RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Fin artikel i Ystads Allehanda om oss

Publicerad: 2021-03-10 09:27

I fredags kom Ystads Allehandas Cecilia Billgren till oss i skolbiblioteksenheten för en intervju. Vädret var rätt soligt så vi satte oss på en bänk på skolgården på Källan och berättade om vår skolbiblioteksverksamhet. Hur vi är organiserade, hur vi jobbar utifrån vår verksamhetsplan, hur vi strävar efter likvärdighet på alla skolor, hur vi arbetar tillsammans med lärare och elever och hur vi arbetar tillsammans i vårt team. Vi pratade om hur vi tillsammans med lärare låter elever träna informationssökning och källkritik utifrån de områden som är aktuella i undervisningen, och om digital kompetens och upphovsrätt. Och så klart pratade vi om läsning och böcker! Om bokprat och om hur barnen har boksamtal efter att de läst, och om hur viktigt det är att ha ett bra bestånd av böcker i skolbiblioteken: aktuella böcker i tydliga genrer som lockar till läsning. Och att vi märker hur barnen lånar och läser allt mer - dels för att det är omsättning på böckerna i hyllorna, dels för att lånestatistikens siffror talar sitt tydliga språk. 

Vi pratade och pratade, och Cecilia antecknade febrilt. Efter ett bra tag, nog en timme, gick vi in i det tomma skolbiblioteket på Källan för att ta bilder. Vi försökte käckt knöla in oss alla fyra i en öppning i en bokhylla, men det blev inte bra. Under tiden vi förberedde oss för en annan "fotoposition" så tog Cecilia snabbt någon bild till, och sa sedan att "det här blev bra på riktigt, nu behöver vi inte ta fler". Och det var alltså fotot nedan. Det blev bra! Precis som texten blev det - det är en bra artikel! 

Det nedan är bara en skärmdump - men om du klickar här kan du läsa artikeln som inscannad pdf.

 tidningsurklipp


Bokfest med åk 1 i Sövestad

Publicerad: 2021-02-10 13:57

En torsdagsförmiddag i januari ställde bibliotekspedagog Susanne till med bokfest i åk 1 på Sövestads skola. Är det någon gång det behövs en bokfest så är det just en torsdagsförmiddag i januari! 

Och det var fest med ballonger och Siggeskyltar (den lille vit-ullige shetlandsponnyn från böckerna av Lin Hallberg) som hängde i taket, med en tävling med små priser, och så framför allt: med böcker som Susanne tagit med sig in i klassrummet. Många böcker! Klassens lärare hade i förväg frågat sina elever "Vad önskar ni läsa?", de skrev listor och dessa vidarebefordrades till bibliotekarie-Carolina i stan som plockade ihop enligt beställning. Sedan blev det transport via cykel och buss ut till Sövestad - och som ni kan se på bilden så började bokfesten med att berätta om just hur böckerna kom till bokbordet i klassrummet.

Därefter var det bokpratsdags - böckerna fördelades i klassrummet och Susanne hade bokprat om en bok från varje bord. Sedan fick barnen själva välja varsin bok och komma fram och berätta titel och säga en mening om boken. Väldigt många händer räcktes upp...!

Och så avslutades det gemensamma bokpratandet med en liten tävling där varje bord samarbetade. De skulle räkna ballonger, Siggemärken/Siggeböcker och sist alla böcker Susanne satt upp.
Och det räknades och räknades, och svar plitades ner på blå tävlingstalonger, med mycket möda och kluriga treor som ville vända sig åt fel håll. 

Böckerna blev kvar i klassrummet, och nu var barnen sugna på att läsa både den bok de själva redan presenterat, och de som deras kompisar pratat om.

text på tavla

barn i klassrum

läsinstruktioner

barn i klassrum

Pågående tävling - här räknas böcker och annat.

barns handstil

Detta är de inlämnade tävlingstalongerna (och frågorna kan du se uppskrivna på tavlan i förra bilden om du zoomar in lite).

cykel

Och detta är då en del av "bokens väg från stora biblioteket till bokbordet"...


Terminens lektionssekvens informationssökning och källkritik åk 2 Källan

Publicerad: 2021-02-02 10:29

Åk 2 på Källan har påbörjat terminens lektionssekvens av källkritik och informationssökning tillsammans med bibliotekspedagog Turid.

Planeringen omfattar 6 lektioner som ska täcka in skolbibliotekens plan för åk 2 och utgår då ifrån vår verksamhetsplan.

Eleverna har fått ett häfte med arbetsblad för samtliga lektioner. Vi träffas en lektion i månaden och genomför terminsplaneringen. Mellan lektionerna förstärker lärarna innehållet i sin verksamhet.

Det här lektionspaketet är alltså tänkt för alla åk 2 i källkritik, och Turid har också gjort ett lektionspaket om nätvett för åk 3, även det med vår verksamhetsplan som bas.

Nedan bild från lektion 1 med åk 2 på Källan: Vad är information och vad är en källa?

forsattsblad

lektionsupplägg

lektionsrubrik

verksamhetsplan


Switcheroo!

Publicerad: 2020-03-31 09:15Kontakta oss:

Carolina Landin
bibliotekarie
carolina.landin@ystad.se
(skolbibliotekssamordnare)

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-3, Hedeskoga skola F-2, Köpingebro skola F-3)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Backaskolan 4-6, Sövestads skola F-6, Edvinshusskolan 4-6, Källan 4-6)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola 4-6, Edvinshemsskolan F-3, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se)
(Västerportskolan F-9)

Marie Thelin
bibliotekspedagog
marie.thelin@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram