost. Vid dessa önskemål erbjuds lakto-ovo-vegetarisk kost.

Ansökan om specialkost/anpassade måltider görs via vår e-tjänst för Specialkost/anpassade måltider

Ystad kommuns skolor och förskolor tar emot skolmjölkstöd.

Mjölkstöd

Publicerad 2020-01-09, Uppdaterad 2024-05-31