RSS

Skolbiblioteken i Ystad


Insidan ut!

Publicerad: 2024-04-02 11:37

Hur häftigt hade det inte varit ifall vi kunde se hur vi såg ut på insidan? Med appen Virtuali-Tee från Curiscope och en särskild T-shirt får tvåorna på Västerport krypa ända in under skinnet på varandra!

Skolbibliotekarien Paula och IT-pedagogen Jimmy på Västerportskolan besökte tvåorna när de hade tema "Kroppen". Tillsammans läste de Sagasagor finnurliga kroppen och fiffiga knoppen (Josefine Sundström, Emma Göthner 2019) och sen fick eleverna ta på sig den "magiska" tröjan som gjorde att de med hjälp av ipad och appen kunde se hur det såg ut inuti. 

elev skannar med ipad och app

bild på organ på ipad

elev använder appen i klassrum

Läs mer om appen Virtuali-Tee och Curiscopes produkter här på deras hemsida: www.curiscope.com

Kategorier: åk F-3

Hjärtan, ljuv poesi och en å annan superhjälte: Fullspäckade veckor innan lovet!

Publicerad: 2024-02-23 11:59

Det känns som om det hänt massor precis innan lovet -och inte har vi hunnit uppdatera bloggen heller- så här kommer ett axplock av allt roligt och lärorikt vi haft för oss!

Edvinshus 6:or ställer ut dikter på bibblan:

Alla 6:or på Edvinshus har med inspiration av musik, bilder och andra texter sen fått skriva egna dikter. Lite smått skeptiska till att börja med blev sen resultatet jättelyckat! Och alla klassernas dikter blev dessutom till en liten utsällning på stadsbiblioteket! Våra kollegor där fixade en fin upphängning på deras ungdomsavdelning så alla kan ta del av klassens fina jobb:

poesiutställning på folkbiblioteketpoesiutställning på folkbiblioteket närbild

Och så har vi GIVETVIS haft det lite extra "hjärtligt" i början av februari:

Givetvis uppmärksammades Alla hjärtans dag ute på våra skolbibliotek. Här på biblderna håller Ulrika på Norreport på och skyltar om. In i skyltskåpet dök även ett bok-quiz som eleverna kunde svara på med hjälp av mobilen och QR-koder. 

Ulrika skyltar om skyltskåpskyltskåp tävling

...och så har vi sett till att preppa eleverna lite inför spännande sportlovsaktiviteter:

handbok för superhjältar skyltning

Folkbiblioteken ordnade under sportlovet rollspel med inspiration från bokserien: Handbok för superhjältar. Lägg märke till de slitna bokryggarna, det är en omåttligt populär serie hos oss på skolbiblioteken... 

Det har ju såklart hänt mängder av andra saker i verksamheten också och nu är dessutom lovet snart slut och vi gör oss redo att välkomna alla elever tillbaka igen för en ny skolvecka. Nu går det snabbt fram mot sommaren! 

 

 


Lyckat avslut för mellanstadiets bokcirklar

Publicerad: 2024-02-23 11:16

På Backa har alla klasser 4-6 haft bokcirklar. Förra veckan var det dags att avsluta dem -fast på olika vis.

Under resans gång har de stannat upp flera gånger och arbetat med t.ex. strategin textkopplingar och andra frågor kring texten de fått redogöra för i sin läslogg. Elevernas tysta läsning blir bättre av reflektionspauser och att arbeta med texten. Det väcker också intresset för boken och uppmuntrar eleverna att kämpa vidare och inte byta bok stup i kvarten. 

elev skriver i sin läsloggelev skriver vid bänk

Alla klasserna har haft samma upplägg men avslutar det på olika sätt: Årskurs 6 har t.ex. gjort muntliga presentationer om sina böcker och åk 4 har jobbat med enskilda bokrecensioner.

Just bokrecensionerna blev extra lyckade tack vare idogdt förabete där eleverna också fick en tydlig genomgång av vad som förväntades av dem.

stencil och mallhögar med böckerelev jobbar med text och ipad

Först hade Turid en genomgång om hur hon förväntade sig att recensionen skulle se ut både struktur- och innehållsmässigt och eleverna fick också en mall de kunde använda sig av.

Förutom mallen hade Turid också gjort en exempeltext som de läste och gick igenom.

I exempeltexten fanns t.ex. bra "startmeningar" att låna och formuleringar att inspireras av.

Turid säger att hon märkte hur eleverna tack vare detta, och att hon signalerade att hon hade höga förväntningar, faktiskt lyckades skriva mycket längre texter än vad de vanligtvis gör i den här typen av uppgifter.

Även om hon själv stod för upplägg och genomförande har klassens lärare också gjort ett väldigt bra för- och efterarbete med klassen. Trots att man har ett bra upplägg är ju detta samarbete a och o för att det faktiskt ska bli ett bra resultat! 

 

 

 

 


Full speed ahead! Mätbara mål och lästräning på Norreport

Publicerad: 2024-02-09 10:36

Eleverna i åk 7 på Norreport ligger just nu i hårdträning, fast inte inför ett idrottsevenemang -här är det istället musklerna i den viktiga läshastigheten och läsuthålligheten som ska flexas ordentligt.


Inför Skapande skola med åk 3: Den annorlunda ankungen

Publicerad: 2024-02-06 15:13

Just nu är det dags för våra treor att ta del av Skapande skola projektet "Den annorlunda ankungen" som för tredje året genomförs i samarbete med Konstmuseet och konstnär Jasmine Cederqvist.


Stor och liten lär tillsammans

Publicerad: 2024-01-26 10:28

Det är alltid lika fint när vi får till samarbeten över årskurserna. Äldre barn som kan hålla biblioteksintroduktion med förskoleklassen, elever från allmänna klasser som högläser med eleverna i anpassad grundskola eller som på Backa där fyrorna har "fadderbarn" i ettan.


Kontakta oss:

Therése Gröhn
utvecklingsledare/samordnare
0411-577739
therese.grohn@ystad.se

Turid Ekberg
bibliotekspedagog
turid.ekberg@ystad.se
(Backaskolan F-3, Källan F-6)

Susanne Linde
bibliotekspedagog
susanne.linde@ystad.se
(Hedeskoga & Sövestads skola F-6, Edvinshus & Edvinshem F-6, Anpassad grundskola Ehem)

Malin Gunnarsson
bibliotekspedagog
malin.gunnarsson@ystad.se
(Köpingebro skola F-6, Svarte skola F-6, Löderups skola F-6)

Paula Stråhed
skolbibliotekarie
paula.strahed@ystad.se
(Västerportskolan F-9)

Ulrika Sneitz
bibliotekspedagog
ulrika.sneitz@edu.ystad.se
(Norreportskolan 7-9)

 

Följ oss på facebook!
Skolbiblioteken i Ystad

skolbibl på facebook

 

Följ oss på instagram!
@
skolbibliotekystad

instagram

Kategorier