Skolbiblioteken i Ystad
"Switcheroo" i Sövestad
Publicerad: 2023-03-27 11:52
Switcheroo -när bokpratet inspireras av Woody Allen....
Switcheroo är en engelsk benämningen på en plötslig vändning inom dramatiken, eller när två objekt som hänger ihop får byta plats, för att ge en humoristisk effekt. Som att bära en pistolkula i bröstfickan ifall någon råkar träffa dig med en bibel... Woody Allen var så förtjust i greppet att han kallades "Allen Woody" av vännerna.
Men också ett väldigt bra sätt att bedriva "bokprat" på...
Vi har testat konceptet innan och det är ofta väldigt lyckat. Det kan dessutom anpassas för att passa nästan alla åldrar. Förra veckan var det dags för treorna i Sövestad att testa!
Elever sitter mittemot varandra i två rader. På den ena sidan sitter de kvar på sina platser, på den andra sidan flyttar de ett steg åt höger efter varje runda (=switcheroo!).




Man kan prata om böcker man håller på att läsa eller helt nya böcker som man efter att ha fått en stund att vända å vrida på och bläddra i sen ska försöka beskriva för personen mitt emot. Antingen med givna frågor "vilken genre är boken, läs en mening ur den, beskriv huvudpersonen" osv eller mer fritt.
Vill ni läsa mer om tekniken hittar ni det här på sidan Koopreativt Lärande.

Tomten kom väldigt tidigt i (v)år!
Publicerad: 2023-03-17 12:11
Segt att inleda gruppläsningen på samma vis varje gång? På Backaskolan skruvades nyfikenheten upp inför det kommande läsprojektet när bibblan var full av inslagna bokpaket, inte ens lärarna visste riktigt vad som var på gång.
Med tydliga instruktioner...
Publicerad: 2023-03-17 11:49
Mycket i vår vardag består av instruktioner. Korta eller längre. Hur man gör si eller så, tryck på knappen, dörren öppnas inåt, vrid åt höger så låses luckan. Knappa in ditt 10-siffriga personnummer efter signalen, avsluta med fyrkant. Men vad är egentligen en instruktion? Och hur gör man en?
Vi som arbetar med information vet att det inte är helt enkelt alla gånger. Information som verkar enkel och logisk för mig kan uppfattas annorlunda av någon annan.
Många av oss har säkert suttit med IKEAs instruktioner om hur man ska skruva ihop en möbel och slitit vårt hår -och då är det inte ens text, bara bilder! Så hur gör man egentligen bra instruktioner?
På Västerport jobbar åk2 vidare med Snöret, fågeln och jag (Karlsson 2013).
I boken bygger John flaskskepp så Selma samlar flaskor och ger till honom, som tack för den fina lekstugan hon fått.
Lektion 1
Vad är en flaskskepp och hur sjutton får man egentligen in skeppet i flaskan?

Paula visade en instruktionsvideo och sen hade hon gjort en instruktionsmall. Men hon hade visst "glömt" att berätta med bildstöd! Så det fick eleverna istället i uppdrag att göra, bilder till hennes instruktion.

Eleverna har säkert redan stött på skrivna instruktioner t.ex. i skolan inför olika uppgifter. Vilka stöter de på hemma? Kanske i receptet om man ska baka eller när man ska bygga ihop något särskilt i LEGO?
Nästa lektion ska de få träna på att skriva en egen instruktion.
Lektion 2
Inför andra lektionen har Paula skrivit en text om hur det gick till när hon bakade chokladbullar.
Även om texten förklarar bra vad som hände så kanske det inte direkt är en enkel instruktion att följa? Texten Paula skrivit är en berättande text, på lektion två jobbar eleverna med hur man kan förändra den så det blir en instruerande text istället:

Det blir också möjlighet att prata om begrepp, mått och förkortningar (dl, msk, bunke) som är vanliga i t.ex. recept och instruktioner.
Källor, källor, källor och forntiden i fokus!
Publicerad: 2023-03-17 11:22
Vad är en primär- och sekundärkälla? Vad är en trovärdig källa? Är riktigt gamla källor bra eller måste de vara nya? Och vad är en riktigt bra källa om man lyckats gå vidare i "Vi i femman"?
Bland troll och Tiktokar: Sludge Content, "Expose"-konton, ECPAT och jakten på källtilliten
Publicerad: 2023-03-14 09:57
Ständigt jagar vi och lagboken teknikens svans. Nätaktörerna ligger ofta ett steg före och utvecklar hela tiden nya sätt att få följare och användare. Därför är samtalen om rätt och fel så viktiga att hela tiden föra och att göra eleverna till egna kritiskt tänkande individer även när de stöter på nya saker på nätet.
Och att samtalet börjar tidigt.
Lyssna eller läsa? Lässtrategier på Västerport
Publicerad: 2023-02-28 09:08
Allt mer forskning visar hur vi lär oss annorlunda beroende på om vi lyssnar eller läser själva. Det finns t.o.m. studier som pekar på att läsförståelsen även blir sämre när man läser samma text på skärm gentemot tryckt i bok/på papper. För oss är det viktigt att eleverna jobbar på sin "läskondition" och varvar lyssnandet med läsandet, men också att de själva upptäcker skillnader.
Upphovsrätt, bilder och källor med våra sexor
Publicerad: 2023-02-27 16:48
Vi vill ge våra elever en röd tråd där de hela tiden förbereds inför de kunskapskrav nästa årskurs ställer. Som en del av detta och vårt tänk kring likvärdig skola har vi därför en gemensam plan för när och hur vi undervisar i källkritik och juridik på nätet. Innan lovet var det dags för sexorna i Löderup, Svarte och Köpingebro att ha få lite bättre koll på upphovsrätt och källhantering.
"Lästräning" -motion för kropp och knopp!
Publicerad: 2023-02-21 10:31
Köpingebros "Må bra-vecka" fortsätter och nu var det dags att träna både kropp och knopp.
Vårkänslor i skolbiblioteken?
Publicerad: 2023-02-21 10:18
Känslorna fortsätter att svalla ute i vår verksamhet. Från pirr i hjärtemagen på lektioner med Alla hjärtans dag-tema till att sprida glädje. Och så fortsätter vi träna på att "läsa med inlevelse" och tolka känsla i text.
Läsa med inlevelse: när Alfons blev jättearg!
Publicerad: 2023-02-13 12:15
Hur tolkar man tal i text när man inte hör om personen är arg eller glad? Hur vet vi vad personerna i boken känner, hur "låter" det som står i texten egentligen? Barnen i åk 2 på Backa läste om när Alfons Åberg blev riktigt, riktigt arg.
Gemensamma riktlinjer -en likvärdig skola förbereder eleverna för nästa steg
Publicerad: 2023-02-13 10:44
Bibliotekspedagogen Ulrika pratar informationssökning och källor med Norreports nior
Kärlek och vänskap i veckans skyltning
Publicerad: 2023-02-13 09:32
Alla hjärtans dag är ALLA hjärtans dag. Även de hjärtan som kanske bara längtar efter en vän.
Alla hjärtans pirr i magen!
Publicerad: 2023-02-10 08:54
Pirr i magen -kanske ont i magen? Glad, orolig, svettig, kall, varm, bubblig! Ja, hur känns det när man blir sådär riktigt kär i någon?
Kategorier:
Stor och liten lär varandra -läsambassadörer i Sövestad!
Publicerad: 2023-02-08 15:24
Sövestads biblioteksvärdar fortsätter vara fantastiska läsambassadörer
Källsorterad litteratur
Publicerad: 2023-02-08 15:07
Hur spännande är egentligen källsortering? Väldigt spännande om man lyckas kombinera det med litteratur och film så vi förstår lite bättre!
Med läsning på menyn!
Publicerad: 2023-02-08 14:18
Vi vill gärna hitta sätt att samarbeta även med fritids på våra skolor så barnen får med sig läsningen även efter att de slutat för dagen. Ett enkelt men nog så matnyttigt sätt är att erbjuda läsning som mellanmål:
Skolbiblioteken+Skapande Skola = SANT
Publicerad: 2023-01-27 15:12
Ofta blir skolbibliotekarien och skolbiblioteken en bra samarbetspartner till Skapande skola eller Kulturgarnatin som vi har för alla våra elever i Ystad Kommun.
Tjugondag Knut? Julen ska nog definitivt ut nu och Norrans "snällkalender" blir tips om läsning!
Publicerad: 2023-01-27 14:48
Tjugondag Knut har kommit och gått och det var dags att byta ut Norreportskolans "snällkalender" mot något annat. Varför inte en massa tips om hur läsningen påverkar oss?
Kategorier:
Pilotprojekt: F-klassen i Hedeskoga testar bokpåsar
Publicerad: 2023-01-27 14:29
Nu kör vi äntligen igång med våra bok/läspåsar till barnen i Hedeskogas förskoleklass!
Ny Twist på klassiker?
Publicerad: 2023-01-18 15:41
Det är dags för årskurs 5 och 6 i Sövestad att läsa klassiker.