Digitala böcker & Legimus

Här är en lista med tips om och kring digitala böcker för olika åldrar. En del av innehållet är tillgängligt för alla och en del gäller endast Ystads kommunala skolor och det står i så fall angivet.

ipad polyglutt

Polyglutt skola

Får man lyssna på böcker ökar chansen att bli en god läsare. Att få med språkmelodi, uttryck och känsla i berättelsen gör det lättare att ta till sig ett språk. Elever behöver också ha tillgång till många böcker.

Med Polyglutt skola får lärare och elever tillgång till ett digitalt bibliotek med tusentals böcker med ljud, bild och text anpassade för förskoleklass till årskurs sex – dessutom på flera språk!
Alla elever och lärare på Ystads kommunala grundskolor F-6 har tillgång till Polyglutt skola. (samma inloggningsuppgifter som till ILT)

Digitala läsnycklar och ILT

På Hegas förlag kan du hitta Läsnycklar till flera av Hegas böcker och med hjälp av dessa kan du som lärare på ett enkelt sätt skapa ett arbetsmaterial till en skönlitterär bok som eleverna läser. Läsnycklar finns digitalt till ett par hundra av Hegas boktitlar och en sökfunktion gör att du lätt hittar rätt läsnycklar för rätt målgrupp.
Här hittar du Hegas Läsnycklar.

Hegas böcker har alla elever i Ystads kommunala skolor tillgång till på Inläsningstjänst (ILT). Flera av böckerna finns dessutom inlästa för de elever som behöver lyssna.

Arbetsmaterial till skönlitterära lättlästa böcker på svenska och engelska

De flesta skönlitterära svenska böcker från Nypon och Vilja förlag finns som text-, ljud- och bildfiler på Inläsningstjänst (ILT).

På förlagens hemsidor finns det arbetsmaterial till både lättlästa svenska och lättlästa engelska böcker.
Nypon förlag - kostnadsfritt arbetsmaterial
Vilja förlag - kostnadsfritt arbetsmaterial

Bibblix

Bibblix är en app som innehåller hundratals e-böcker för barn, utvalda av bibliotekarier. Bibblix är skapat för barn och böckerna är genreindelade och går också att filtrera på ålder. E-böckerna lånas och läses sedan i appen i mobiltelefonen eller på surfplattan. Ystads kommun är en av de kommuner där folkbiblioteket är anslutet till Bibblix, så det enda som behövs för inloggning i appen och fri läsning av e-böckerna är ett lånekort på Ystads bibliotek.

Läs mer om Bibblix här.

bibblix logga

Litteraturbanken

På Litteraturbanken kan du söka bland hundratals kända svenska författare och svenska klassiska verk och ladda ner e-böcker gratis. Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare. Den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Här finns pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter och läshandledningar.
Litteraturbanken
Litteraturbankens skola

Världens bibliotek – en digital tjänst

Läs och lyssna på ditt språk. Det finns e-böcker och ljudböcker på de stora migrantspråken i Sverige. Världens bibliotek är öppet för alla i Sverige. Eleven behöver registrera sig med sin e-postadress. Eleven kan läsa och lyssna så mycket hen vill i Världens bibliotek.
Varldens bibliotek

Barnens bibliotek

Barnens bibliotek är en webbplats som har en massa roligt och bokrelaterat för barn. Här lånar man inte böcker, utan man läser om författare, får och ger boktips, blir inbjuden till tävlingar med mera. Här finns även ett roligt spel som heter Bibblomon & Bokdrakar
Barnens bibliotek

 

(Denna text är ursprungligen skriven av Ulrika Borkmar, läs- och skrivutvecklare och skolbibliotekssamordnare på Pedagogiskt center i Helsingborg, som har tillåtit oss att använda den. Där det behövts har vi ändrat länkar och detaljer så de gäller för Ystad i stället.)

Publicerad 2021-04-23, Uppdaterad 2024-02-14