RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Rivstart på hösten i Köpingebro

Publicerad: 2020-09-07 14:58

Höstterminen rivstartade verkligen för oss i skolbiblioteksenheten! Första dagarna ägnades åt grovplanering av terminen tillsammans med lärarna under deras planeringsdagar - och sedan kom eleverna och det var dags för det trevliga uppdraget "hitta rätt bok till rätt elev" så att alla kom igång med läsning redan i terminsstart. Som till exempel på Köpingebro skola där Turid och Malin var första skolveckan efter sommarlovet - alla elever i åk 1-6 har lånat minst en bok under veckan så det blev verkligen drivor och högar med böcker som hittade sina läsare. 

Alla klasser kom under denna bokpratsvecka till biblioteket där Turid och Malin hade bokprat innan barnen lånade böcker. Bokpraten utgick från temat Under ytan med inspiration och affisch hämtade från Barnens bibliotek. Barnens bibliotek har mycket material och många boktips, så titta ofta in till dem! Här hittar du deras startsida för olika teman med boktips och material! (till exempel "Ny i klassen" eller "Tema: Vikingar")

malin bokpratar

bokpratsböcker

bokpratsböcker

bokpratsaffisch

Affischen ovan är från Barnens biblioteks sida om tema Under ytan.

 


En forntidsresa

Publicerad: 2020-01-16 12:09

Torsdagen inleddes med lite resande för min del. Först helt vardagslogistiskt med att bilen skulle lämnas på service i Malmö innan tågresan till Ystad tog vid (ni vill inte veta mer om logistiken som är inblandad här), sedan en mycket längre resa fast i tiden. Det är nämligen så att det läses om istiden, stenåldern och bronsåldern på både Sövestads och Svarte skolor, och bibliotekspedagogerna Susanne och Malin letar böcker och annat material om detta som lärarna och eleverna kan använda.

Nu gjorde jag en sökning i bibliotekskatalogen på ämnesorden "istiden", "stenåldern", "bronsåldern" och plockade ut de böcker som kan funka till barn i åk 3, både faktaböcker och skönlitteratur. Det blev en rätt lång lista som jag nu också lägger här på hemsidan. (här hittar du den)
Och böckerna som är med på listan är en blandning av urgamla faktaböcker som hängt med ungefär sedan skolornas begynnelse (vi har en författare som heter Hadenius vars böcker alla lågstadielärare säkert känner igen) - och av helt nyutkommet, både fakta- och skönlitteratur.

Särskilt vill jag tipsa om serien "Forntidsglimtar" av Anna-Lena Andersson där det finns två titlar: Jägarstenåldern och Bondestenåldern.

forntidsglimtar

Och böckerna om Älgpojken av Cecilia Sundh: Innan månen går upp och Dödens glänta.

Älgpojken


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier