Skolbiblioteken i Ystad
Skriva, tala, lyssna -åk 4 på Västerport jobbar med Kompisboken
Publicerad: 2023-09-27 10:27
Det är viktigt att öva på de olika förmågorna men också viktigt att synliggöra elevernas egna lärande och göra dem delaktiga i sin egen utveckling
Åk 4 på Västerport jobbar utifrån Kompisboken. Eleverna har fått sätta upp egna mål, vad de behöver träna utifrån förmågorna läsa, skriva, tala och lyssna.

Vi arbetar tillsammans och uppmärksammar vad vi tränar på, bl.a. har vi diskuterat stavningsregler utifrån ord som dyker upp i texten, vi har tränat att läsa inför grupp och vi tränar på att lyssna genom att testa olika strategier. Vad har jag lättast för vad gäller förståelse, att lyssna eller läsa? Vilken fömåga behöver jag då träna lite extra? Hur kan jag bli säkrare på att prata inför klassen?

Geografilektion med IT pedagog och skolbibliotek?
Publicerad: 2023-09-27 09:39
Tillsammans blir det faktiskt ofta bättre -särskilt för eleverna. På Västerport har treorna Sverigetema. Skolbibliotekarien Paula och IT-pedagogen Jimmy håller lektion och låter eleverna träna på att söka information.
Jimmy guidar eleverna på kartan och Ipaden för att hitta luckorna i texten och svaren till de formular Paula skapat. Det viktiga språket följer med i alla ämnen, inte bara i svenskan, även långt efter att barnen knäckt läskoden. Att öva på olika texter, tolka information och kunna ta sig an både fakta och fiktion hjälper eleverna i alla skolämnen.




Verksamhet -på ALLA våra skolor!
Publicerad: 2023-09-27 09:13
Dags för Hedeskogas ettor att besöka skolbiblioteket
Hedeskoga är vår minsta skola med strax under 60 elever, bara klass F-2 och fritids. Men trots detta har de tillgång till en heltidsanställd bibliotekspedagog, tack vare att vi är centralt organiserade och delar tjänsten med t.ex. Sövestad dit eleverna sen flyttar i trean. Varannan vecka har Susanne verksamhet i Hedeskoga och denna gången var det dags för ettorna att besöka det lilla skolbiblioteket och Gruffalon...

En viktig påse -högläsningsprojekt med F-klasser
Publicerad: 2023-09-20 14:32
Förra läsåret genomförde vi ett pilotprojekt med F-klassen i Hedeskoga och läspåsar för högläsning hemma. Projektet föll så väl ut att vi bestämde oss för att succesivt genomföra det på fler av våra skolor.
Ny termin -nya tankar!
Publicerad: 2023-09-20 13:46
Tiden har sprungit sen terminsstarten, vi har haft händerna fulla och bloggen har fått vänta lite. Men nu är vi tillbaka! Och bakom kulisserna har det hänt massor av saker!
Fulla bokinkast, tatuerade barn och bokbussen ute på tur får avsluta ett fullspäckat läsår!
Publicerad: 2023-06-30 10:56
Vi besöker Fritids på bl.a. Edvinshem och Hedeskoga, rättar till i bokhyllorna och tackar för ytterligare en fantastisk -och intensiv- termin!
Kategorier:
Fritidshemmets dag i Svarte
Publicerad: 2023-05-26 14:54
Även om skolbibliotekets ansvar gäller under barnens skoltid och folkbiblioteket tar vid innan och efter, både i tid och ålder, så samarbetar vi ju såklart även med fritidsverksamheten ute på våra skolor. Syvende och sist har vi ju alla samma mål: att skapa medvetna, lässugna och välmående barn och unga av våra elever!
Kategorier:
Sinnena -våra superkrafter!
Publicerad: 2023-05-08 15:05
Förra veckan jobbade vi med superhjältar på Västerport. Men visst bor det en liten superhjälte i oss alla? Nästa lektion var det dags att utforska ett av våra "supersinnen": doftsinnet!
Kategorier:
Böcker, böcker, böcker: Boksamtal, bokcafé och härlig högläsning!
Publicerad: 2023-04-28 12:15
Nej, vi har inte slutat läsa och bara jobbat med skärmar och internet, senaste tiden har såklart varit fullproppad men en massa härliga böcker också!
Det ska böjas i tid....
Publicerad: 2023-04-28 11:07
...det som källkritiskt ska bli. Att granska källor och ifrågasätta vem som är avsändaren är inget som dyker upp någon gång på gymnasiet i lektionerna. Redan i årskurs 1&2 pratar vi om internet, övar på "superfrågorna" och leker detektiver.
Äckligt! Ny klassuppsättning på Norran
Publicerad: 2023-04-14 14:25
Snusk och räligheter "säljer"! Och med en baksidestext som ber oss "smaka" på ordet k-r-o-p-p-s-v-ä-t-s-k-a borde man väl få vilken högstadieelev som helst peppad på att läsa böcker? Även på NO:n!
Äntligen sol! "Våren kommer krypande" i Hedeskoga...
Publicerad: 2023-04-14 11:53
Vi är nog många som kände hur lite extra liv och ork återvände i kroppen när vårsolen äntligen bestämde sig för att komma och stanna ett tag! Ett annat vårtecken är att önskemålen om att jobba med blommor och natur börjar trilla in hos våra bibliotekspedagoger.
Kategorier:
En buss lastad med kreativa elever! Åk 3 i Löderup skapar och läser.
Publicerad: 2023-04-11 10:02
Åk 3 i Löderup tog bussen i till Ystad för att slå två flugor i en smäll. Först en workshop med Skapande skola på konstmuseet och sen avrundade vi med ett mysigt besök på stadsbiblioteket.
Kategorier:
Skolbiblioteket håller extra lurig påsk.. och jobbar med svåra sje-ljud!
Publicerad: 2023-04-11 09:37
Vad är egentligen sant eller falskt om påsken? Eleverna i F-klassen på Västerport var förberedda inför helgerna! Även åk 1 jobbade vidare med ord- och läsförståelse.
Kategorier:
"Switcheroo" i Sövestad
Publicerad: 2023-03-27 11:52
Switcheroo -när bokpratet inspireras av Woody Allen....
Tomten kom väldigt tidigt i (v)år!
Publicerad: 2023-03-17 12:11
Segt att inleda gruppläsningen på samma vis varje gång? På Backaskolan skruvades nyfikenheten upp inför det kommande läsprojektet när bibblan var full av inslagna bokpaket, inte ens lärarna visste riktigt vad som var på gång.
Med tydliga instruktioner...
Publicerad: 2023-03-17 11:49
Mycket i vår vardag består av instruktioner. Korta eller längre. Hur man gör si eller så, tryck på knappen, dörren öppnas inåt, vrid åt höger så låses luckan. Knappa in ditt 10-siffriga personnummer efter signalen, avsluta med fyrkant. Men vad är egentligen en instruktion? Och hur gör man en?
Källor, källor, källor och forntiden i fokus!
Publicerad: 2023-03-17 11:22
Vad är en primär- och sekundärkälla? Vad är en trovärdig källa? Är riktigt gamla källor bra eller måste de vara nya? Och vad är en riktigt bra källa om man lyckats gå vidare i "Vi i femman"?
Bland troll och Tiktokar: Sludge Content, "Expose"-konton, ECPAT och jakten på källtilliten
Publicerad: 2023-03-14 09:57
Ständigt jagar vi och lagboken teknikens svans. Nätaktörerna ligger ofta ett steg före och utvecklar hela tiden nya sätt att få följare och användare. Därför är samtalen om rätt och fel så viktiga att hela tiden föra och att göra eleverna till egna kritiskt tänkande individer även när de stöter på nya saker på nätet.
Och att samtalet börjar tidigt.
Lyssna eller läsa? Lässtrategier på Västerport
Publicerad: 2023-02-28 09:08
Allt mer forskning visar hur vi lär oss annorlunda beroende på om vi lyssnar eller läser själva. Det finns t.o.m. studier som pekar på att läsförståelsen även blir sämre när man läser samma text på skärm gentemot tryckt i bok/på papper. För oss är det viktigt att eleverna jobbar på sin "läskondition" och varvar lyssnandet med läsandet, men också att de själva upptäcker skillnader.